Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A nemi identitás válsága

- amikor a kutatóorvos szól be a papnak

2021. január 31. - szoljbeapapnak

Az alábbiakban dr. Bálint Bálint László kutatóorvos reakcióját adjuk közre, melyben Laci atya "coming out" videójára reagál. Laci atya szerint a homoszexualitás fejben dől el, ő szívesen segít kigyógyulni annak, aki hozzá fordul. Lássuk mit gondol a tudós a nemi identitásról.

A XX. század közepén elterjedt fukuyamai jövőkép a liberális demokráciában és a globális gazdaságban jelölte meg a XXI. század működési modelljét. Ezt a modellt támadták alapjaiban és vezettek a nyugati demokráciák átalakulásához és a totális megfigyeléshez a szeptember 11-i merényletek. A bekövetkezett törés lokális háborúkkal járt a civilizációk összecsapását vizionáló huntingtoni modell szerint. A XXI. század első két évtizede után, ezekből a politikai és gazdasági előzményekből épült fel egy új társadalmi perspektíva, melynek alapja az etnikai, rassz és nemi identitásában fluid ember.

3ccdacc31d329cf46906f7bb21d7238f.jpg

A legnagyobb különbség, ami két ember között lehetséges az férfi és nő között van. Nemi identitásunk komplex, sokrétű és bonyolult. Meghatározottsága ősi és mély. Minden egyes sejtünk különbözik és egy férfinak minden sejtjében van egy olyan genetikai állomány, az Y-kromoszóma, amely magzati fejlődését eltéríti az alap programtól, ami a női test programja. Hogy még bonyolultabb legyen, a női test önmagában is heterogén genetikailag. Minden női sejt két X-kromoszómát tartalmaz és ezek közül csak az egyik működik, a másik kikapcsolt állapotba kerül, a nő az egyik X-kromoszómát az édesanyjától örökli, a másikat az édesapjától. Az, hogy melyik van kikapcsolt állapotban sejtenként eltér, azaz a nők esetében nem minden sejtben működnek ugyanazok a gének. Van olyan sejt, amelyben az apától örökölt X-kromoszóma van bekapcsolt állapotban, van olyan sejt, amelyben az anyától örökölt X-kromoszóma aktív. Egy fiú esetében az X-kromoszóma mindig az édesanyától származik és minden sejtben működik. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a nemek meghatározottsága genetikailag nagyon erős

Előfordul, hogy a nemek genetikai meghatározottsága károsodik. Ahogy van olyan, aki végtag nélkül születik, vagy kromoszóma eltérések miatt Down-szindrómás, úgy a nemi kromoszómák is károsodhatnak. Ezek az eltérő genetikai hátterű elváltozások ritkák. Jelenlétük nem a nemi identitás spektrum jellegének bizonyítékai, hanem a genetikai eltérések és genetikai betegségek drasztikus következményeire mutatnak rá. 

A genetikai alapon túl, a nemek meghatározottsága további biológiai szinteken is igen komplex. A nemi jelleget meghatározó gének működése, a nemi hormonok termelése, szállítása, de még az agy fejlődése is különbözik a két genetikailag meghatározott nem között.

Az elmúlt évtizedekben a környezet károsítása során millió tonnaszám került az ember környezetébe női nemi hormon hatású vegyszer. Legismertebbek ezek közül a műanyagok feldolgozásában használatos lágyítószerek. Ez a környezeti hormonjellegű anyagokkal való szennyezés drasztikusan befolyásolta a nemi fejlődés biológiai környezetét. A mai felnőtt férfiak spermiumszáma lényegesen alacsonyabb annál, mint amennyi a nagyszüleiknek volt. Ez a rombolás láthatatlanul, de velünk van.

Ezen komplex környezetben megszülető gyermekek a szülők, a család és az oktatási rendszer keretében tovább fejlődnek és nyerik el nemi identitásukat. Feltéve, hogy nem a TV-műsor neveli és adja át neki a legfontosabb nemi szerepekről való tudást. A médiacsatornákon ömlő szenny, mint valódi szellemi környezetszennyezés nem segíti a nemi identitás kialakulását.

