Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Tízszer „mentek házhoz” a beszólásért a bevállalós papok

- karanténeseményeink

2020. június 18. - szoljbeapapnak

A karanténhelyzet kirobbanásakor nem is volt kétséges, hogy a Szólj be a papnak nem fogja interaktív vitaalkalmak nélkül hagyni az érdeklődőket. Kezdeményezésünk fő célkitűzése, hogy ne online tartalmakkal bombázzuk az ilyen téren amúgy is túlterhelt embereket, hanem való életbeli találkozásokat mozdítsunk elő, (innen a kocsmamisszió elnevezés). Az ilyen alkalmak arra szolgálnak, hogy az egyház képviselőinek lehessen szegezni azokat a kérdéseket, amelyek az élettel, hittel, igazsággal kapcsolatban foglalkoztatnak mindannyiunkat. A rendkívüli helyzetre tekintettel azonban kivételt tettünk, és a kibertérbe (vagy ha úgy tetszik, az érdeklődők otthonába) helyeztük át eseményeinket, biztosítva az online kérdésfeltevés lehetőségét. Annyira belelendültünk, hogy végül meg sem álltunk 10 esemény alatt (melyek összesen 96 000 megtekintést számlálnak jelenleg). Szavazzatok, hogy melyik téma tetszett leginkább, melyiknek látnátok szívesen folytatását.

szoljbeapapnak200425csg85161.jpg Fotó: Cseh Gábor, vaol.hu

Élő közvetítések üres kocsmákból

Mivel gyorsan kapcsoltunk, március végéig sikerült két olyan eseményt közvetítenünk, ahol a válaszadók még egy térben ültek össze, de a közönség ugyanazon térben fogadására már nem volt lehetőség. Az első téma nagyon adta magát március 20-án, a Koronavírus vs Egyház című alkalmat Szombathelyről sugároztuk a Bonum TV segítségével. Az aktualitás mellett érdekesség volt, hogy Dr. Székely János római katolikus püspök is résztvevője volt.

A közbeszédet teljes mértékben eluraló vírus-téma fényében üde színfolt volt, hogy március 24-én Kecskeméten az örök témáról, a szexualitásról szólt az alkalom.

Videokonferenciás beszólogatások

Ezek után már olyan megoldást kellett keresnünk, amely videokonferencia keretei közt biztosította az összekapcsolódás lehetőségét. Egyik szemünk sírt, mert a közvetlenség sérült, másik viszont nevetett, mert olyan szereplőket tudtunk így összekapcsolni, akiket élőben sokkal nehezebb lett volna egybeterelni.

Április 8-án a Szólj be a papnak egyik régi motorosa, Tokodi László atya, domonkos szerzetes tartott volna one man show-t Abortusz, lombik, eutanázia - ki dönt az életről és a halálról? címmel, de az esemény hirdetését látva egy kutatóorvos kihívta őt, hogy a tudomány szempontjai is megfelelően képviselve legyenek.

Csak Isten mentheti meg a Földet? Április 25-én négy püspök ült le egy konferenciahívás keretei közt megvitatni, hogy hova tart a háborúkkal, környezetpusztítással és járványokkal szaggatott világunk, mit üzen Isten nekünk, és mi jelenthet változást?

Öt nappal később, április 30-án abban a reményben tartottunk beszélgetést, hogy a vírushelyzet okozta gazdasági válságból kilábalás egyúttal egy emberibb ökonómia lehetőségeit is magában hordozza. Az Ez a gazdaság öl? című alkalom résztvevői Kiss Ulrich jezsuita atya mellett üzletemberek voltak, akik aznap éppen az Országos Keresztény Vállalkozói Konferencián vettek volna részt.

Májusra már a legtöbb gyülekezet megtalálta annak lehetőségét, hogy a hívekhez az internet segítségével szóljon, az érdeklődők pedig a bőség zavarával küzdöttek. Május 7-én fel is vetettük, hogy az online hitélet az egyház jövője, vagy épp az élő közösség gátja? Pál László református lelkésszel együtt az extravagáns festő és katolikus pap a TikTokra is betört, ebbe az adásba szivarozva bejelentkező Huszti Zolán kereste a választ a kérdésre.

Május 15-én Szeresd a várost! felkiáltással arról gondolkoztunk együtt, hogy mit tehetünk települési környezetünk lelki megújulásáért. A Süveges Gerő moderálásával tartott eseményen Fekete Károly református püspök ismét vendégünk volt.

A sok komoly téma után kicsit könnyedebb vizekre eveztünk és mi is meglepődtünk, hogy milyen hamar sikerült négy, különböző felekezetű papot, illetve lelkészt találnunk, akik a videojátékok terén is otthonosan mozognak. Május 25-én a gamer élet nagy kérdései kerültek terítékre, például az, hogy álomvilágba menekülésről van-e szó, létrejöhet-e igazi közösség virtuálisan, mik a játék veszélyei és erényei.

Június 4-én, Trianon 100. évfordulóján kihagyhatatlan téma volt az, hogy a hit őrzi-e meg a magyarságot. Felvidéki, erdélyi, kárpátaljai résztvevője is volt a beszélgetésnek, köztük Böjte Csaba.

+ 1 kandalló melletti csevej

Június 11-én egy előre meg nem hirdetett, rövidebb bejelentkezésünk volt, egy laza kandalló melletti beszélgetés stílusában volt szó arról, hogy mit is jelent a szabadság.

Ha valamelyikről lemaradtatok vagy maratont tartanátok, akkor most könnyű dolgotok lesz, mert összegyűjtöttük nektek az összes karanténeseményt, csak görgetnetek kell.

Koronavírus vs Egyház

Szexualitás

Abortusz, lombik, eutanázia - ki dönt az életről és a halálról?

Csak Isten mentheti meg a Földet?

Ez a gazdaság öl? - Az újrakezdés esélye

Online hitélet - az egyház jövője, vagy az élő közösség gátja?

Szeresd a várost! - Mit tehetsz a lelki megújulásáért?

Gamerek - álomvilág vagy igazi közösség?

A hit őrzi meg a magyarságot? - Trianon 100

Szabadságra teremtve

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4015807886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása