Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Miért nem bízik az Egyház a fiatalokban?

– néhány miért…

2019. április 16. - Zitttu

Napok, de inkább hetek óta motoszkál a fejemben a kérdés: vajon az Egyház miért nem bízik a fiatalokban? Miért nem ad teret a fiataloknak olyan területeken, ahol ők otthonosan mozognak? Miért öreges, fásult és ez által tehetetlen az Egyház például a fiatalok megszólítása/megtartása területén?

Örvendetes, hogy megjelent Ferenc pápa „Christus vivit” kezdetű, fiataloknak szóló apostoli buzdítása, DE mit kezd ezzel a magyar Egyház, ha nincsenek fiatalok, akik olvassák, egyáltalán olyanok sincsenek, akik tudnak róla…

Én értem, hogy ragaszkodunk a régi (jól bevált) hagyományokhoz – sőt fontosnak is tartom ezeknek az ápolását, őrzését – DE közben miért nem visszük be a mai világot a templom falai közé? Miért gondoljuk, hogy teljesen rendben van, ha csak öregek ücsörögnek a templomban?

benefits-of-college-courses-for-elderly.jpg

Miért nem szólítjuk meg a fiatalokat ott, ahol ők vannak? Miért nincs az Egyháznak olyan missziós tevékenysége, ahol a fiatalok megszólításán van a hangsúly? Ha van, miért nem működik?

Az egyházi programok miért csak öregeknek szólnak? Miért nincsenek menő, fiataloknak szóló egyházi programok országszerte? Persze tudom, hogy van néhány király fesztivál, meg persze aki keres, az úgyis talál, DE felülről, országos szinten miért nem engedjük a fiataloknak, hogy segítsenek?

A fiatalok lelkesek, életteliek, bátrak, miért nem bízunk rájuk feladatokat? Miért nem adunk teret és engedjük őket esetleg elbukni és a saját hibájukból tanulni? Én azt látom, hogy ez elméletben jól működik, de ha valaki odaáll: „Itt vagyok.”, akkor már nem merjük rábízni a feladatot.

Miért kell szégyenkeznie egy vallásos fiatalnak, ha egyházi programra megy? Miért nem lehet egy egyházi program fiataloknak szóló, vagány és hívogató, olyan ahova szívesen csatlakozik bármilyen (nem csak vallásos) fiatal?

Hogyan lehetne vonzó az Egyház, ha nem teszünk érte semmit? Miért irtózik az Egyház a közösségi médiumokat, az online felületeket használni?

Persze ismerek jó néhány vonzó közösséget, jó programokat, de ezek mind nem elegendőek az egész ország megmozgatásához.

Te szeretnél tenni valamit az ügyben? Fiatal vagy és felpörgetnéd az Egyházat? Hogy kezdenél hozzá? Vagy úgy gondolod, hogy a fiatalok nem bíznak az Egyházban? Írd meg kommentben, vagy küldd el nekünk e-mailben (szoljbeapapoknak@gmail.com)!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4714760162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.04.16. 11:45:17

Tény: A magyar fiatalok több mint kétharmada tojik az egyházakra és a vallásokra.

erkolcstan.blog.hu/2019/03/21/magyar_fiatalsag_ketharmada_nem_ker_a_vallasokbol

ivangroznij (törölt) 2019.04.17. 16:18:18

"Miért nincs az Egyháznak olyan missziós tevékenysége, ahol a fiatalok megszólításán van a hangsúly? Ha van, miért nem működik?" Nem értem. Van, és működik. Mire alapozza a blogíró ítéletét? Vak, vagy honnan veszi, hogy az egyház(ak) nem bíznak a fiatalokban? Lelkészként 40 éves múlttal az a tapasztalatom, hogy szinte minden közösségben jó és színvonalas ifjúsági tevékenység folyik, az egyházközségek vezető testületeiben ott vannak a fiatalok is, helyi és országos ifjúsági rendezvények vannak. Ahol nincsenek fiatalok, azok a falusi közösségek, amelyekből elmentek, de ott már lassan idősek sincsenek. Tele van a média, az internet olyan közösségi oldalakkal, amelyeket fiatalok szerkesztenek, csak keresni kell, mint mindent a neten. Csak néhány, ahonnan tovább is lehet lépni: parokia, evangelikus.hu, kötőszó blog, szemlelek, 777 , és ezek csak a kisebbségben lévő protestáns oldalak. Fiatalok tanulnak lelkésznek, és a fiatal lelkészekkel nem az a gond, hogy elhanyagolnák a fiatalokat, hanem sokszor az időseket veszítik szemük elől.
Az, meg, hogy a fiatalság kétharmada nem kér a vallásokból, egybeesik azzal, hogy a felnőttek kétharmada is így van.

Zitttu 2019.04.17. 17:45:50

@ivangroznij:
Köszi az észrevételt. Azt gondolom, hogy egy kicsit több erőfeszítéssel (akár felülről irányítva) tízszer, sőt ezerszer ennyi fiatalt lehetne bevonni az Egyházba és ezáltal közelebb vinni Jézushoz.

És pont azt szerettem volna érzékeltetni, hogy belenyugszunk abba, amiben vagyunk és nem teszünk azért, hogy még jobb legyen.

Az ajánlott oldalak szuperek, de azok online közösséget építenek, én inkább offline, a parókiák, plébániák környékén látnám ezt szívesen. :)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.04.17. 22:50:46

@Zitttu: A mai fiatalokat egyre nehezebb már hülyíteni. Pláne ilyen alapvető ökörségekkel, amit itt felhozok példának a Kálvinista Apologetika csoporttól. Tehát ma már nem elég annyi, hogy ZombiJézuska szeret téged, meg az agyadat :-)

Kálvinista Apologetika logikátlansági példa
erkolcstan.blog.hu/2019/04/17/kalvinista_apologetika_logikatlansagi_pelda

carlbadog 2019.04.18. 18:51:08

Lehet, hogy az egyház bízik a fiatalokba, de nem biztos, hogy a fiatalok bíznak az egyházba. A parasztvakítás ma már nem játszik. Feliratos, de nagyon igaz.
www.youtube.com/watch?v=af6dP3tt7qs
süti beállítások módosítása