Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Bevezetik a keresztet a magyar reformátusok?

2020. december 23. - Phil Melanchthon

Talán még azok is, akik csak felületesebb ismeretekkel rendelkeznek a katolikusok és reformátusok hitgyakorlásának különbségével kapcsolatban, kapásból fel tudják idézni, hogy a hazai református templomok tetején kereszt helyett csillag vagy kakas látható. A kereszt vagy feszület tipikusan nem jelenik meg a legnagyobb hazai protestáns felekezet templombelsőiben sem, továbbá nem jellemző, hogy a hívek nyakában ékszer emlékeztessen Jézus Krisztus halálára és feltámadására. Lehet, hogy több, mint 450 év után nagy arculati változás előtt állnak a reformátusok?

Bogárdi Szabó István, leköszönő dunamelléki püspök mindenesetre az utána következő zsinatra (legfőbb egyházi döntéshozó testület) bízza, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg, „amelyekkel hozzásegítik a református hívőket és gyülekezeteinket, hogy a kereszt jelének elhelyezése többé ne afféle huszárcsíny legyen a képzelt, de valójában nem létező purizmussal szemben”.

raday.jpg

Az újjáépülő Ráday utcai református ingatlan tervrajza

Balog Zoltán, a Bogárdi Szabó helyébe lépő megválasztott püspök, korábban az emberi erőforrások minisztere, ebben a témában is átvette a „váltóbotot”. Nemrég megjelent cikkében támogatólag idézi Bogárdi Szabó javaslatát, és azt a „keresztért folytatott világméretű küzdelem” kontextusába helyezi, ellenpontozva egy olyan esetet, amikor Berlinben egy helyreállított történelmi épületre nem helyezték vissza a keresztény jelképet. Balog azt is hangsúlyozza, hogy a keresztnek a nyakban és a „vállon” való együttes hordása tesz a názáretihez tartozóvá.

A közelgő változást előlegezheti meg az is, hogy a tűzesetben megsérült, budapesti Ráday utcai református épületegyüttes (amely kollégiumnak és egyházkerületi székháznak ad helyt) 2022-re esedékes újjáépítéséről közzétett tervrajzokon is megjelenik a kereszt (lásd fenti kép).

cultura-bethlen-kata-kicsi_1.jpg

Árva Bethlen Kata, kereszt nélkül

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem használták a magyar reformátusok ezidáig a keresztet (a világ protestánsai közt is egyedülállóan)? Békesi Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense arra világít rá, egyrészt a magyarok által követett helvét reformáció „szakított az oltárképek, szobrok, ereklyék használatával. Azok ugyanis térdepelésre, imádatra, olykor csókolgatásra indították a hívő embereket, ezt pedig a Szentírás bálványimádásnak tartja”; másrészt Magyarországon az elnyomó császári hatalom is hangsúlyosan használta a keresztet az ellenreformáció során. Idézi Árva Bethlen Kata XVIII. századi erdélyi írónőt, aki a neki felajánlott keresztet ezzel a kijelentéssel utasította el: „Ennek a kis réznek nem láthatom által, mi hasznát vehetném.” Békesi Ravasz László, XX. századi püspök nyomán azt is kiemeli hogy a reformátusoknál az istentisztelet legfőbb vonása a szellemiség. „Ennek következménye pedig az, hogy a kereszt teljesen átszellemiesült. (…) A kereszt nem tárgyként, hanem életprogramként vált jelentőssé. A kereszt nem kőbe, fába, fémbe, hanem az emberi szívbe lett metszve (..).”

A kereszt megjelenítésére, viselésére vonatkozó felvetés abból a szempontból mindenképpen indokolt, hogy a reformáció-ellenreformáció korszakához képest teljesen más a helyzet ma. A szekularizált világban a hit vizuális, szimbolikus megjelenítése tényleg felérhet hitvallással egyes szituációkban (más esetekben viszont a reformátorok aggályai jogosak maradhatnak). Ugyanakkor a javaslat indoklása kapcsán kérdéses, hogy az igény mennyire a hitgyakorló reformátusok köréből ered. Úgy tűnik, inkább az Alaptörvény által is védett „keresztény kultúra”, valamint a keresztény külpolitika (mint például az üldözött keresztényeket támogató Hungary Helps Program) narratíváival áll összefüggésben.

