Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Mert lelkésznek lenni trendi

A lelkészek titkos élete 14.

2019. július 04. - LelkesBarbi

A legtöbben azt gondolják, hogy lelkésznek lenni elég ódivatú dolog. Pedig valójában a lelkész rengeteg olyan divatszakmát végez, persze lényegesen csekélyebb díjazással, amiért ma sokan verekednek.

1. Rendezvényszervező

Talán ez az egyik legegyértelműbb. Egy gyülekezetben, közösségben rengeteg programot kell szervezni. És nemcsak lelki dolgokat, de a hátteret is: kaja, dekor, ajándéktárgy – akár egy esküvőnél.

2. Kommunikációs szakember (PR-os, blogger, újságíró, lektor)

Ha pedig szervezel valamit, akkor fontos, hogy az emberek tudjanak róla. Hirdetések, interjúk, cikkek stb. Minden, ami a csövön kifér. Sőt, proaktív emberként nem is várod meg, hogy téged keressenek, hanem egy kis szelíd nyomulás is belefér. Épp csak annyi, hogy celeb-pap ne legyen belőled.

3. HR-es/fejvadász

Ha új munkatársat kell keresni, akkor hirdetéseket írunk, megmozgatjuk a kapcsolati tőkét és aztán jöhet a felvételi interjú is, amiben a megfelelő kérdéseket kell feltenni, hogy kiderüljön, alkalmas-e a jelölt. Persze csak kedvesen, mert mégiscsak lelkész vagy.

takaritono.jpg

4. Köztisztasági menedzser - na jó, ez kakukktojás, de akkor is...

Legutóbb, amikor egy 250+-os egyetemista találkozót szerveztünk, akkor egyértelmű volt, hogy nem bírja ki a mosdó a hétvégét higiéniai beavatkozás nélkül. Így, mivel erre az (annyira nem) gázos munkára nem volt szívünk senkit megkérni, magunk ragadtunk kesztyűt, nedves törlőkendőt és fertőtlenítőszert, hogy friss illattal és tisztasággal találkozzanak a fontos helyre érkezők.

5. Séf

Ha enni kell és olcsón akarod kihozni, plusz talán a kelleténél nagyobb benned a vállalkozó szellem, akkor előfordulhat, hogy azon kapod magad, hogy (több mint) 100 emberre készítesz egy háromfogásos vacsorát a kollégáiddal.

6. Problémamegoldó

Aki emberekkel dolgozik, az folyton problémákkal találja szembe magát. Ez olykor azt jelenti, hogy egy adott pillanatban lehetetlennek tűnő helyzetet kisujjból kell kivágnod, mint pl. amikor egy precíz német hölgy be akarja zárni a németre fáradtsággal lefordított és kiutaztatott kiállítást, mivel balesetveszélyesnek tartja; vagy amikor a már említett 250 fős konferencia nyitóáhítata alatt derül ki, hogy az időpontok egyeztetése híján becsöppen egy családos bibliakör, aminek sikerül helyet találni úgy, hogy a konferenciát ne zavarják meg.

7. Utazásszervező

És biztos, hogy mész a közösségeddel kirándulni. Ebbe beleférnek sima utazások is, de például az a csoda is, amikor 100+ embernek sikerül ingyen szállást találnod Salzburg belvárosában. Reformátusként egy katolikus középiskolában úgy, hogy nem is ismertétek egymást személyesen…

8. Tolmács

Mindig jön külföldi turista, küldöttség – néha csak beszélgetni kell, de van, hogy prédikációt/előadást is kell fordítani. Hol németül, hol angolul. A legviccesebb az volt, amikor a külföldi látogatóval németesként is angolul kezdtem el beszélni, majd kiderült, hogy német. Sőt. Amikor érdeklődtem, hogy mennyit tud a protestánsokról, kiderült, hogy a Müncheni Egyetem Katolikus Teológiai Fakultánsának oktatója. Szóval tudott egyet s mást! ;)

9. Motivációs tréner/szónok

Tulajdonképpen igen sokszor kell csüggedt embereket felrázni, lelkesíteni. Mert ha nem tettre készek, akkor nem is akarnak segíteni neked. Szóval önző/önzetlen érdekből is kell csinálnod. Négyszemközt vagy épp a szószékről. Meg persze olyankor, amikor a padlóra kerültek, amikor kitör rajtuk a hiszti és te nem hagyhatod őket a pácban. Szóval igen, teljesen önzetlenül is.

10. Szállásadó/vendéglátó(s)

Ha lelkész vagy, olykor nálad alszanak a gyülekezet vendégei. Néha magyarok, néha más országból. Akkor lehetőséged van a magyar konyhát bemutatni és rájuk hangolódva kitalálni, hogy mit ennének szívesen, milyen kulturális nyalánkság kelti fel az érdeklődésüket. Bemutatni a város izgalmas, menő helyeit. Így előfordulhat, hogy két pasival az oldaladon lépsz be egy szórakozóhelyre, ahol rögtön egy gyülekezeti tagodba botlasz...

11. Logisztikus

Szerintem hasznos lenne, ha parafenomén lennék és az akaratommal tudnám a tárgyakat mozgatni. Mert akkor sokkal, de sokkal könnyebb lenne az életem. De amíg ez nem így van, addig pl. olyat kell csinálnom, mint hogy kisakkozzam, hogy tizenakárhány kiscsoportnak és különböző igényű workshopoknak egy templomban és egyetemi termekben hogyan találjak megfelelő helyet. Minden eszköz és minden előadó a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen. És közben még én se kapjak sérvet és a munkatársak is mosolygósak legyenek.

12. Coach

Tanácsolni, segíteni – nem a tuti frankót megmondani. Ezt elég sok személyes beszélgetésben meg kell tenni. Főleg, ha fiatal felnőttekkel dolgozik az ember. Hozzásegíteni őket a saját megoldásukhoz, kis és nagy dolgokban, hogy megtalálják a helyes irányt, hogy menjen tovább az életük. Párválasztás, pályaválasztás, munkakeresés, családi zűrök, stb...

13. Telefonos ügyfélszolgálatos – egy másik kakukktojás

Telefonon egyeztetni, ügyet intézni. Öööö, igen. Ritka, mint a fehér holló, aki ezt szereti. De mégis fel kell venni a telefont. Értetlen emberekkel kell udvariasan dűlőre jutni és elfogadni, hogy őket kicsit sem érdekli az, ami nekem most épp fontos. Néha sikítós, néha meglepően mosolygós foglalkozás, de ezt is csinálja a lelkész.

14. Weblap-szerkesztő

Amikor nincsenek súlyos pénzeid a webes arculattervezésre, akkor időt és energiát szánva megtalálod a megfelelő template-et és kitalálod, hogy milyen lenne a jó weboldal és szerkeszted is rá folyamatosan a tartalmakat, hogy ne avuljon el az egész.

menedzser.jpg

15. Projektmenedzser

Igen, kitalálsz valamit, végiggondolod a lépéseket, a célokat, erőforrásokat és lelkesen megvalósítod. Lehet ez egy ruhavásár, egy kiállítás kitalálása és megvalósítása vagy egyszerűen csak egy nyári tábor. S mivel lelkész vagy, még azzal is próbálkozol, hogy közben jól is érezzék magukat a munkatársaid.

16. Házassági tanácsadó, családterapeuta

Sokan fordulnak a lelkészhez tanácsért. Néha egy párt, néha egész családot érintenek a felmerülő problémák, amiket szeretettel és bölcsességgel kell segítened. Valahogy úgy, mint tette annak idején Jézus is számtalan alkalommal. De persze, egy lelkész több és kevesebb is, mint egy pszichológus.

17. Reklámszakember

Mert nem elég, hogy te valami jót csinálsz, de tudnia kell másoknak is, hogy létezel. Hogy jót csinálsz. Szóval találj ki és szerkessz meg egy vagány hirdetést, és gondold ki, hogy szórólap, plakát vagy éppen Facebook-kampány lenne a leghatékonyabb eszköz, hogy a célodat elérd.

18. Pályázatíró

Mert a közhiedelemmel ellentétben nem öntik szakajtóval a pénzt az egyházaknak, ezért ha valami fejlesztést vagy nagy durranást szeretnél, pályáznod kell, ami nem a legegyszerűbb, ha nem vagy önálló jogi személy. De azért, ha ügyes vagy, akár még sikerülhet is... :D

19. Műemlékvédelmi szakértő

Lévén, hogy a keresztyénség, de még a protestantizmus sem tegnap lopakodott az országba, akad egy-két 500+ vagy még régebbi épülete az egyháznak. Amit időnként fel kell újítani, rendbe hozni vagy egyszerűen csak az összeomlástól megóvni. De ezt persze nem lehet csak úgy, a saját feje után menve megcsinálni, hanem egyeztetni kell az illetékes szervekkel. Így történhet meg az, hogy egy lelkésznő hirtelen tervrajzok, különféle fűtésrendszerek és cserépfajták között találja magát és nincs mese, ki kell ismernie magát ezen az egyáltalán nem lelki területen.

20. Építésvezető

Vagy nem a régit kell felújítani, hanem újat kell építeni. Terveket kitalálni, egyeztetni és aztán ha nem is a fröccsöket hordani a kőműveseknek, de felügyelni az építkezést annak minden szépségével és gyötrelmével, hogy megépüljön az, ami kell.