A mai embernek ebben a hormonálisan és szellemileg szennyezett közegben kell megtalálnia - de inkább felépítenie - a nemi identitását. A biológia megteszi azt, amit tud, a lélek is törekszik a termékeny élet feltételeit kialakítani. Egyértelmű, hogy ez a törekvés nem minden esetben zajlik azonos módon. Minden ember élete teljesen egyedi. Genetikailag és a biológiai meghatározottság számos szintjén gyökeresen eltérünk egymástól. Az életünk minden pillanata teljesen egyedi és ez a pillanat lehetőséget ad a döntések meghozatalára. 

jan-brueghel-ii_-1857614.jpg

Jan Brueghel II Adam and Eve in the Garden of Eden(Genesis 2:23)

A keresztény tanítás szerint Isten teremtő Isten. A teremtés nem egy múltbéli esemény, az anyagi világ folyamatosan megújul, a teremtés folyamatos. Ez a folyamatos teremtés mindig az adott, egyetlen pillanatban történik, amit jelennek ismerünk. Az ember ebben a folyamatos teremtésben az Örökkévaló társává válhat, vagy akár ellenfele is lehet és rombolhatja a teremtést. Az, hogy Isten teremtő társává válok, vagy rombolom a teremtést, az egy szabad emberi döntés, de következményei rám, a környezetemre és a következő generációkra is kihatnak.

Isten férfiúvá és nővé teremtette az embert. Az ember nem tudta megőrizni ezt az egyértelmű helyzetet és a lázadásával, a lélek és a környezet szennyezésével a teremtett rendet összezavarta. Növeljük a káoszt, azaz összekeverjük azt, ami különálló lenne. Ennek az összekeveredésnek az egyik XXI. századi megnyilvánulása az említett fluid identitás, melyben a nemi identitások nem válnak szét. 
Isten férfiúvá és nővé teremtette az embert. A teremtés nem egy befejezett múlt, a folyamatos teremtés minden pillanatban történik. Azaz nem férfiúnak és nőnek születtünk, hanem az adottsággal születtünk, hogy férfiúvá és nővé váljunk. A döntéseink tesznek azzá amik vagyunk, a döntéseink visznek közelebb vagy távolítanak el elhívásunktól. Lehet egy adott alapra egészen mást építeni mint amire való, de ezzel nem közelítünk ahhoz, hogy Isten társai legyünk a teremtésben. Növeljük a káoszt, ha mást építünk az alapra, mint amire tervezték.

A nemi identitás Isten terve szerint is egy spektrum. A spektrum alapja, hogy rétegei vannak, a genetikától a biológián át a nemi jellegeken, gondolkodásmódon, sőt a lélek női/férfi oldalain keresztül. Az adott alapra kell felépítenünk nemi identitásunkat és kell segítenünk a következő generációnak is, hogy megtalálják útjukat. Senki nem született se férfinek, se apának, se nőnek vagy anyának, legfeljebb fiú vagy lány volt, mikor világra jött. Az adott nemi identitáson belül is merész építmények felépítésére van elhívásunk, testi, szellemi, lelki értelemben is. A nemi identitás spektruma nem a két nem között húzódik, a “semleges” nem csak a bolyongás része és a mellékvágányok egyike.

A XX. század sok borzalma mellett eddig elsiklottunk a szexuális forradalmak következményei felett. A rombolás legalább annyira pusztító volt, mint bármely másik ideológia rombolása, rettenetes következményei a katolikus egyházat megrengető botrányok sorozata, a transz-ideológiának nevezett embercsonkítások és a fogamzásgátlás helyett alkalmazott tömeges abortusz.

Eljött az ideje, hogy ne növeljük tovább a káoszt és minden pillanatban saját elhívásunk felé közelítsünk. Eljött az ideje csendben szembenézni azzal, amit elkövettünk és visszatérni a Megváltó által megnyitott útra. A megtestesülés útjára, arra az útra amelyben Krisztus testeként tudunk jelen lenni a világban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9616409752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.02.01. 10:02:15

A poszt jól indul, és egészen addig jól követhetően vezeti le a teremtett világ megfigyeléséből származó természetestudományos ismereteket, amíg egyszer csak minden átvezetés nélkül átcsap teológiai és valláserkölcstani fejtegetésbe. Ez a váltás nem válik előnyévé a posztnak. Javaslom, hogy a természettudományos tények és összefüggések legyenek koherensek, a logika szabályainak megfelelően teologizálás nélkül végig vezetettek. Majd ezek után lehetne olyan bekezdést indítani, hogy a keresztény tanítások hogyan viszonyulnak a fenti ismeretekhez. Mivel azonban a keresztény tanítások elsősorban jelképi logikát használnak, a kettő keverése egy bekezdésen belül nem tanácsos.
süti beállítások módosítása