Mindenesetre nem biztos, hogy hamar döntés születik a kérdésben, amelyben a zsinatnak is tanácskoznia kell. Például az új református énekeskönyv megalkotásáról 2009-ben született zsinati határozat, a megjelenésre viszont 2021-ben kerül sor, még úgy is, hogy 80%-ban változatlan marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8216354162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Endre Dúldr 2020.12.23. 14:40:11

Szeretném emlékeztetni a szerzőt arra, hogy az a "felütése", hogy "A kereszt vagy feszület tipikusan nem jelenik meg a legnagyobb hazai protestáns felekezet templombelsőiben sem ..." komoly tévedés, mivel a református jelképek között mindig ott volt a kereszt, csak meg kell látni ... A címerként is alkalmazott zászlós bárány zászlóján - fő helyen - ott a kereszt, és nem csak huszárcsínyként ...
Természetesen a katolikus, vagy evangélikus templomokban sokkal több kereszt emlékeztet a Megváltóra ... (de ezt azért illett volna tudni ...)

Endre Dúldr 2020.12.23. 14:59:28

Nemrégiben egy vetített képes előadást tartottam saját gyülekezetünkben, amelynek a kereszt fogalmán túli résztémakörei voltak a kereszt-fajták, a keresztek elhelyezési, fellelési helyei (stb ...), melynek kapcsán felkértem a hallgatóságot, hogy tippeljék meg, hogy hány kereszt alakú jelet láthatunk saját templomunkban illetve a más felekezetek templomaiban.
Jellemzően alulbecsülte szinte mindenki a katolikus és az evangélikus templomokban fellelhető kereszt alakú jelek számát, amely megtalálható a tárgyakon, falakon, festményeken, kegytárgyakon.
Tény, hogy a templom kialakításától, berendezésétől jelentősen függ ezek száma, de korántsem csak a tornyon és az oltáron kell észrevenni a kereszt jelét. Átlagosan félszázat is eléri, sőt meg is haladhatja a kereszt alakú jelek száma a két felekezet templomaiban.
Ezzel együtt a reformátusoknál is , illetve más keresztény, keresztyén felekezeteknél is megtalálható a kereszt jele, ha nyitott szemmel (és nyitott szívvel) járunk ...

Örömhernyó 2020.12.24. 11:18:32

A reformátusok inkább a feszületet utasítják el, amikor Jézus teste a kereszten jelenik meg, ezt katolikusok hordják előszeretettel a nyakukban. A reformátusok és evangélikusok a feltámadás mozzanatát tekintik fontosabbnak, ezért sima, már üres keresztet használhatnak a templomaikban, ez a feltámadott Jézusra utal. Ha nem is olyan gyakori ez, mint a katolikusoknál.
Magyar reformátusoknál a kehely, kakas, csillag, bárány, főnix ismert jelképek, ezek mellett a kereszt csak egy jelkép. Ha mostantól hangsúlyosabbak is lesznek a keresztek a református templomokon, az biztos nem a katolikus feszülethez fog hasonlítani.

Der Piefke 2020.12.24. 11:52:09

Kereszt vagy nem kereszt: nem mindegy, mikor úgyis gyünnek a muszlimmigráncsok, oszt félhód lössz mindenütten!:))))))))))

...Allah akbár!:)

kewcheg 2020.12.24. 12:05:09

Az egész protestantizmus csupán emberi okoskodás, tudálékosság.....

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.24. 12:29:16

De azért remélhetőleg az ellenreformáció nem a református egyházon belül támad fel újra, valami rosszul felfogott politikai megfelelési kényszer hatására.

BOB 2020.12.24. 12:39:22

Békési professzor magyarázatát még annyival kiegészíteném - Pásztor János nyomán - hogy az ellenreformáció során nem egy esetben a parókiákra betörő darabontok a falakról leverték, a lelkészek nyakából pedig letépték a keresztet és ez is hozzájárult ahhoz, hogy azóta nem szerepel a "tipikus" református jelképek között. Ugyanakkor valódi - teológiai alapú - ellenérzés csak a "feszülettel" szemben van - mely hitünk szerint egyoldalúan csak a keresztre feszített Krisztust hirdeti, a feltámadás nélkül -, a "sima" kereszt nagyon sok parókia falán és sok lelkész nyakában is megtalálható a mai napig. Nem is beszélve a lelkünkről :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.24. 15:26:58

"Úgy tűnik, inkább az Alaptörvény által is védett „keresztény kultúra”, valamint a „keresztény külpolitika” (mint például az üldözött keresztényeket támogató Hungary Helps Program) narratíváival áll összefüggésben."

Szóval megint csak Orbánahibás.

Nem mellesleg: Tekintettel az Európát elárasztó kleresztényellenességre - és itt nem is elsősorban a muszlim migránsokra gondolok, hanem az őket betelepítőkre, akik egyszerre sodorják veszélybe a keresztényeket és a zsidókat - határozott üzenetet is hordozna, ha a reformátusok is elkezdenék nyíltabban hordani a keresztet - Jézussal vagy nélküle.

ramipali 2020.12.24. 15:30:01

Van különbség a kereszt és a feszület közt?
Jézus nem kereszten halt meg,mivel a zsidök római helytartóval ítéltették el és zsidó szertertás szerint végezték ki,ami egy karó vagy gerenda volt.
Hogy a Bibliákban miért keresztet fordítanak gerenda vagy oszlop helyett,ez rejtéj.
Mózes elsőkönyve 40,19 négy féle Bibliában oszlop,karó,oszlop,akasztófa.
Eszter 5,14 oszlop,fa,akasztófa,fa.
Ezsdrás 6,11 gerenda,gerenda,gerensa,fa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.24. 15:45:43

@ramipali:

A Brian élete című dokumentumfilm egyértelműen bizonyítja, hogy kereszt. Egyéb kérdés? :P

"Hogy a Bibliákban miért keresztet fordítanak gerenda vagy oszlop helyett,ez rejtéj."

Tudtommal minden bibliafordításban kereszt szerepel. Persze ez nem bizonyíték.

Talán szerepet játszhatott a latin crux és a Krisztus szó hasonlósága (az indoeurópai nyelvekben általában csak a mássalhangzók hordozzák a fő jelentést, ezek pedig a két szóban majdnem egyeznek). Pedig a krisztosz görügül felkentet jelent, és semmi köze a kereszthez.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2020.12.24. 15:55:11

Arra a rövid időre, ameddig még lesznek, már tényleg felesleges az üzleti céglogó váltás.

Tömeges kigyógyulások Isten mémből
"Magyarországon főként a fiatalokat, ami jelen esetben 16-tól 29 évesig korosztályt jelent, nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem."
"hazánkban 2001 és 2011 között cirka 2,1 millió ember gyógyult ki csak a legnagyobb három hazai ZombiJézuska imádó vallásból."

vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.12.24. 16:03:39

Ide is felraktam:

index-Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »

Itt még Be Lehet Szólni a Papnak

Elszaporodtak mostanában a judeokereszténységet propagáló blogok, de a legtöbb a külső szabad vélemények hatására zártak lettek. Eddig még a SzóljBeAPapnak blog, ami állja a humort. Kérdés, hogy meddig?

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239369&la=156897498

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.24. 16:11:54

@IGe.:

Ha megnézed e blogok posztjait, kiderül belőlük, hogy valójéában vallási köntösbe bújtatott balliberális propagandáról van szó. Nem véletlen, hogy engem mindegyikről kitiltottak, pedig vallási blogokról lévén szó (vagy legalábbis kezdetben ezt hittem róluk) sehol nem voltam trágár vagy sértő.

Ez a blog ebből a szempontból üdítő kivétel, nem dől belőle a ballib propaganda.

Örömhernyó 2020.12.24. 16:17:03

@kewcheg: A katolicizmus nem más, mint a Római Birodalom hatalmi steuktúrainak átmentése. A kereszténységhez semmi köze, a korrupt, elfajzott római elit hatalomátmentése csupán. Maga a háttérhatalom.

@BOB: Így van, a feszület nem protestáns jelkép, csak a katolikusok használják. A kereszt egyetemes keresztény jelkép, a feltámadás szimbóluma, ezért a reformátusok sem utasítják el.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A reformátusok szerintem nem attól érzik magukat kereszténynek, hogy öles feszület lóg a nyakukban (mert nem is lóg). Reformátusoknál is van kereszt, csak nem feszület és nem aggatják mindenhova. Olaszországban a katolikus háttérhatalom intézményei segédkeznek Európa migránsokkal való elárasztásában, maga a pápa is refugeeswelcome szellemiségű. Még a nagyon nem keresztény dalai láma is azt mondta, hogy Európának joga van európainak maradni. A katolikus hatalmi struktúra viszont globalista, számukra az afrikai meg a lengyel katolikus egykutya, ugyanolyan alattvaló.

@ramipali: A kereszt egy jelkép. Nem csak a kereszt formája vitatott a bibliai sztoriból...
A keleti vallásokban meg a szvasztika a jelkép, ami elvileg a Napot szimbolizálja, de a Napra alig hasonlít. A jelképek formái néha elrugaszkodnak a jelképezett dologtól.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.12.24. 16:19:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sok hülye pénzosztásért gürcölő propaganda blog, ami néhány éve van nem véletlen. Tanultam politikát a seregben 1,5 sorkatonaságom alatt. Még piros diplomát is kaptam belőle. Agyat akar is mindenki mosni .... csak hát már nem megy a régi módszerekkel. Ez a legyünk lazák, de azért ZombiJézuska frankó csávó ... módszertan is elvetélt. Most jelent meg a Trükkös Mém című e-könyvem, bővített tartalommal már egy nagyobb könyvterjesztőnél. Leírom és bizonyítom benne mi a gond. A vallások járványszerűen terjedtek el, de már köbö 20-22 éve a gyógyító vakcina mém is járványszerűen terjed. Már nem lehet megállítani a KIGYÓGYULÁST.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.24. 16:20:38

@Örömhernyó:

"A reformátusok szerintem nem attól érzik magukat kereszténynek, hogy öles feszület lóg a nyakukban (mert nem is lóg). "

Nagy baj van már annak az embernek a hitével, aki szükségét érzi a kereszt/feszület mindenképpen való mutogatásának. Akkor ez az ember összetéveszti a külsőséget a belső hittel.

Measurer 2020.12.24. 19:25:13

A dogmatikai, politikai vagy kulturális szempontok változatosak.

Történelmi visszatekintésben a kereszt mint jelkép megjelenik a törököket támogató protestánsokra aggatott "kuruc" szóban ("crux"). A "kuruc" kifejezést ma már a Rákóczi alatt felsorakozó bármilyen vallású résztvevőre használják..

A kereszt szimbolika legújabb magyarázatát adta legutóbb a Bajor Szabadállam, ahol a kereszt "identitási jelképként" vagy "kulturális szimbólumként" való alkalmazását ajánlják.

BOB 2020.12.24. 21:36:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az Újszövetség eredeti, görög nyelvű irataiban is kereszt (σταυρος) szerepel

Bandibacsi34 2020.12.24. 22:00:36

@BOB: Mitől eredeti? Csak valahanyadik masolat maradt fenn. A 4 evangelium is ugyanazt a tortenetet meseli el mas-mas szemevel es mar különböző történetek is vannak bennük. Egyebkent miert a kerest lett a jelkep? Ennyi wrovel egy akasztofa vagy Guillotine stb is lehetne később vallasi jelkep. .

BOB 2020.12.24. 22:41:53

@Bandibacsi34: a nyelve mindenképp eredeti. Bár vannak lyan teóriák, miszerint Máté evangéliumának létezhetett valaha egy arám nyelvű ősmagja, a legrégebbi kéziratoktól kezdve (amik a II. század elejéről származnak, tehát nem sokkal azutánról, hogy egyáltalán ezeket a történeteket elkezdték írásba is foglalni) minden megtalált újszövetségi fragmentum görög nyelvű.Ha bővebben is érdekel: en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_Testament_papyri

BOB 2020.12.24. 23:01:00

@Bandibacsi34: és azért a kereszt lett a jelkép, mert Jézust a római hatóságok keresztre feszítették, azon a kereszten hangzott el, hogy "elvégeztetett".

cardiobascuralis 2020.12.25. 00:24:57

A helyesírást meg már vagy 150 éve be is vezették.
Kár, hogy te még nem hallottál róla.

cardiobascuralis 2020.12.25. 00:32:22

@BOB:
Jézussal nem tettek semmit, mert Jézus soha nem létezett, mesealak, mint Hamupipőke.

cardiobascuralis 2020.12.25. 00:33:17

@kritizator:
Hát téged sem a humorérzékedért fognak ellopni.

birkamenet 2020.12.25. 08:27:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Köszönjük féleszű fidess troll, ez nem az orbáni gyűlöletpolitikád helye.

Csakhogy a faludba is eljusson s hír: tömeges migráncs bevándorlás már 70 éve van, az akkori kormányok saját kezűleg hívták be őket, rövid idő alatt több milliót. Soros gyurka a fasorban se volt és azóta se kalifátus Európa, a tolvajok kezét pedig nem vágják le.

Ez utóbbiért mondjuk kár, mert akkor a fidesseseket könnyen fel lehetne ismerni.

birkamenet 2020.12.25. 08:35:16

@Örömhernyó:

Orbán épp most telepített be egy halom harmadik világbeli migrit a Kádár villába, akkor tehát orbán is az európai árjafajt felszámolni akaró katolikus háttérhatalom része?

Lajos Szalay 2020.12.26. 17:39:00

Nem szeretném ha református templomtornyon kereszt lenne, vagy mint némely hagyományokat nem tisztelő református templomban van már kereszt. 500 év után adjuk fel valamilyen jegy - ökumené - nevében a betlehemi csillagot, a kakas jelképet, vagy a buzogányt... Akkor nem kell már a kehely sem, vagy Ige az úrasztali terítőn. Mutasson valaki nekem még egy olyan egyházat, mint a református, amely manapság azon igyekszik, hogy jelképében, lelkészi öltözékében ilyen könnyen adja fel azt, amire eddig büszkék voltak. Bármilyen egyházi vezető is legyen a kitaláló az újításra, nem csodálkozom, mert van olyan püspök, aki azt mondta a templomban, szabad vallásgyakorlat van, mindenki oda megy ahova akar!
süti beállítások módosítása