21. Aktakukac – egy újabb kakukktojás

Egy gyülekezet vezetése némi papírmunkával jár. Nem, ez hazugság. Túl sok papírmunkával jár. Űrlapokkal és nyomtatványokkal. Jelentésekkel és elszámolásokkal. Néha segítőkész, néha túlságosan ügybuzgó adminisztrátorokkal. Ámde, utána ott a papír, ami véd, igazol, ami mutatja, hogy nem önkényesen használtál fel forrásokat.

22. (Mérlegképes) könyvelő

És ha már itt tartunk, akkor a legfőbb aktakukackodás természetesen az anyagi elszámolásokkal van. Számlák, hónapvégi zárások, költségvetés elkészítése, számon tartani, hogy hol tartunk az éves kerethez képest. Ó, a számlák. Ügyelni rá, hogy ha elrontják, akkor pecséttel javítsák, hogy minden apróság ki legyen töltve helyesen, mert a sasszemű ellenőrök különben visszadobják és akkor jaj nekünk…

23. Szociológus

Ha nem érted, érzed azt, hogy mik és hogyan mozognak a társadalom egészében vagy abban a rétegben/helyen, akikkel te foglalkozol, akkor esélyed sincs, hogy értsd őket, hogy meg tudd szólítani őket. Úgyhogy nincs más hátra, mint előre, bújnod kell a különböző kutatásokat és felméréseket, érteni és értelmezni őket, hogy mit is jelentenek a válaszok és a számok. Ifjúságkutatás, a vallásossággal kapcsolatos felmérések, népszámlálási adatok, generációs jellemzők, stb. S kitalálni, hogy akkor itt és most és ezeknek az embereknek hogyan kell elmondanod a régi üzenetet, hogy felfedezzék, hogy az nagyon is mai  és éppen az ő kérdésükre válaszol.

24. Közvéleménykutató

Nagyon nem árt, ha tudod, hogy kik azok, akikkel foglalkozol és mit is akarnak, mire van szükségük. Úgy, hogy néha még maguk sem tudják megfogalmazni, szóval jó kérdéseket kell feltenned. Szóval ideje van a személyes beszélgetéseknek erről, vagy éppen fókuszcsoportokat kell szervezni, online vagy éppen papíralapú kérdőívet készíteni. És nagyon vicces/megnyugtató, amikor kiderül, hogy igaz, amit eleve feltételeztél, de  azért mindig kiderül egy-két meglepő/sokatmondó dolog is.

Egyrészt boldog vagyok, hogy a lelkészi munka ilyen sokrétű és sokszínű és sohasem unalmas. Másrészt elkeserítő is, hogy egy egyszeri lelkésznek ennyi mindenhez kellene értenie és néha elvárják tőle a lehetetlent, hogy ebben a 24 dologban és persze még többen legyen mindezekben és más dolgokban vérprofi, kreatív stb. Miért is? Én vagyok a Bosszúállók instant, csak nem vettem észre?

Szeretem a felsorolt szakmák legtöbbjét és közben szeretném, ha éreznék a gyülekezeti tagok, hogy ezekben és sok minden másban ők is ki tudják venni a részüket. És nem elsősorban a WC-pucolásra gondolok. :D

Keressétek a lehetőségeket, hogy hol lehettek egy keresztyén közösség trendi vagy egyszerűen csak hasznos, építő tagjai ti is!

Ha szeretnél élőben is találkozni/beszélgetni/beszólni a "trendi" lelkészeknek és a papoknak, akkor keress meg minket a Campus fesztiválon, a Civil Agóra területén!
Ha pedig kíváncsi vagy a lelkészek életének más részletére is, akkor kattints a Lelkészek titkos élete címkére!

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314922432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Lisztes 2019.07.16. 13:48:06

A jelzett munkák szervezése a lp. dolga, és azoknak szétosztása. Fel kell ismerni az arra alkalmas embereket, gyülekezeti tagokat. Ki milyen lelki ajándékokat kapott, azzal szolgáljon. Nem fog csorbulni a "tekintélye", ha saját, legfontosabb feladatában, az Ige hirdetésében példát tud mutatni. Avassa be a gyülekezetet bizonyos döntésekbe, kérje a véleményüket. Ez erősíti a kapcsolatot a pásztor és nyáj közt. (sajnos ma már egyre kevesebb helyen van gyakorolva) Ha harmadik személyről kap infót, ne foglaljon állást, amíg nem szembesít. Tartson jó kapcsolatot más egyházakkal, amennyiben rajta múlik, ugyan így a lakóterület vezetőjével.Kérjen segítséget a gyülekezettől, amennyiben bármi módon akadályozzák a szolgálatban. (klikkek, stb) Ne legyen személyválogató!

Itt megállok azzal a megjegyzéssel, hogy a fentieket nem elvárásként írtam elsősorban, hanem javaslatként, mint aki hat lelkipásztor melletti szolgálatból merített.
süti beállítások módosítása