Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Apa papok

Bemutatunk két többgyerekes római katolikus papot

2018. augusztus 14. - Phil Melanchthon

Szögezzük le az elején, hogy egyházilag teljesen szabályos helyzetekről van szó! Ettől azért még eléggé szokatlanok.

priesterweihe118_v-zweispaltig.jpg

Wirp atya gyermekei (fotó: ndr.de)

 Thomas Wirp

Itt szolgál: Ostercappeln (Osnabrück mellett), Alsó-Szászország, Németország

Korábbi foglalkozás: Villamosmérnök

Jelenlegi családi állapot: Elvált, de ami a lényeg: házasságát egyházilag érvénytelenítették.

Gyerekek száma: 3

Miért váltott? Hívő volt korábban is, de a válása után tette fel igazából magának a nagy kérdést: „Mit akarhat Isten tőlem?” Az egyházi szolgálat felé fordult, villamosmérnöki állása mellett diakónus lett, lelkigondozóként segített, és már a részleges nyugdíjazását tervezte, amikor egy lelkigyakorlat során világos lett számára papi elhívása.

Hogy lehet római katolikus pap? Az érvénytelenített házasság miatt nőtlennek számít. Immáron cölibátust vállalt.

Gyerekei hogy fogadták: Jónak tartják, támogatják. A lánya különösen büszke, fel is olvasott a Szentírásból az édesapja felszentelésekor.

Érdekesség: Németország északi püspökségeinek történetében egyedülálló esetről van szó.

Egy gyakoribb kategóriába tartozik a második bemutatott apa-atya.

Gerhard Höberth

46-20856494.jpg

Gerhard Höberth családi körben (fotó: KURIER/Franz Gruber)

Itt szolgál: Bécs, Ausztria

Korábbi foglalkozás: Evangélikus lelkész

Jelenlegi családi állapot: Nős, házasságban él

Gyerekek száma: 4

Miért váltott? Az evangélikus egyház túl liberális volt számára, például a korszellemhez igazodás, a házasság fogalmának kiterjesztése terén.

Hogy lehet római katolikus pap? Áttért a római katolikus hitre. Általában külön engedély alapján történik a pappá szentelés. Nem ritka eset Németországban: csak Regensburgban 20 hasonló esetről tudni. Házasságát fenntarthatja.

Gyerekei hogy fogadták: A lánya esküvőjén egyszerre volt örömapa és eskető pap.

Érdekesség: Sokan dicsérik, hogy életszerűek a prédikációi. Egy nő viszont elhagyta a gyülekezetét, mert nem bírta őt az oltárnál látni. A háttérben az állt, hogy a nő férjének választani kellett a szerelem és a papi hivatás közt és nem bírta elviselni, hogy valakinek mindkettő összejöhetett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr714175301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anna3000 2018.08.16. 09:27:18

Szerintem egyik sincs igazán rendben. Az első esetben azt kellene tudni, hogy milyen alapon érvénytelenítették a házasságot? Gondolom, nem erőszakkal jött létre, és elhálva is el lett - ha van három gyerek. Az, hogy meguntuk egymást, nincs szex és sokat veszekszünk, nem érv a katolikus egyház szemében. Értem én, hogy kevés a pap, de akkor már rögtön nem is olyan szent a házasság szentsége?
Nyilván van erre valami egyházjogi csűrcsavar, de attól még igazából nincs rendben, pláne, hogy látom több olyan hívő ismerősömet, akinek tényleg tönkrement a házassága, és vergődnek, hogy akkor hogyan tovább, mit hoz még az élet, merhetnek-e és hogyan tudnak egy új párt felvállalni. Üdvözlendő Ferenc pápa nyitottsága a kérdésben, de még kevés... a cikkben szereplő Wirp atyától nem irigylem, hogy gyerekeiben és hivatásában is megtalálta az élet értelmét, csak a helyzet felemássága nem tetszik.

A második eset főszereplője viszont egyszerű hipokrita. Az evangélikusok nyitottsága és toleráns megértése nem kellett, de a katolikusokéra apellál, hiszen megtartotta házas státuszát. Ja. Nekem legyen jó, az én "másságomat" fogadja el a közösség, de más másságát nem fogadom el. Háááát.....

czerka 2018.08.25. 06:31:44

Mindkét eset mutatja, hogy mennyire nevetséges a katolikus egyház. Válás az nincs, de ha kényelmetlenné válik a házasság, akkor mondvacsinált indokokkal érvénytelenítik. A másik esetben egy hitehagyó kedvéért tettek kivételt. Ezzel mintegy díjazzák azokat, akik elhagyják a vallásukat és katolikussá válnak. Mézesmadzag.
A katolikusoknak nincsenek elveik, bármikor a korábbival ellentétes gyakorlatot kezdenek folytatni, ha érdekeik úgy kívánják.
Csak akkor nem tudom, hogy miért nem engednek a melegházasság, nők pappá szentelése, válás és más hasonló kérdésekben.
süti beállítások módosítása