Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Hogyan böjtöl egy Y-generációs?

– Gyere, tarts velem!

2019. március 05. - Zitttu

Nagyböjt közeledtével mindig felvetődik bennem a kérdés: „Idén mit fogadjak meg?”. Mi az, ami mostanában uralja a napjaimat, amiről érdemes lenne lemondani? Vagy milyen új dolgot vezessek be, ami pozitív hatással van rám?

Hogy mi az a nagyböjt? Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a böjt római katolikus és református oldalát. Egy aktuális böjti felhívás első részét ezen a linken nézheted meg, ahol négy pap és két lelkész mondja el véleményét a böjtről. A második részben egy-két tippet adnak ahhoz, ha idén öko-böjtöt tartanál.

A drasztikus, figyelemkeltő változtatások híve vagyok. Szeretek tudatosan egy-egy dolgot megfogadni és ahhoz később minden erőmmel ragaszkodni.

Korábbi nagyböjtjeimre gondolva sokszor diétázásba és fogyókúrába csapott át a lemondás. Szerintem ezzel nincs semmi gond, hiszen ez az időszak éppen a jó idő közeledtét is jelenti. Ilyenkor szívesebben sétálok haza a munkahelyemről, vagy megyek el délután futni.

millenials-generation-y.png

Y-generációs meeting

Évekkel ezelőtt csupán annyit határoztam el, hogy jelen leszek ott, ahol éppen vagyok. Legyen az a villamos, a baráti társaság, a szentmise, az otthoni, magányos csend. Jelen lenni nehéz dolog, de ekkor tudatosan figyeltem rá. Az akkori időszak egy nagyon jó alapot adott ahhoz, hogy később is különböző helyzetekben figyelmeztessem magam a jelenlétre.

Átrágva mindennapi rutinjaimat arra jutottam, hogy lemondok a Facebookról, - így a Messengerről is – és az Instagramról. Ugyanakkor mit számít bármilyen lemondás, ha helyette bevezetek valami mást, ami nem visz előrébb? Mit ér egy húsmentes péntek, ha aznap a régen áhított lazacot eszem?

Azt gondolom, hogy az online jelenlét, az online kommunikáció elengedhetetlen a mai világban. Bevallom, csupán néhány hátrányával ellentétben én nagyon sok előnyét látom. Bár annyit pörgetem ezeket feleslegesen, mindenféle cél nélkül, hogy kíváncsi vagyok mi az, amivel ezt a rengeteg időt kitöltöm majd.

Gyere, tarts velem! Igyekszem lejegyezni az érzéseimet, a tapasztalataimat és ezekről majd beszámolni. A márciusi szülinapom általában a nagyböjti időszakhoz kapcsolódik, volt, hogy húsvétvasárnapra esett, tavaly éppen nagypénteken „ünnepeltem”, ami nagyon kettős érzéseket keltett bennem. Vajon milyen lesz most a kedves baráti üzenetek nélkül átélni?

Március 6. és április 20. között összesen 46 nap (természetesen a 6 vasárnap is idesorolva) social media nélkül! Ez az Y-generációs böjt! Na, ki tart velem?

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314627312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snedronningen 2019.03.07. 23:46:05

Tökéletesen értelmetlen az egész, ha a lényegről megfeledkezel: egy szót sem ejtettél Istenről. Az egész böjt arról kellene, hogy szóljon, hogy elmélyüljél, imádkozz, adakozz, lemondásokkal fegyelmezd magad, gondolkodj az életedről és kerülj közelebb Istenhez. Amíg ezt nem érted meg, addig minden csak céltalan magamutogatás, pont, mint ez a poszt. Nem az a lényeg, hogy miről mondasz le, hanem az, hogy miért teszed és mennyire veszed komolyan. Ha már most az elmaradt üzenetek felett keseregsz, és szerinted a böjt az fogyókúra és segít bikiniformába kerülni, akkor semmi hited nincs, és az egészet alapvetően nem érted. Kezdd azzal, hogy letérdelsz, összeteszed a két kezed és imádkozol. Ha ezt így csinálod néhány évig minden nap, akkor egyszer talán majd a böjtöt is sikerül megértened, és akkor nem egy ostoba kihívásként kezeled, hanem örömmel teszed, és akkor nem a már most is túltengő, magamutogató egód, hanem a hited fog nőni.

Zitttu 2019.03.08. 06:50:34

@Snedronningen: Na, pont ez az!! Ez egy cikksorozat figyelemfelkeltő első része! Figyeld majd a többit is!!

(Gondolom nem az I2ről kattintottál át!)
süti beállítások módosítása