Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Vallás és háborúk

Mi a helyzet a keresztyénséggel?

2018. október 25. - Fruzsanka

A történelem hosszú évszázadai azt mutatják, hogy az emberek előbb vagy utóbb, mondvacsinált ürüggyel vagy valós okokból, sötét szándékkal vagy nemes ügyért harcolva, de konfliktusba kerülnek egymással. Ezek a konfliktusok pedig gyakran vezetnek vérontáshoz. A legtöbbször pedig ezeknek a háborúknak vallásos színezetük is van; vagy azért, mert eleve valamely isten(ek) nevében indították, vagy mert maguknak a résztvevőknek kell(ene) elszámolniuk a lelkiismeretükkel hitbeli meggyőződésük szerint.

Szívből örülnénk, ha a keresztyénség és a keresztyének kivételt képeznének, de a valóság az, hogy itt az európai kultúrkörben a mi vétkeink a legszembetűnőbbek. Hiszen, ha más nem is, a keresztes hadjáratok ilyenkor mindenkinek eszébe jutnak. Vagy a gyarmatosítókkal együtt érkező misszionáriusok. Vagy a nem is olyan távoli II. világháború borzalmai.

honvedtemeto-es-mauzoleum-debrecen_7.jpg

Honvédtemető, Debrecen (forrás: www.karpatinfo.net)

Igen, háborúztak a keresztyének és a magukat annak mondók másokkal; de még egymással is, hiszen például gyilkolták egymást katolikusok és protestánsok a hitigazságaik miatt. A vérontásnak azonban nemcsak így voltak keresztyének az elszenvedői, hanem a hitük miatt üldözött keresztyének közül is sokan haltak és halnak mártírhalált mind a mai napig.

Tudjuk, hogy sokaknak vannak kérdései az Ószövetség harcairól, a történelem különböző háborúiról, a jelen fegyveres konfliktusairól, a vallási fanatizmusról, vagy a honvédelem jogosságáról. Pontosan ezért a Szólj be a papnak! vitasorozat októberi vendégei Debrecenben olyan teológus-lelkipásztorok lesznek, akik nemcsak a Bibliában, hitben, etikai kérdésekben járatosak, hanem valamiképp a témában is különösképp érdekeltek. Dr. habil. Molnár János református lelkipásztor, egyháztörténész, író, és a DRHE docenseként nyugdíjba vonulásáig tanította a történelem viharos dolgait leendő református lelkészeknek. Válaszadóink között lesznek hús-vér katonák is, akik tábori lelkészként a honvédség kötelékében munkálkodnak. Sőt, rendszeresen töltenek hosszabb időt külszolgálatot teljesítő katonák között is. Ők Sajtos Szilárd, aki őrnagy és református lelkész, valamint Szentesi Csaba, aki őrnagy és görögkatolikus esperes.

Nincs minden kérdésre válaszunk, de sok kérdésre mégis van. A Jézus Krisztusba vetett hit nekünk választ ad arra, ami mindenképp ott rejlik a vallás és háborúk téma mögött: hogy „Miért olyan az ember, amilyen?” – sokszor borzalmas és az együttélésre alkalmatlan, máskor meg segítőkész és remek társaság. Ehhez a válaszhoz azonban sok kérdésen keresztül vezetett az út. A kérdések tehát nekünk is életünk mindennapi dolgai közé tartoznak, kíváncsian várjuk a tieiteket is a Bakelit Music Caféban október 29-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1214317765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2018.10.26. 14:55:00

Erre szívesen elmennék, volna is néhány kérdésem. Például: miért van az, hogy a keresztes hadjáratok miatt a keresztények a mai napig élvezettel fetrengenek a mesterségesen felkeltett bűntudatban, amikor a másik oldal vallása abszolút helyénvalónak tartja -- ugyancsak a mai napig -- akár népek teljes kiirtását is, ha ez a dzsihád ügyében történik?
Vagy pl. miért mondja Ézsaiás, hogy "Ézsaiás könyve:2:4 Ki ítéletet tesz a pogányok között, és bíráskodik sok nép felett; és csinálnak fegyvereikből kapákat, és dárdáikból metszőkéseket, és nép népre kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanul." -- hacsak nem azért, mert a teljes leszerelésre és a világbékére csak akkor kerülhet sor, ha az a "valaKI" előtte rendet csinál a földön, és személyesen fogja tanítani a népeket "Jákób Istenének házából" lásd még:
"hogy megtanítson minket az Ő útaira, és mi járjunk az Ő ösvényein, mert tanítás Sionból jő, és Jeruzsálemből az Úrnak beszéde;"
süti beállítások módosítása