Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Cigánymisszióban dolgozom

2018. május 29. - szoljbeapapnak

A Szólj Be a Papnak blog korábbi munkatársa, Dezső Attila jelenleg a Magyarországi Református Egyház Cigánymisszióját erősíti kommunikációs munkatársként, interjúnkban munkájáról és a misszió működéséről mesélt nekünk.

Attila, mi is pontosan a feladatod az Országos Református Cigánymisszióban?

December óta dolgozom a református egyház Zsinati Hivatalában, Budapesten, a Missziói Iroda munkatársaként. Feladataimat itt a cigánymissziós weboldal kezelése, cikkek írása, eseményeken történő fotózás, esetenként videózás, közösségi média-felületek menedzselése teszi ki, de kapcsolatot tartok az egyházi és világi sajtó képviselőivel is. Emellett szintén én foglalkozom a két református cigány szakkollégium, a debreceni Wáli István, és a budapesi RefoRom külső kommunikációjával.

_img_3606.jpg

Fotó: Vargosz

Mit jelent pontosan a cigánymisszió?

Alapvetően a cigány közösségekben végzett lelki szolgálatot – noha a református egyház már évszázadok óta munkálkodik a romák között, a missziói munka mégis csak alig száz éve kezdett intézményesülni. Az Országos Református Cigánymisszió jelenlegi formájában öt éve működik, hiszen a Zsinat 2013 áprilisában fogadta el az egyház cigánymissziós stratégiáját, és ehhez kapcsolódó cselekvési tervét. Mi konkrétan nem végzünk szolgálatot gyülekezetekben, feladatunk a hazánkban található gyülekezetek munkájának koordinálása, összefogása, szakmai segítségnyújtás és a kapcsolatok megerősítése. Noha jelenlegi munkánk a cigányság hitének épülését szolgálja, legfőbb célunk – ahogyan az a koncepciónkban is szerepel – a befogadó, vegyes gyülekezetekből álló egyház, ahol együtt dicsőítheti Istent roma és nem roma. Hisszük, hogy így tudjuk élővé tenni az evangéliumot jelenlegi életünkben.

Válaszodban egyaránt használtad a cigány és roma szót – van-e különbség a kettő között?

1971-ben Londonban rendezték az első Roma Világkongresszust, ahol a roma elnevezést fogadták el az emberek önmegjelölésére, ugyanis a cigányt becsmérlőnek tartották. Ma Magyarországon több cigány népcsoport él (romungró-magyarcigány, oláh cigány és beás cigány), melyek tagjai is változóan használják ezt a két szót, és mi sem teszünk másként. Kommunikációnkban felváltva, szinonimaként írjuk-mondjuk a megnevezéseket.

Milyen események vannak a cigánymisszióban?

A folyamatos munka mellett három nagy rendezvényünk van egy évben: februárban a Protestáns Cigánymissziós Találkozó az evangélikus, metodista, baptista és pünkösdi testvérekkel együtt, más és más helyszínen, áprilisban a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódva Találkozó és Imanap a káposztásmegyeri református templomban, ősszel pedig többnapos Cigánymissziós Konferencia Berekfürdőn.

Noha a három esemény programjai eltérnek egymástól, egy valami azonban mégis közös bennük: SZBAP-nyelven szólva óriási lelki fröccs a résztvevők számára, legyen szó gyülekezeti tagokról, vagy lelkészekről. Az igék, prédikációk, dicsőítések, bizonyságtételek és előadások mind-mind rengeteget jelentenek az embereknek, ráadásul az ilyen alkalmaknak hihetetlenül nagy a közösségépítő ereje. Emellett évente rendezünk lelkésztovábbképzést is, ahol romológiai, teológiai előadások, kiscsoportos beszélgetések, tapasztalatcserék és műhelymunkák segítségével kaphatnak segítséget a cigánymissziós gyülekezetekben szolgálók munkájuk folytatásához.

imanap_ciganymisszio.jpg

Dicsőítés a 2018-as Cigánymissziós Találkozó és Imanapon (Fotó: Vargosz)

Mi a cigánymisszió legnagyobb jelentősége?

Ahogyan korábban említettem, legfőbb célunk, hogy együtt dicsérjük az Urat, ahogyan majd az örök életben fogjuk. Bízom benne, hogy azzal, hogy napról-napra, hétről-hétre életek változnak meg az örömhír megismerésének köszönhetően, sikerül közelebb kerülni ehhez.

Kikkel dolgozol együtt?

Szinte lehetetlen megszámolni, mennyien vesznek részt a cigánymisszió munkájában országszerte: lelkészek, gyülekezeti szolgálók, egyházkerületi referensek ugyanúgy, mint az én közvetlen kollégáim Debrecenben és Budapesten. Ez utóbbi csoportba tartozik a Missziói Iroda vezetője, Dani Eszter, aki a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik cigánymisszióval, és Nyeső Ágnes referens, aki alázatos munkával viszi a cigánymisszió mindennapi ügyeit. Egyházunk öt éve működik együtt a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetével (HEKS), melynek hazai projektjeit Naszádi Kriszta és Velkey Laura koordinálja, Gáspár Barbara egyetemi tanulmányai mellett segíti az irodai munkát, Eperjesi Tamás szintén egy projektet irányít, a jelenleg az Egyesült Államokban teológiai tanulmányokat folytató Sztojka Szabina pedig nyártól kapcsolódik be ismét a közös munkába. Nem szeretném kihagyni a szakkollégiumok vezetőit, Mózes Áront és Káli-Horváth Kálmánt sem, akik hivatásnak tekintik a roma fiatalokért végzett munkát, kollégáikkal együtt.

Milyen céljaid vannak a cigánymisszióban?

Istentől kapott, vélt vagy valós képességeimmel szeretnék hasznára lenni a közösségeknek és a missziói munkának – kedvenc igém pedig tökéletesen reflektál arra a célra, amit kihangsúlyoztam: „Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Fil 3,13-14)

Köszönjük a beszélgetést!

Az Országos Református Cigánymisszió mindennapjairól bővebb információt kaphattok a weboldalukon, de kövessétek őket Facebookon és Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr3314007660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása