Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A vlogger szerzetes élőzésébe beleszól a kutatóorvos

2020. április 08. - Phil Melanchthon

Kepler, Newton, Linné. Csak néhány azok közül a tudósok közül, akiknek a hitük legalább olyan sokat számított, mint a tudományos eredményeik, még akkor is, ha erről nemigen esik szó az iskolában. A hit és a tudomány évszázadokon át bensőséges viszonyt ápolt, és az egyház nem csak a középkorban mozdította előre a kutatást, például az ősrobbanás elmélete egy XX. századi katolikus paphoz kötődik. Magyar példa is akad arra, hogy a teológia mellett megfértek a természettudományok; a „magyar Faust”-nak is nevezett professzor, Hatvani István a matematika, orvostudomány, csillagászat, fizika és kémia terén is alkotott. Manapság viszont könnyen támadhat az az érzésünk, hogy kevés az érdemi párbeszéd azok közt, akik a hit, illetve akik a tudomány szemszögéből próbálják magyarázni a dolgokat, hiszen nem egymást kiegészítő területek művelőinek, hanem rivális világlátások képviselőinek tekintik egymást. A mindkét területen szerzett jártasság pedig annyira ritka, hogy a tavalyi Hit és Tudomány vitasorozatunk néhány alkalmához igen nehéz volt válaszadókat találni.

scientist-praying.jpg

A járványügyi „befordulást” vloggerkedéssel kitölteni igyekvő Tokodi László domonkos szerzetes építőmérnökként diplomázott, ugyanakkor manapság a humán tudományok területén, a filozófiában és morálteológiában mélyed el. Mindenesetre Tibi atya hitvitára hívása és a ketrecharc kipróbálása után ismét nem fér a bőrébe (vagy inkább csuhájába?) a domonkos pap. Ugyanis április 8-ára, szerda este 19 órára online vitaalkalmat szervez, amely során arról lehet őt szabadon kérdezni, hogy ki dönt az élet és halál kérdéseiben az abortusz, mesterséges megtermékenyítés és eutanázia kapcsán.

Ha már Szólj be a papnak cím alatt zajlik az esemény, megragadta a lehetőséget a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológia Intézetének kutatóorvosa, Bálint Bálint László, és ringbe száll, hogy a lombikbébik témája kapcsán hívő tudósként mutassa fel álláspontját Laci atya online közvetített videokonferenciájának keretei közt. A tudós egy tanulmányában korábban így fogalmazott:

Az egyház felelőssége, hogy megismerje a tudomány eredményeit, folyamatait és segítse ezek fejlesztését úgy irányítani, hogy lehetőleg legkevésbé ártsanak – se a testnek, se a léleknek. Nem lehet évtizedes, elavult tudással dialógusra lépni egy olyan témában, amelyik évente gyökeresen megújul.

A beszélgetés talán egy lépés lehet ebbe az irányba. A hit és tudomány nem veszíthetnek azzal, ha ismét „egymásra találnak”.

 Kövesd az online vitaalkalmat te is, és tedd fel a kérdéseid!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr3315598062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása