Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Jézus belülről kopogtat: engedjetek ki!

A templomból kimozdulás 10 tétele

2019. október 12. - Phil Melanchthon

A vallásos szlengben Jézus „kopogtatása” alatt azt szokták érteni, hogy Isten fia megtérésre hív fel, mintegy az őt kereső ember szívének ajtaját kívülről zörgetve. Ferenc pápa ezt a képet átalakítva azt vázolta fel, hogy a Jézus belülről próbál kopogtatva kitörni, hogy a perifériákra is eljusson. Annak a magatartásnak a kritizálásáról van szó, amely az egyházat egy zárt-világnak fogja fel, és a körön belüliek csiszolgatásával foglalkozik, miközben „odabent” sem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. A mi lelkipásztorunk, Veres János bélyeggyűjtő klubhoz szokta hasonlítani ezt a mentalitást, Beer Miklós, nemrégiben leköszönt váci római katolikus püspök pedig „önszórakoztató gettóegyház”-ként írta le a jelenséget és felszólított a templomból való kilépésre.

jesus-facepalm.jpg

Kocsmamissziónkat az ilyen megszólalások inspirálják, és októberre tekintettel megfogalmaztuk a templomból kimozdulás 10 tételét:

  1. Megújulás? Visszatérés! Több helyen az általunk is követendőnek tartott kezdeményezések az újítás szükségszerűségéről beszélnek (Douglass, Mallon). Ez ne tévesszen meg senkit, az újítás célja (akárcsak a reformáció, azaz vissza-alakítás idején) csakis a Krisztushoz való visszatalálás lehet!
  2. A Lélek vezet. Bármilyen missziós, evangelizációs kezdeményezés csak akkor ér valamit, ha a Szentlélek inspirálja és vezeti. Viszont ennél nem is kell több. („a Szentlélek /…/ megtanít majd titeket mindenre”, Jn 14, 26).
  3. Elküldelek titeket! „Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket” - mondja Jézus (Jn 20, 21). A missziós paranccsal („Menjetek el”) együtt egyértelmű, hogy nekünk is feladatunk a kimozdulás, a komfortzóna elhagyása; ezek a felszólítások a legtisztább forrásból, azaz közvetlenül Krisztustól származnak.
  4. Élő közösségi terek. Jézus mindig ott volt, ahol az „emberek”. Nemcsak a zsinagógákat és a Templomot kereste fel, hanem ott volt a legfontosabb találkozási pontokon: a lakodalomban, a kútnál, a tóparton, a gyógyító fürdőnél, a bűnösök és vámszedők közt, a nagy ünnepeken, stb. Missziót, evangelizációt nem a templomban kell tartani, az egyház feladata korunk élő közösségi terein jelen lenni, legyenek azok utcák, kocsmák, fesztiválok, falunapok, sportrendezvények, határon túli magyar közösségi események, és persze a perifériák.
  5. Pásztor-szemlélet. Nyilvánvaló és óriási különbség van a népszámlálások során a keresztény felekezetekhez soroltak száma és a hitüket aktívan gyakorlók (legyen most ennek mércéje a rendszeres templomlátogatás, bár ez nyilvánvalóan kevés önmagában) száma közt. Önbecsapás, ha a „kallódó egyháztagokat” simán hívőknek tekintjük statisztikai célokból, nem pedig missziós célpontnak. (vö. az leveszett juh példázatával, Lk 15, 1-7).
  6. Go offline! Az online missziós, evangelizációs törekvéseknek akkor van értelmük, ha az a cél vezérli őket, hogy valóságos, élő személyek közti találkozásokat mozdítsanak elő. Az emberek a valódi figyelemre és beszélgetésekre éhesek, nem pedig még további online tartalmakra.
  7. Nem a technológia. Nem az számít, hogy mennyire profi a közösségi médiamegjelenés, a videók minősége, a molinók, pólók dizájnja, stb. Ez mind teljesen fölösleges beruházás, ha az előző pontoknál rossz az irány.
  8. Nem a korszellem. Az első pontban említett megújulás (vagyis visszatérés) nem jelentheti azt, hogy a korszellemnek próbálunk megfelelni (pl. a gender-kérdésben). Az üzenet ugyanaz 2000 éve, nem annak tartalmában, hanem az átadásának módszerében van helye változtatásnak („Jézus Krisztus tegnap, ma s mindörökké ugyanaz”, Zsid 13,8).
  9. Ökumenikus hálózatok. Egész városrészekre, városokra kiterjedő, felekezetek közti együttműködéssel megvalósuló missziós hálózatokra van szükség. Az ökumenizmus ugyanakkor nem egy évente megtartott, felülről szervezett protokolláris eseménysorozattól lesz élő, hanem a rendszeres, vállvetve folytatott közös szolgálattól.
  10. Aki az Örömhírben hisz, nem rejti el. Ha valaki magát hívőnek mondja, de az evangéliumot (örömhír) nem hirdeti másoknak, felvetődik a kérdés, hogy esetleg önző, irigy vagy valójában nem is hiszi el, ami a Hitvallásban szerepel.

Következő eseményünkön három püspökkel lehet megvitatni tabuk nélkül, hogy mi az egyház haszna és hogy a templomból való kilépést hogyan is lehetne konkretizálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4815218432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.10.13. 07:07:46

Ha nem lenne ez az írás roppant unalmas, akkor berakhattam volna akár ide is:

Szórakoztató Valláskritika MémKéptár

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635&la=152692800
süti beállítások módosítása