Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Öntudatra ébredhet az öntanuló program?

- Üdvözülhetnek a robotok?

2019. október 27. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk harmadik alkalmán a mesterséges intelligencia témáját járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

conscience-vector-3876263.jpg

Salga Pétertől, a Dyntell Softwer Kft. ügyvezetőjétől azt kérdeztük, hogy szerinte öntudatra ébredhet-e az öntanuló program.

Íme a válasza:

Nagyon keveset tudunk az öntudatról, kevesebbet, mint az életről (pedig arról se sokat). Ezért a válasz a kérdésre hit kérdése.
Én nem hiszem, hogy valaha az ember öntudatra ébredő lényt tudna létrehozni mesterségesen. 
Ha olyan gépjárműveket tudnánk gyártani, amik párosodnak és az anya-autók baby-autókat szülnek, amik fejlődnek és önfenntartóak lesznek, akkor egy lépéssel közelebb lennénk, de még mindig nagyon távol az öntudat kérdésétől.
Az öntanuló programok statisztikai módszerek, a deep learning-gel az élen. Ezek az algoritmusok a komplexitásuk növelésével egyre többet tudnak segíteni nekünk az élet szinte minden területén, de bármilyen összetettek lesznek is, alapvetően matematikai számításokat végeznek.

salga_peter_portre_1.JPG

November 11-én, hétfőn 19 órától személyesen kérdezhetsz Salga Pétertől is a Nagyerdei Víztoronyban! Fontos: ha ülőhelyet is szeretnél, érkezz időben! Várunk, hogy megvitassuk üdvözülhetnek-e a robotok.

Kodácsy Tamás református lelkésztől azt kérdeztük, hogy áldását adná-e két robot házasságára, a válaszát itt tudod elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4415266812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása