Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Böjti kihívásunk nyertes pályamunkája

2019. május 26. - szoljbeapapnak

A 2019-es nagyböjt előtt négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg, főleg azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak ilyesmivel. 

Az első videóban azt magyarázták el, hogy mi a böjt értelme, a második videóban pár tippet adtak az öko-böjthöz, amelynek több országban már hagyománya van. Háromrészes sorozatunk zárásaként az egyház ökológiai helyzetét értékelték.

A hat kihívó Borbélyné Margitnak ítélte az első helyet, mellyel egy kétszemélyes hétvégét nyert egy öko-szálláshelyen (igyekszünk később az ott töltött élményeikről is beszámolni), melyhez szívből gratulálunk.

A kihívók másik öt személyt jelöltek meg másodikként, így ők megosztott második helyen végeztek (abc sorrendben): Benedekné Termeczky Krisztina, Farkas Éva, Orbán Balázs, Tóth Kitti, Vargáné Jánosházi Éva, az ő nyereményük 3000 Ft értékű vásárlási utalvány, melyet a zoldbolt.hu weboldalon tudnak felhasználni. 

Az alábbiakban első helyezett pályamunkáját tesszük közzé.

Emlékszem, amikor több, mint 10 évvel ezelőtt nővérem elkezdte otthon szelektíven gyűjteni a papírt és a palackokat, az akkor még csak egy macerás hóbortnak tűnt. Szép lassan mégis megbarátkoztunk ezzel a lehetőséggel, így amikor 6 éve férjhez mentem és saját háztartásunk lett, már figyeltünk, hogy mit hova dobunk.

kornyezetvedelem005.jpgAzóta pedig kisgyermekes édesanyaként folyton töröm a fejem, hogy mit tehetnék én azért, hogy minél többet megőrizzek a gyermekeimnek és leendő unokáimnak Földünkből, környezetünkből. Ezért, amikor először megláttam a felhívást az Öko-böjtre és végignéztem a videókat, úgy döntöttem, hogy belevágok. Aztán felálltam a géptől és jól elfelejtettem.

De másnap, amikor az apróbb papírhulladékot a szemetesbe dobtam volna, eszembe jutott az Öko-böjt, így azt a kis fecnit is inkább a szelektívbe dobtam. Így volt végig a nagyböjt folyamán, amikor újra és újra eszembe jutott a kihívás. Ezeket a helyzeteket szeretném most megosztani.

  • Tudatosan tettem mosható pelenkát kisfiamra, amíg otthon voltunk, pedig kényelmesebb lett volna az eldobható. Az egyik alkalommal, amikor épp kiöblítettem az egyik pelust, férjem azt mondta, hogy olyan vagyok, mint egy amazon, hogy választhatnám a könnyebb utat, de mégis kitartok a mosizás mellett. Ez újabb löketet adott és azóta tényleg mindig amazonnak érzem magam. :)
  • A mosható pelusok mosásához mosódiót ajánlanak, így azokat is, de a legtöbb egyéb ruhánkat is mosódióval mosom. Nagy célom, hogy a nagyböjtben vásárolt, dió helyett használt XXL-es mosóporok egészen év végéig kitartsanak.
  • Ilyen az öblítő is. Az a berögződésem, hogy két kupaknyi öblítő kell a mosáshoz. Mivel a mennyiség változtatása erősen a komfortzónám elhagyását jelentené, ezért úgy cseleztem ki magam, hogy az első használat után felvizezem az öblítőt, így összességében kevesebbet használok és tovább tart.
  • Felhívtam a szomszédok figyelmét egy kupakgyűjtésre, amivel öcsém diplomamunkáját segíthetik, aki a kupakok újrahasznosítását vizsgálja – egyelőre a részletek még titkosak.
  • Habár szeretem a nagy fényt, de ebben a nagyböjtben többször is a kisebb fényű lámpát kapcsoltam fel, emlékezve a videóból az ötletre.
  • Egyik nap férjem szabadságot vett ki és többek között zöldségesekhez is mentünk a gyerekekkel. Itt próbáltuk ki először a műanyag szatyor nélküli vásárlást. Van még miben fejlődnünk, de jó móka volt. (Egyébként a zöldséges, péksütis zacsikat újrahasznosítjuk: évek óta azokba kerülnek a különösen büdös eldobós pelusok.)
  • Nem használok okoseszközöket (talán a töltés miatt ez is már környezettudatosnak számít), hanem minden nap a gyerekek alvásidejében ülök a laptop elé. Mivel teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor kelnek, ezért korábban, amikor hallottam, hogy jeleznek, felfüggesztettem a gépet és úgy mentem hozzájuk. Majd másnap, vagy amikor újra géphez kerültem, onnan folytathattam, ahol félbeszakítottak. Azonban egy viszonylag régi gépet használok, aminek az aksija megbízhatatlan már, így mindig csatlakoztatva kell tartani. Az idei nagyböjt egyik felismerése volt számomra, hogy úgy tudok az árammal takarékoskodni, ha a felfüggesztés helyett a kikapcsolást választom. Habár így nem mindent tudok pontosan onnan folytatni, ahol abbahagytam, mégis ez is fontossá vált számomra.
  • A nagyböjtben is volt olyan én-időm, amikor el is tudtam menni otthonról. Az egyik ilyen alkalommal jöttem rá, hogy milyen felesleges az ötödik emeletre felhívni a liftet és azután azzal lemenni. Azóta, ha babakocsi nélkül indulunk, akkor lépcsőn megyünk.
  • Mindig is szerettem a zuhany alatt áztatni magamat, kislányom születése óta igazi én-idővé avanzsált a zuhanyzás. Habár a hosszúságon is lenne mit javítani, ebben a nagyböjtben azt sikerült megvalósítanom, hogy amikor melegebb vízre vágytam, nem a meleg csapot nyitottam meg jobban, hanem a hideget csavartam lejjebb. Ezt úgy érzem, hogy tényleg valódi lemondás volt, még ha nem is tűnik olyan nagy dolognak.
  • Már korábban elhatároztam, de ebben a 40 napban volt alkalmam tudatosítani, hogy nem vásárolok új ruhát, hanem minden szükségeset (és lehetőleg csak a szükségeseket) használtan szerzem be. Volt, hogy majdnem elcsábultam, de jó érzés volt kitartani a döntésem mellett.
  • A nagyböjt elején vetettük el az első magokat a közösségi kiskertünkbe, és nagyszombaton már saját retekkel tudtuk az ünnepi vacsorát dúsítani.

Sok kis aprósággal, így telt számomra a 2019-es Öko-böjt. Ezek a kicsi de nagyon tudatos döntések tényleg beépültek a hétköznapjainkba, így környezettudatosabban élünk.

Borbélyné Margit

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5714862606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borbélyné Margit 2020.01.11. 23:07:34

Tényleg kitartott a mosópor, idén kellett csak újat venni. Remélem, az is kitart egy évig. ;)
süti beállítások módosítása