Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az egyháznak nem szabad sáncok mögé rejtőznie

- Cegléden beszóltak a püspöknek!

2019. május 16. - szoljbeapapnak

Dr. Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével beszélgettünk a Szólj Be a Püspöknek! eseményünk előtt néhány perccel, ahol egy norvég püspökasszonnyal együtt élőben feltett, tabuk nélküli, kényes kérdésekre válaszoltak az Északi Evangélikus Egyházkerület egész napos rendezvényén. A különleges beszélgetés ITT megtekinthető.

Fotó: Magyar Márton

Püspök Úr miért tartotta fontosnak azt, hogy egy ilyen programpont is bekerüljön a mai napba?

Egyrészt, magát ezt a mára már megizmosodott „szólj be a papnak!” formát nagyon jónak tartom, úgy érzem ez egy egészséges, jó értelemben vett szekuláris formája annak, amit mi lelkészek szakrális módon szeretnénk művelni. A kettő nincs ellentétben egymással, hiszen a fiatalokat talán egy ilyen szóhasználattal, ilyen nyitottsággal jobban el tudjuk érni, hiszen ez a célunk.

Egyébként - ha nagy szellemek találkoznak -, én nem tudtam még erről a formáról, talán még nem is volt, amikor egy lelkész kollégámat - amikor Aszódon mutatta a lakását, amelynek az ablakai a sétáló utcára néznek - megkérdeztem, hogy „Beszólnak neked a hívek?”, ő ezen megütközött, hiszen miért szólnának be. Pedig én a szó eredeti értelmében gondoltam, hogy ha itt járnak, itt mennek el a háza előtt, akkor beköszönnek–e. Ekkor döbbentem rá, hogy ennek kettős jelentése van.

És tudjuk, hogy ez a beszólás nem bántó jellegű beszólás. Tabuk nélkül, görcsök nélkül, félelem nélkül lehet megkérdezni olyan dolgokat, amiket hagyományos keretek között nem.

Ezért érzem fontosnak ezt a kezdeményezést, hogy találkozzak az emberekkel, megismerjem a véleményüket, akár a kritikus véleményüket. Az egyháznak nem szabad begubóznia és sáncok mögé rejtőznie, vállalnunk kell a párbeszédet és meg kell hallgatnunk a másik embert.

Ez a mostani, ceglédi találkozás kifejezetten erről szól, hogy kilépünk a templom védettségéből, kimegyünk a nyílt, szabad térre úgy, ahogy Jézus is kiment és az apostolok is kimentek, sőt a reformátorok is kimentek és merték a kockázatot is vállalni, hogy adott esetben kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, de ez viszi előre az ő gondolkodásukat is.

Számít-e igazán ütős kérdésre a mai napon?

Mivel a beszélgetést dr. Fábry György fogja vezetni, akit nagyon régóta ismerek, filozófus, egyetemi oktató, de egyházi tisztsége okán – az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője, világi vezetője - jól ismerem, tudom, hogy ő nagyon kritikus. Többször is mondtam neki az elmúlt napokban, hogy te már többször is beszóltál a püspöknek, neked jól áll ez a mostani feladat. Egészen biztos, hogy ő meg fogja fogalmazni a saját nevében is, meg adott esetben a közönség nevében is a kérdéseit. Nyilván elő fognak jönni szociáletikai, társadalmi kérdések, amikről amúgy is megnyilvánul az ember. Akár a szegénységgel, akár a hajléktalanüggyel kapcsolatban, akár az egyház egyéb felelősségvállalásával kapcsolatban a menekültek, vagy a börtönben levők között.

Egyébként fontosnak tartom megjegyezni, hogy a mai perselypénzt a börtönben és krízisben élőknek a megsegítésére, az ő családjaik támogatására fogjuk szánni.

Vélhetően a homoszexualitással kapcsolatban is lesznek kérdések, természetesen válaszolunk mindenre a norvég püspöknővel együtt.

Püspök Úr, köszönöm az interjút és a lehetőséget is.

Az eseményen készült felvétel itt megtekinthető:

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8814826294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása