Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

5+1 pap, aki a küzdősportban is megmártózott

2019. szeptember 13. - Phil Melanchthon

Közelgő eseményünk kapcsán azzal a kérdéssel szembesülünk, hogy nem zárja-e ki egymást a hit és a harc. Németh Áron református lelkész szerint ha az ökölvívás valami „ördögtől való” tevékenység lenne, talán nem példálózott volna Pál apostol is ezzel. Pál egyébként a hitet kifejezetten a harchoz hasonlítja:

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam. (2Tim 4,7)

Ezzel talán arra is utal, hogy soha nem mondhatjuk, hogy a hitünk egy lezárt dolog, mindig meg kell küzdenünk kísértésekkel, elbizonytalanodással, kihívásokkal. Szóval elég találó leírás.

Egy jezsuita szerzetes arra jutott egy amatőr versenyen való indulása kapcsán, hogy a bokszolás fegyelmezettségre, találékonyságra tanít, erősítve a bátorságot és az intelligenciát, míg egy katolikus morálteológus szerint az a probléma ezzel a sporttal, hogy direkt szándéka a sérülés okozása.

Node lássuk Isten „seregének” azon tagjait, akik személyes példával mutatták meg, hogy a templom és a ring világa nem is áll olyan messze egymástól.

webp_net-resizeimage.jpg

Tokodi László, domonkos szerzetes (Fotó: Vígh Tamás)

Összeállításunk szubjektív (pl. két fiktív karakter is helyet kap a listán) és akárcsak a szenteknek, nekünk is magunk felé hajlik a kezünk a +1 szereplővel.

  1. George Foreman

A nehézsúlyú világbajnok egy elveszített mérkőzés után az öltözőben hőgutát kapva élt át misztikus élményt. Egy pokolszerű helyen „járt”, de Istent megérezve megtért hozzá. Először az utcán prédikált, majd lelkész lett. Tíz év múlva visszatért a ringbe, többek között azért, hogy pénzt gyűjtsön a gyülekezetének. No igen, Amerikában nem ismert az egyházaknak nyújtott állami támogatás, így kreatívnak kell lenni, ha talpon akarsz maradni – és ez nem csak a ringben igaz!

  1. Stuart Long

Állítólag Mark Wahlberg készül filmet forgatni Stuart Long életéről. Az amerikai katolikus atya egy sérülés után vonult vissza a bokszolástól. Azután egy motorbalesetben majdnem életét vesztette, és az egészségügyi nehézség nála is a hit felé fordulást indította el. Házasságkötés helyett a papi szemináriumba iratkozott be (pedig a menyasszony állítólag szép volt). Egy ritka autoimmun betegség tolószékbe kényszerítette még szolgálata megkezdése előtt. Egyszer azt mondta, hogy ez a gyengesége volt a legjobb dolog, ami életében történt vele, mert ez megszabadította a büszkeségétől, amely korábbi élete során kísérte. Rengeteg embert inspirált, nagyon népszerű volt. 50 évesen hunyt el 2014-ben.

hqdefault.jpg

Dave Smith (Forrás: Dave Smith) 

  1. Dave Smith

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy egy kaptafára mennek ezek a sztorik (azaz profi bokszkarrier – sérülés – megtérés – egyházi szolgálat a sztenderd menetrend), ismerkedjünk meg az ausztráliai anglikán egyház „öklével”! Dave Smith Sydney egyik zűrös negyedében edzőterembe próbálta terelni a fiatalokat az erőszak és a drogfüggőség ellen küzdve, gyakran a rendőrségről szedve őket össze. Az ifjúsági központ azonban a csőd szélén táncolt és a megoldás egy bokszkihívás formájában érkezett. Dave atya amatőrként öklözgetett korábban, de 34 évesen egy profival hozott ki egy döntetlent, ezzel mintegy 50 000 dollárt gyűjtve az intézmény fenntartására. Az ellenfele elismerte, hogy Dave „rohadtul erősen ütött” és később meg is tért. A lelkész még fiatalon, a házassága felbomlása után kapott rá az edzésre, amely spirituálisan is megnyugtatja nehéz küldetése során. Edzéseket tart a fiataloknak, nekik ez segítség a düh levezetésében, egy hiperagresszív fiú például három KO-győzelme után úgy érezte, Isten nem szeretné, ha több embert megütne. Dave Smith jótékonysági célból továbbra sem sajnál ringbe szállni, immár 50 év felett.

  1. Az Apa ég! című film verekedős papja

Az előbbi történetek filmbe illenek, de persze a filmipar is kitermeli a maga figuráit. Az Apa ég! című, Adam Sandler-film egyik jelenetében a házasulandó srác egy beszólást elereszt a papnak, mire az a templomkertben elkezdi agyba-főbe verni. A Keresztapában Sonny Corleone-t alakító James Caan által megformált atyáról közben kiderül, hogy egy embert megölt bokszolóként, ezért lett pap.

  1. Koreai MMA – katolikus ördögűző koalíció

Ez a távol-keleti akció-horror film (Isteni fúria) igazán egyedi sztorira épül. Yong Hoo, az ateista MMA harcos akkor fordult el az egyháztól, amikor egy démoni megszállott által megsebzett apjáért elmondott papi ima hatástalannak bizonyult. Amikor a fiatal harcos tenyere vérezni kezd és az orvosok tanácstalanok, eljut Ahn atyához, aki ördögűző. A pap ráébreszti a sportolót, hogy különös ereje van a démonok kiűzésére és arra is rábírja, hogy segítsen neki. Itt tehát a pap nem maga veti be a küzdősportot, hanem trükkösen kiszervezi ezt a részt Yong Hoo-nak, aki az MMA képességeit is beveti a varázserejű stigmája mellett.

   +1. Tokodi László domonkos szerzetes

A hófehér öltözéket (habitust) viselő szerzetes üde színfoltja a hazai egyházi szcénának. Volt már „rollerező Jézus” fesztiválon, kihívta Tibi atyát egy hitvitára, vagy épp „vallomást” tett egy nőnek egy kocsmában. Szeptember 17-én pedig egy ketrecharcos edzőterembe fog lemerészkedni, egy ideje már arra készül. Sajtos Szilárd református tábori lelkész elkíséri a Ronin Fight Academy vezetőedzőjével való találkozásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr815069356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.14. 20:20:54

Arról úgy több leírás is van, hogy Pálos szerzetesek hogyan harcoltak.
Például Mohácsra - ha jól emlékszem - ötszázan érkeztek Pécsváradról.

alex4 2019.09.14. 21:07:56

@gigabursch: Gondolom, nem imakommandó keretében... :)))

alex4 2019.09.14. 21:22:56

Most látom, hogy itt van jobbra egy hirdetés, hogyaszongya: „Jézus Krisztus. Ma. Holnap. Kétezer éve..."
.
Hát, előtte 150-200 ezer évig jól el volt az emberiség a jézuskasztori nélkül - mint ahogy manapság is leéli az életét, jól-rosszul, 3-4 milliárd ember anélkül, hogy hallott volna a jézuskameséről...
.
Ez utóbb teljesítményre nem lennék büszke a - történet szerint - Józsiácsot felszarvazó minden6ó nevében...

alex4 2019.09.14. 21:23:44

@alex4: nevében = helyében
süti beállítások módosítása