Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Miért kell beszólni a papnak?

- avagy honnan a név?

2019. augusztus 09. - szoljbeapapnak

Ismeritek a Belga zenekar ’Mit parodizálsz?’ című számát?

„újságíró kérdezi, hogy honnan a név,
honnan a név, honnan a név
most mindenki kérdezi, honnan a név
honnan a név, honnan a név”

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy mi nem parodizálunk (hogy mi a küldetésünk, azt leírtuk itt), mégis rengetegszer megkaptuk már azt a „csak egy apró észrevételt”, hogy szuper az, amit csinálunk és ahogyan tesszük, DE ezzel a névvel egyszerűen nem lehet azonosulni. Mert „Miért szólna be a papnak bárki is?” és amúgy is „Miért kell erre még külön felhívni az emberek figyelmét, hogy szóljon be?”, és „Miért kell így provokálni?”, milyen borzalmas, hogy „A mai világban semmiféle tisztelettel nem vagyunk az embertársaink felé, már a papokat sem tisztelik...”, és még sorolhatnánk…

Volt olyan eseményünk, ahol a válaszadó papokkal, lelkészekkel az esemény előtti ismerkedős vacsora közben az egyik, egyébként nem „egyházi” válaszadó (aki értelemszerűen már korábban elfogadta a felkérésünket és csupán csak két óra választotta el az egyik Szólj Be a Papnak! vitaesten való válaszadástól) egyszerűen nem tudott továbblépni ezen a gondolatmeneten és folyamatosan a névválasztásra terelte a szót. Sőt, az április 1-jei tréfánkat is sajnos sokan félreértették, túlgondolták, túlmagyarázták.

Szeretnénk most néhány pontban tisztázni az ezzel kapcsolatos álláspontunkat, véleményünket, észrevételeinket.

Ki(k) a célközönségünk, kiknek szólnak az eseményeink?

Tényleg hatalmas öröm számunkra, amikor evangélikus egyházkerületi napon (püspöki részvétellel!), református ifjúsági találkozón, katolikus táborban, vagy családi napon Szólj Be a Papnak! eseményt tartanak/tartunk, hiszen akár tudatosan, akár nem, de azok az egyházi személyek, akik részt vesznek ezeken a programokon, ezzel is biztosítanak minket a támogatásukról, arról, hogy szerintük is jó az irány, amin elindultunk, jó az út, amelyen (már közösen) járunk. Azt tapasztaljuk, hogy ilyen közegben is van igény és szükség a kötetlen hangulat megteremtésére, a szabad kérdezés biztosítására. 

DE fontos tudnotok, hogy több mint két évvel ezelőtt nagyon nem ebből a célból indítottuk el a kezdeményezésünket. Alapvető célunk még mindig az, hogy a kereszténységet becsempésszük a hétköznapokba. Na, de nem ám azoknak a hétköznapjába, akiknek már ott van, hanem éppen ellenkezőleg, olyan egyházon kívüli személyeket szeretnénk megszólítani, akik sosem találkoztak még pappal, lelkésszel. Azokat, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mit gondol, hogyan él egy egyházi személy, olyanokat, akik nem gondolják, hogy egy pap is ugyanúgy ember, mint ők, ugyanazokkal az élethelyzetekkel, problémákkal, hibákkal.

Az már egy másik kérdés, hogy elérjük-e az általunk megszólítani kívánt személyeket, de nyugi, nem adjuk fel!

Hol tartanánk a „Kérdezz a Paptól!” névvel most?

Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy ha kitennénk egy plakátot, amin ez állna: „hétfőn héttől kérdezz a paptól a plébánia nagytermében!”, akkor hány embernek lenne érdekes, hívogató ez az esemény, illetve hányan vennének részt rajta.

Kérünk mindenkit, hogy fogadja el, hogy ez a 21. század. Egy olyan világ, ahol annyi inger ér minket, hogy ha szeretnénk kitűnni a tömegből, és a rengeteg (egyébként tényleg tartalmas és izgalmas) program közül szeretnénk, ha a miénkre felfigyelnének, akkor bizony provokatívnak, kicsit ércesnek kell lennünk. Ha azt szeretnénk, hogy az emberek megálljanak a mindennapi rohanás, pörgés közben, akkor valamivel ki kell tűnni.

A név valóban kiprovokálja a papok iránti tiszteletlen viselkedést?

Tapasztalataink szerint egyáltalán nem. A kommethuszárjaink között akad jó pár vitriolos megjegyzés, de élőben senki sem ront neki az ott lévő papoknak/lelkészeknek. Az izgalmas beszélgetések közben inkább gyónás, vagy áldás kérés történik. Sokkal inkább azért kapják meg a tiszteletet a papok, mert nem húzódnak vissza a biztonságos falak közé, hanem ki mernek lépni oda, ahova Jézus is szánta az embereit. Az emberek közé, akik válaszokat keresnek, akik megoldásra, gyógyulásra várnak. Ez a közvetlenség sokszor meglepetésként hat azokra, akik magukról nem tudnák elképzelni, hogy egy pappal/lelkésszel beszélgessenek, végül általában ők azok, akik akár hosszabb időre is ott ragadnak akár egy fesztivál kavalkádjában is.

Nem éppen azzal adjuk meg a tiszteletet Isten embereinek, hogy méltónak tartjuk őket arra, hogy bepillantást nyerjenek a saját, személyes kérdéseinkbe, hogy segíthessenek a válaszok megtalálalásában? Iyen találkozások létrejöttében szeretnénk bábáskodni. 

Az elmúlt két és fél év tapasztalata pedig az, hogy a papok, lelkészek közül a legtöbben visszavágynak abba, hogy „beszólhassanak” nekik, helyesebben hogy beszél(get)hessenek az Istent kereső emberekkel. 

Mi a helyzet a más néven futó, hasonló kezdeményezéssekkel?

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora öröm fog el bennünket, amikor felfedezzük, hogy országszerte, sőt már határainkon túl is „hódít” a kezdeményezésünk. A kezdetektől egy „open source” (szabad forráskódú) sorozatnak indítottuk, amelyet bárhol meg tudnak szervezni helyi csapatok, ugyanezen a néven, ugyanolyan főbb alapelvek mellett (pl. szabad kérdezés és beszélgetés), a szükséges helyi sajátosságok figyelembe vételével.

Praktikus szempontból (pl. köztudatba kerülés, egységes hang) örülnénk, ha az általunk inspirált, hasonló kezdeményezések egy cím alatt futnának. Ugyanakkor nem az a célunk, hogy a „SzBAP” brandet minél inkább felvirágoztassuk, hanem az – és így érthető a mi „beszólásunk” is -, hogy a gyülekezeteket felrázzuk, hogy krisztusi lelkülettel ki kell lépni a templomok falai közül (lásd a lenti videó-felhívást). Erre kínálunk egy használhatónak tűnő formát a misszióra kész közösségeknek. Néha az is elég, ha sikerül egy-egy gyülekezetet akár közvetve is ahhoz segítenünk, hogy az állóvizet felkavarva a hitet ne muzeális dolognak, hanem élő valóságként mutassa fel (pl. a tabu témák elől nem menekülve, a „világgal” való kapcsolódási pontokat keresve, tudatos arculatot teremtve, stb.).

 

A „Szólj Be a Papnak!” elnevezést tudatosan nem védettük le, hiszen az a célunk, hogy minél több mindenkit elérjünk, az egyházhoz, a keresztény értékek felé tereljünk. Mi offline beszélgetéseket, kulturált vitákat szeretnénk, nem titkolt célunk a mai vitakultúra fejlesztése is.

Tehát, aki szeretne élni a lehetőséggel és szívesen beindítaná a kezdeményezést a saját városában, annak azt üzenjünk, hogy „Csak bátran! :)”.

És bár minden helyzet, minden város más és más, azért ha segítségre van szükségetek, keressetek minket bármelyik elérhetőségünkön (FBon, Instán, emailben: szoljbeapapoknak@gmail.com), szívesen segítünk az indulásban, illetve persze az indulás után is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4214999212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.09. 11:47:22

Nos az alábbi sláger dalszöveggel ellentétben ugyebár a Ti papi irányzatotok dughat.
Ezért sem jó a nagy általánosítás.

Dalszöveg
Nem hiszek Istenben, sohasem állt mellettem
Nem hiszek Jézusban, nem hiszek a Klérusban
Nem hiszek az észben, nem hiszek a jóban
Sátánista vagyok, maradok és voltam

Özönlik a templomba a vallásos tömeg
Mennek mint a birkák, az isten bassza meg!
Mi a faszt akartok, hiszékeny köcsögök
Azért jártok misére, mert nem áll a pöcsötök!

A plébános úr prédikál, a teremtésről mesél
A perselypénz adómentes, valahogy csak megél
Esketés vagy temetés ötvenezer a zsebbe
A ministráns gyerek fiatal, jól szorít a segge

Menetel a templomba a hiszékeny tömeg
Divat lett a vallás az isten bassza meg!
Mi a faszt akartok, nyavajás köcsögök
A pap nyomja a szószékről, hallgatja sok lökött

Böjtkör a pap nem böjtöl, malackarajt zabál bőröstől
Mert a szakácsnő finomat főz, a pásztorboton is elidőz
Ha spriccelni kezd a köpködő kobra, a csuhás ma nem az igét osztja
Meleg és lucskos a szakácsnő pinája, titokban a pap is a sátánt imádja

Menetel a templomba a hiszékeny tömeg
üzlet lett a vallás az isten bassza meg!
Mi a faszt akartok nyikhaj köcsögök
Azért jártok misére, mert nem áll a pöcsötök!

Ha végetér a mise a szomszéd kocsma megtelik
Ájtatoskodás után a szájakat öblítik
Ha levette a miseruhát a pap is beugrik
Az imént vizet prédikált, de ő is bort iszik

Proud Mary 2019.08.10. 19:15:37

@TanNé: hűűű, nagyon komolyat mondtál. talán valamelyik romkocsmában még meg is veregetik a válladat (lesajnálóan). ennyi jutott a fajtádnak.

enrikokaruszo 2019.08.10. 21:05:26

@TanNé: azt mondják, aki építeni tehetségtelen, az rombol...itt most bemutattad, milyen, ha még a romboláshoz is kevés valaki

agarik 2019.08.10. 23:14:41

Na, a laposföldhívők felmérték, hogy a laposföldhívők nem szólnak be nekik.
Micsoda meglepetés, lol.

mihi4 2019.08.11. 00:23:24

Miért nem inkább anyádnak szólsz be?

szepipiktor 2019.08.11. 09:37:21

Elsőre azt hittem, Ti valamilyen szélsőséges bolsevikalapú balliberális provakátor csapat vagytok, hiszen a blog.hu-n hemzsegnek a hittagadó, kereszténytagadó írások.
Látom,nem, így értelmes és hasznos akciókat látok tőletek.
Van azonban egy alapvető gond!
Generáció kérdése.
Azon generáció tagjai, akik ma is aktív hitéletet élnek, nem fognak a papokkal vitázni, nem fognak beszólni nekik.
Az a generáció, akik ezt megtehetnék, meg nincsenek már kapcsolatban a papokkal.
Első körben a mai generációt (Y és Z) kellene visszafordítani a hit felé, lényegtelen, hogy templombajárók legyenek vagy csak a hitüket éljék meg, Mert ma sok hittagadó mikroszekta ontja rájuk a galádságokat, jellemzően a kozmopolitizmus, a multikulti és a többi beégetése a céljuk a hit helyére. (Az individualizmus lecserélése a konformizmusra, mert úgy optimális a fogyasztás és a politikai aktivizmus)
Egy mai fiatalnak már a szervezett hitélet ugyanazt jelenti, mint a fogyasztói társadalmat működtető balliberális szektásodás.
Ha elfogadják, akkor nem a hitet választják, hanem az okostelefont, a fészbúkot és a többi üveggyöngyöt, amit eléjük szór a globalizáció.
Tehát ez az első feladat! Leválasztani a hibás útra terelteket. mert ma elég nagy erők dolgoznak azon, hogy a folyók "felfelé" haladjanak...
Előbb tegyük rendbe az életünket, utána lehet korrigálni a problémákat.

Cycmen 2019.08.11. 10:12:51

Szólj be a rabbinak! Ja, abból baj lesz, azt nem építő jellegű kritikának tekintenék!
Szerintem addig provokáltok mindenkit, amíg rossz vége nem lesz, mert ne higgyétek hogy végtelen az emberek türelme!

midnight coder 2019.08.11. 11:11:11

Mindenesetre szimpatikusabb dolog, mint az indexen nyüzsgő álkeresztény blogok, ahol jó liberósbolsi módon nem lehet hozzászólni a hülyeségekhez amit mondanak, mint Pl. a szemlélek.

agarik 2019.08.11. 12:04:14

@midnight coder: Sebaj. Itt se reagálnak mikor felhívod rá a figyelmüket hogy írásba adták hogy a rabszolgatartás legit, a melegek kiírtandók, a más-világnézetűek kiírtandók, és hogy az egyszarvúak léteznek. És bár írásba adták, nem nagyon látni öncsonkítást sem a részükről. Nem mintha én akarnám hogy csinálják - de miért hírdetik egyáltalán?

midnight coder 2019.08.11. 12:32:20

@agarik: Ez azért még mindig egy nagyságrenddel civilizáltab hozzálállás mint amit az álkeresztény, illetve álliberális oldalkon látsz, ahol kb. három opció van:
- Nem lehet kommentelni.
- Csak faszbúkon keresztül lehet kommentelni
- Lehet kommentelni, de aki érdemben rávilágít arra, hogy a blogger hülyeséget beszél (Pl. cáfoló linkkel) azt örökre kitiltják. Az ilyen helyeken viszont az olyan kommentelõk akik nyilvánvalóan hülyeséget beszélnek, vagy anyáznak ott maradhatnak az úri közönség szórakoztatására. A jobbosok azért, hogy mindenki lássa, milyen ostoba tahók a jobbosok, a balosok meg azért, mert hát mégis csak a mi kutyánk kölyke.

woar 2019.08.11. 13:33:19

Nekem csak egy kérdésem van és igyekszem teljes nyitottsággal kezelni a válaszokat.
Miért és kinek hasznos, hogy gyerekek fejébe azt verjük bele, legyen egy képzeletbeli barátja akitől retteghet egész életében hogy vajon sikerül-e jóvátenni azt, amit el sem követett?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.11. 13:45:44

@woar:

Miért hasznps azt mondani a gyereknek, hogy van gravitáció, ezzel gátolva szabadságát?

woar 2019.08.11. 13:52:26

@MAXVAL bircaman közíró: kérem a súlyosan értelmi fogyatékosok hagyják figyelmen kívül minden hozzászólásomat. Wmiki-re is vonatkozik.

Cycmen 2019.08.11. 13:56:12

@woar: Egyrészt ne verj bele semmit mert nem kötelező a vallás, másrészt ismertesd meg a (keresztény) vallással, mert az ismerete nélkül nem tudsz értelmezni történelmi eseményeket és rengeteg művészeti alkotást sem! És nem elhanyagolható jelentőségű a vallás értékrendje sem, aminek betartása szintén nem kell, hogy vallásossággal járjon!
Amit meg a képzeletbeli barátról írtál, akitől rettegni kell, az csak egy dolgot bizonyít, hogy egy idióta vagy!
ui. Látod én nem vagyok vallásos, nem gyakorlom a vallási türelmet.

kvadrillio 2019.08.11. 14:06:28

KÖVÉR IS EGY PAPOLÓ PAP,,,,,

KÖVÉR !.....TALÁN CSINÁLJ EGY STZATISZTIKÁT IKNEK IS VAN 4 VAGY TÖBB GYEREKE.......A CIGÁNYOKNAK, A BIGOTTAN VALLÁSOSOKNAK ÉS A ZSIDÓKNAK !!!!....TE BAROM.

A TÖBBIEK A KIFOSZTOTT, RABSZOLGABÉREN DOLGOZTATOTT MAGYAROK !+

Kövér: Nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek négy gyereke van

midnight coder 2019.08.11. 15:20:56

@woar: Mert az emberek nagy részének alapvetõ igénye van a képzeletbeli barátokra. És még mindig jobb, ha egy viszonylag konszolidált Jézust vagy Buddhát választ, mint ha pár év múlva beáll iszlamistának és felrobbantja a segged alatt a 7-es buszt.

midnight coder 2019.08.11. 15:23:33

@MAXVAL bircaman közíró: Azért a képzeletbeli barát létezése azért nem annyira egyértelmû mint a gravitációé.

agarik 2019.08.11. 15:49:54

@MAXVAL bircaman közíró: Ja. Pl. ha rákot zabálsz, akkor kinyírnak?
Btw, Mr. Isten mikor is szerepelt a rendőrség tagjainak nyilvántartásában? Bíróság? Állampolgári jegyzék?
Jaaa, hogy egyetlen nyilvántartásban se szerepel, így számodra legjobb esetben migráns, legrosszabb esetben nem létezik?

Amúgy hány gyereked is döglött meg mert szakadékba ugrált, mert Te azt mondtad neki, nincs gravitáció, az csak ballibsi-soros-tudós-összeesküvés? Hm, barom?

woar 2019.08.11. 15:53:15

@Cycmen: tehát
1, nincs az iskolában kötelező hittan (ne keverjük ide az erkölcstant, amit ugyan az a pap tanít, ugyan azt mondja csak nem imával kezdődik és máshogy hívják).
2, a képzeletbeli barátod létezésére egyértelmű és megismételhető bizonyítékaid vannak
3, nincs olyan tézise az egyházadnak, hogy "eredendő bűn"
Amit a saját teizmusodról írtál azt nem tudom elhinni. Ennyire érzelmesen nem reagál kívülálló.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2019.08.11. 15:53:49

@agarik:

@agarik:

Ha rosszat cselekszel, annak hatása meglesz, ennyi az egész.

midnight coder 2019.08.11. 16:10:24

@MAXVAL bircaman közíró: Azért, ha kiugrasz az ablakon, akkor elég hamar azzá válik.

Cycmen 2019.08.11. 16:47:44

@woar: "Amit a saját teizmusodról írtál azt nem tudom elhinni. Ennyire érzelmesen nem reagál kívülálló."

Hogy mit hiszel el és mit nem, a legkevésbé sem érdekel, az érzelmeim pedig az idiótizmusodnak szóltak. Igazából csak szellemi mankót kínáltam, nem fogadtad el, különösebb jelentősége nincs, hiszen nem rajtad és a hozzád hasonlókon múlik egyenlőre hogy ebben a témában mi hogy van! :P

Cycmen 2019.08.11. 16:47:44

@woar: "Amit a saját teizmusodról írtál azt nem tudom elhinni. Ennyire érzelmesen nem reagál kívülálló."

Hogy mit hiszel el és mit nem, a legkevésbé sem érdekel, az érzelmeim pedig az idiótizmusodnak szóltak. Igazából csak szellemi mankót kínáltam, nem fogadtad el, különösebb jelentősége nincs, hiszen nem rajtad és a hozzád hasonlókon múlik egyenlőre hogy ebben a témában mi hogy van! :P

agarik 2019.08.11. 19:11:38

@maxval bircaman (cenzúrázott): mert sötétség van a fejedben, ahová nem szűrődik a fény

meszena 2019.08.11. 21:16:12

@woar: tényleg nem tudtad, hogy az erkölcstan másik tantárgy és a tanárok tanítják? Tényleg ne tudtad, hogy a hittanórák többségét nem is a papok tartják, hanem hitoktatók? Oké, lehet, hogy ők is hisznek, de nem papok.

agarik 2019.08.12. 17:31:06

@MAXVAL bircaman közíró: azaz a normálisból.
Az őrült nyilván a racionálist látja irracionálisnak - bele is hal persze előbb-utóbb.

agarik 2019.08.12. 17:33:38

@meszena: Kedves, miben különbözik a pap a hit"oktató"-tól?
Mindkettő ugyanazt az alaptalan, tudományellenes szemetet nyomja, hogy a tanárok, a valódi oktatást végzők mind hazudnak, neki meg fizess és tartsd oda a popsid.
A "hitoktató" PAP, mert ugyanazt csinálja mint a pap (az egészséges szellemi fejlődéshez való jog sárbatiprását), tehát fölösleges még egy szó kitalálásával azt próbálni hazudni hogy bármi különbség lenne a kettő közt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.12. 18:22:32

@agarik:

Az okos ember tudja, van helye mind a racionalitásnak, mind az irracionalitásnak.

agarik 2019.08.16. 16:16:07

@MAXVAL bircaman közíró: Kend viszont hülye, így totálisan irracionális :D

meszena 2019.08.29. 14:14:05

@agarik: Nem magyarázom el, hogy miben különbözik, hiszen olyan alapvető értelmezési hiányosságok keverednek megcsontosodott előítéletekkel, hogy szinte értelmetlen lenne a témában társalogni.
Csak annyit, javaslom elgondolkodni azon, hogy a szűkebb ismertségi területünknél a világ jóval nagyobb, bonyolultabb és összetettebb.
süti beállítások módosítása