Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Isten a korai halál oka?

Gondolatok Benedek Tibor halála okán

2020. június 21. - szoljbeapapnak

Az egész országot megrázta Benedek Tibor halála, aki nemcsak a magyarok rendkívül szimpatikus sporthőse volt, hanem 47 évével mai viszonylatban fiatalnak is számított. Természetes tehát, hogy sokakban felvetődik a kérdés: ha van is Isten, miért hagyja, hogy ilyenek történjenek? Utolsó klubja, az UVSE elnöke, Lovas Péter például búcsújában ezt írta: „Halálod a maradék hitemet vette el, hogy higgyek az élet igazságosságában.” . Az év elején a sportvilágot hasonlóan fájó csapás érte a 41 éves Kobe Bryant elvesztésével, aki halála napján szentmisén járt a balesetben szintén elhunyt kislányával. Vagyis azt feltételezhetjük, hogy kérte, kereste is az Úr áldását életére.
Arany Barbara református lelkészt kérdeztük, hogy szerinte mi a hiteles válasz arra, hogy "miért a jók mennek el korán?"

Ahogy szinte mindenki, én is megdöbbentem, hogy Benedek Tibor halálán. Aztán elképedve néztem, hogy szó szerint elárasztotta a közösségi  médiát, ahogy oldaltól függetlenül gyászolják őt.

A kiváló sportoló egyik pillanatról a másikra tökéletes szuperhőssé változott és megjelentek a soha többet nem lesz már ilyen csodálatos ember a földön gondolatok, miközben a leggyakrabban intézett önvallomásában épp azt hangsúlyozza, hogy cseppet sem szuperhős és nem hibátlan, hanem egy nagyon kitartó és küzdő típus. Persze, éppen ebben rejlik a nagysága. Az alázatában és a tisztességében.benedek_tibor_e_s_koie_briant.jpg

S mi a következő kérdésünk? Miért pont ő? Miért az ennyire jó emberek halnak meg korán? Főleg, ha hozzátesszük, hogy bár még az év felén sem vagyunk túl, de már a második fiatal sportolót veszítjük el hirtelen és ezért nehezen felfoghatóan, ha Kobe Bryantre gondolunk. Nagyjából ugyanennek a jelenségnek lehettünk akkor is a tanúi: Megdöbbenés, hitetlenség és aztán túláradó emlékezések, hogy milyen nagyszerű volt az, aki elment.

Miért pont ő? Isten hogyan engedhette meg ezt? Ez egy nagyon jó kérdés. De azért visszakérdezhetek?

Ha azt mondod, hogy Isten engedte meg, akkor elismered a létezését és azt, hogy Ő irányítja a dolgokat. De csakis ilyen esetekben, amikor valami nem tetszik. Ha minden úgy megy, ahogy szeretnéd, akkor az egyedül a sorsnak, a szerencsének, de legfőképp magadnak köszönhető. Ez pedig igen logikátlan így.

Tehát vagy elismered, hogy Isten kezében vannak a dolgok, vagy pedig, ha tagadod a létezését, akkor nem jelölheted meg Őt a korai halál okaként.

De játszunk tovább a gondolattal: Isten létezik, Ő tartja a kezében a dolgokat. Akkor viszont mégis fel kell tenni a kérdést: miért halt meg ez a két kiváló (sport)ember és többgyerekes apa ilyen korán? Nem érdemeltek volna hosszabb életet? Ez a feltevés azért érdekes, mert kimondva-kimondatlanul az van mögötte, hogy érdemek szerint élnek az emberek rövidebb-hosszabb ideig. Ennek a logikának mentén valóban igazságtalan, hogy két ilyen embernek sem jutott tisztességes öregség és játék az unokákkal. Miközben tízezrek élnek tovább egyetlen olimpiai érem, példaképszerű élet nélkül és ha őszinték vagyunk: ha nekik, akik ennyire jók voltak, csak ennyi jutott, akkor nekem és neked milyen hosszú életre van esélyünk?

Igazságot kérünk számon Istenen, pedig igen rosszul járnánk, ha a mi emberi mércénk szerint lenne igazságos velünk. Ha úgy bánna velünk, mint érdemelnénk, mint ahogy joga lenne megtenni. Ha minden rossz gondolatunkat, tettünket visszakapnánk, akkor hány évet is érdemelnénk a földön? Ha őszinték vagyunk, akkor nem sokat. (Bocsánat a tökéletes olvasóktól! A sorokat csak egy esendő lelkész írja.)  

Örüljünk neki, hogy Isten nem úgy igazságos velünk, ahogy mi tennénk a helyében, hanem sokkal inkább kegyelmes. Sokkal több jót kapunk Tőle, mint érdemelnénk. Több új esélyt és lehetőséget, mint azt bármilyen nagyszerű embertől kapnánk.

Keresztyénként szomorú vagyok, hogy az emberek elvesztettek egy nagyszerű sportembert és példaképet, hogy a gyerekei az édesapjukat, a felesége a társát és ami még torokszorítóbb: a még élő szülei elvesztették a fiukat. De közben hálás is, hogy ebbe az életbe annyi minden fért bele. Gondoljatok bele, hogy sokan kétszer ennyi idő alatt ennek a tizedét sem viszik véghez! Mennyi minden maradt volna ki a mi és sokak életéből, ha ez a két sportoló nem tette volna azt, amit.

Isten nem parancsolta meg a betegséget okozó sejteknek, hogy fogják vissza magukat. Ha így magában nézzük, akkor ez nagy hibának számít. De talán érdemes itt felidéznünk Isten válaszát, amit a sokat szenvedő Jóbnak adott, ami felületes olvasatban simán helyreutasításnak tűnhet, de mélyebben belegondolva annak kimondása, hogy más az Isten perspektívája és más a miénk. Kb. mint a hangyáé és az elefánté. Isten nagyobb és másabb összefüggésben látja az egyes sorsokat, mint mi. Nem kell Isten előtt titkolni a fájdalmunkat és neheztelésünket, de érdemes mellétenni ezt is.

Illetve még az a kérdés: ha azt akarjuk, hogy Isten akadályozzon meg minden rosszat vagy hogy a világmindenség csendőreként parancsoljon minden egyes sejtnek és embernek stb., azzal tulajdonképpen vagy a saját vagy az Isten szabadságát akarjuk sutba dobni. Mert vagy minket tenne droiddá az, ha Isten folyton beleszólna a döntéseinkbe vagy pedig mi szeretnénk a világmindenség Teremtőjének megmondani, hogy mikor és mit tegyen, ami egyből nagyon furcsán hangzik.

Isten hagyta, hogy Benedek Tibor és Kobe Bryant korán meghaljon. Ahogy hagyta, hogy a tehetségükkel és a kitartásukkal magasba emelkedjenek és közben hagyta, hogy ez a dicsőség ne részegítse meg őket. Hagyja, hogy mi ma is egy új napot kezdjünk és hagyja, hogy jól éljünk ezzel a nappal. Azzal a kitartással és tisztességgel, ahogy azt mindketten tették, akkor is, amikor úgy tűnt, hogy egy komoly vád derékba töri az életüket.

Ez a hagyás, a nekünk adott döntési szabadság tulajdonképpen az Isten szeretetét fejezi ki, amit kegyelemnek is hívnak, ami újabb lehetőséget ad nekünk. Akkor is, amikor meg sem érdemeljük, de ilyenkor azért (titokban) hálásak vagyunk, hogy annyira mégsem (emberi módon) igazságos...

Te hogy élsz vele, hogy kaptál még egy napot?

Kérünk, hogy imádkozz Benedek Tibor családjáért, a barátaiért, az őket gyászolókért, hogy Isten adjon nekik erőt és vigasztalást ma is! 

A fényképért köszönet Hájas Istvánnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4615904400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikocami 2020.06.22. 12:01:45

A születés pillanatától fogva állandóan fennáll a lehetőség, hogy az ember meghal.A halál már évezredek óta rettegett valóság. A tehetetlenség érzése kerít minket hatalmába, amikor meghal valaki, aki kedves volt nekünk.
Olyan gyámoltalanok vagyunk ilyenkor, mint a kisgyermekek; képtelenek vagyunk változtatni a helyzeten. A veszteséget nem pótolja sem gazdagság, sem hatalom.
Majd enyhül a fájdalom az idő előrehaladtával.
Addig is a gyászolóknak el kell fogadniuk a tényt,hogy az emberi bűn következménye a halál.
A legfájóbb,hogy gyerekek is érintettek egy család tag elvesztésében.
De az emberiség nincs remény nélkül,hogy lesz újra felállás.
Ilyenkor már nem az elhunyt volt dicsősége a fő téma,hanem a hátra maradottak vigasztalása.
De erről egyetlen cikkben sem esik szó,csak arról,hogy mit tett vagy mit nem tett az illető.
Majd még 30 év múlva is erről cikkeznek a szennylapok.

Trisi · www.alphawing.hu 2020.06.22. 12:27:19

...nem leszek népszerű, de Isten egy eléggé cinikus, kifejezetten kegyetlen és szadizós fószer lehet. Nagyjából azt élvezheti ha az általa teremtett emberiség folyamatosan szenved. Például Tibor pár éve tudta hogy itt a vég, még kapott egy kis reményt ő és a család és a végén nincs remény. Igaz, így picit fel tudott készülni a végre és talán volt ideje rendbetenni a dolgait. De nem neki fáj mindez hanem a családjának. A feleségnek, a gyerekeknek. Nekik nem nagyon lehet elmagyarázni hogy "Isten szeret téged, ezért apád most meghalt, te árva lettél és életed végéig már csak kép marad róla, de nem fog nevelgetni" Nem is tudom, engem cseppet sem tudott megvígasztalni ez a kinyilatkoztatás.
Az erő ahhoz kell a családnak, hogy a fájdalmat elviseljék és a mindennapjaikat tudják élni tovább, apu nélkül. Tibornak már nem fáj, neki legyen könnyű a föld. A családnak meg maradandó lelki sérüléstől mentes felgyógyulás az amit kívánhatok.

Ha már pap, kérdeznék....
De Isten mégis mi örömet lát abban ha a gyerek apa nélkül nőhet fel? Mi az amit egy gyerek életébe ez pozitívumként hoz be? Mitől lesz jobb így a gyereknek? Mert hát ezt az eseményt kegyelemnek meg szeretetnek Istentől elég nehéz felfogni. Maximum bemagyarázni, mert így kicsit talán könnyebb..... ( nem, kicsit sem az, egy gyereknek ha elveszti az apját az iszonyatos fájdalom és olyan törés amit évekig nem tud rendesen kiheverni )

Trisi · www.alphawing.hu 2020.06.22. 12:30:00

@mikocami: nem a bűn következménye a halál. Az élet következménye a halál. Nehezen fogajduk el, mert nem tudunk rajta változtatni és a halál nem igazságos. Bántja az igazságérzetünket, azt hogy ha mi jót cselekedtünk, miért nekünk kell szenvednünk? Ezért a halál a legrosszabb dolog az életben.

Simon Géza 2020.06.22. 12:51:37

"Ha azt mondod, hogy Isten engedte meg, akkor elismered a létezését és azt, hogy Ő irányítja a dolgokat."

Nem. Az ember képes feltevésekre alapozott gondolatrendszerekkel dolgozni az elméjében. Tehát a fenti esetben nem elismerése, hanem a visszásság megmutatása érdekében való feltételezése van Istennek.

Simon Géza 2020.06.22. 12:53:24

@Trisi: "Nehezen fogajduk el, mert nem tudunk rajta változtatni és a halál nem igazságos."

Az élet sem az.

Trisi · www.alphawing.hu 2020.06.22. 12:54:11

@Simon Géza: :) nem, de ettől ez nem érv. :)

Simon Géza 2020.06.22. 13:00:11

@Trisi: Persze, hogy nem érv, a halálnak és az életnek nincs igazsága v. nem igazsága. Ezek csak vannak. Az emberek meg meghalnak, ki így, ki úgy. Senki nem menekül. Az egész egy nagy kaszinó.

midnight coder 2020.06.22. 13:34:06

"Igazságot kérünk számon Istenen, pedig igen rosszul járnánk, ha a mi emberi mércénk szerint lenne igazságos velünk."

Ahhoz, hogy valaki igazságos legyen velünk, első körben a szabályokat kellene egyértelműen, és hitelt érdemlően lefektetni. És nem, egy 5000 éves mesekönyv amit igencsak gyarló ősemberek raktak össze anno, illetve annak egy 3000 évvel későbbi, finoman szólva nem teljesen konzisztens updateje, amit ha lehet még gyarlóbb emberek raktak össze, nagyon nem az. Hogy a második update-et aminek a nevében ma is gyilkolnak a fanatikusok, már ne is említsük.

mikocami 2020.06.22. 17:38:50

@Trisi: Tényleg nem vagy népszerű.
Senki ne mondja, amikor próba alatt áll: „Isten tesz próbára.” Rossz dolgokkal ugyanis nem lehet próbára tenni Istent, és ő maga sem tesz ilyesmikkel próbára senkit.
Ezt a Bibliából idézem.
Mivel nem ismered a Biblia alapelveinek tanítását,ez nem róható fel neked alapvető bűnként,de bűn.
A Mózes első könyve 3. fejezete feltárja az igazságot egy vitakérdésről.(ezt most nem ecsetelem.)
A család elvesztett egy szeretett embert,de ezért Isten nem okolható.A halál megrendítő,de vigaszt kell hogy kapjon és találjon a család.
Ez a tragédia már nem az elhunytról,hanem a család vigasztalásáról szól.
A halott már semmit nem érez,semmit nem tud.Ő élt ameddig élt,tudja a család,hogy mit valósított meg az életben,A halállal betöltötte az életben elért eredményeit.Neki már nincs tovább.De mégis.Lesz feltámadásuk mind az igazaknak,mind az igazságtalanoknak.
A remény mindenkinek adott,hogy újra együtt lehessenek.
Csak ez már megint más ismeret.
Ha érdekel,folytatom.

mikocami 2020.06.22. 17:45:02

@Trisi: Milyen jót cselekedtél?
Szereted a családodat,embertásadat,nem lopsz,nem ölsz?
Ez alapvető elvárás,hogy szeresd embertársadat,mint önmagadat.
Ezenkívül,mi az,ami miatt nem veszítheted el az életedet?
Bebizonyította a tudomány,a politikai elit,hogy meg tudják akadályozni a halál elkerülését?
Ha erre igennel válaszolsz,alázatosan meghajlok előtted,de nem imádat kifejezéseként.

midnight coder 2020.06.22. 19:42:30

@mikocami: "Ez alapvető elvárás,hogy szeresd embertársadat,mint önmagadat."
Ehhez képest az ószövetség másról sem szól, csak hogy épp mikor kit öltek meg a zsidók csak azért, mert nem a Választott Néphez tartoztak.
süti beállítások módosítása