Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Miért éppen Tóth Gabi?

- interjú a budapesti szervezőkkel

2022. február 16. - szoljbeapapnak

Csűry Csabával és Vígh Tamással, a budapesti Szólj be a papnak két lelkes szervezőjével beszélgetünk a közelgő fővárosi események, illetve egy izgalmas új dal és videoklip kapcsán.

Honnan jött az ötlet és a motiváció, hogy Budapesten szervezzetek Szólj be a papnak alkalmat?

Vígh Tamás: Debrecenben már számos alkalmat szerveztünk az ottani önkéntes csapattal. Az ötlet, hogy kötetlenül lehessen papoktól és lelkészektől kérdezni egy-egy kocsmában rendkívül hiánypótló. Nem hiába szerveződnek Szólj be a papnak események szerte az országban, hiszen sokan szeretik, amikor az egyház megteszi azt a gesztust, hogy kilép a templom falai közül. Sokkal könnyebb ott beszélgetni, ahol a mindennapokban is összegyűlnek a fiatalok, hogy közösen kikapcsolódjanak.

1szbp_dsc0528.jpg

Vígh Tamás, budapesti főszervező

A válaszadókat milyen módon vontátok be?

V.T.: A válaszadóknak a kiválasztása egy elég komplex és változatos folyamat. Nagyon nagy hála van bennünk, hogy idén tavasszal több társzervező is bekapcsolódott a Szólj be a papnak szervezőcsapata mellé különböző felekezetekből. Jelen esetben adta magát a lehetőség, hogy a római katolikus papot társszervezőként a Háló Közösségi és Kulturális Központ és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, az evangélikus válaszadót Fabiny Tamás püspök úr titkára, a református lelkészt pedig a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bevonásával kérjük fel.

Jól látom, hogy Tóth Gabi is ott lesz? Váó! Miért éppen őt szólítottátok meg?

Csűry Csaba: A budapesti eseményeknél célul tűztük ki, hogy az egyházi megszólalók mellett mindig legyen egy ismertebb világi válaszadó, aki a témában hitelesen tud megszólalni. Tóth Gabi kiváló zenei tevékenysége mindenki által ismert, azonban elkötelezett hívő emberként még kevesen ismerik. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson való szereplése után sok méltatlan támadásnak volt kitéve, ezért úgy gondoltuk, hogy ezen a különleges, születésnapi eseményünkön ő lenne a legideálisabb megszólaló világi részről. Nagy örömünkre szinte azonnal pozitív visszajelzést kaptunk tőle.

Lesz folytatása is ennek a február 28-ai eseménynek? Milyen rendszerességgel?

V.T.: Tavasszal havonta egy-egy vitaestet szeretnénk rendezni a fővárosban, pár kisérőprogrammal kiegészítve. A februári Hol van Isten a bajban? téma után a pszichológia és a vallás kapcsolatáról fogunk beszélgetni, de előkerülnek majd gender témák is és reméljük az egyház társadalmi felelősségvállalásáról is szó esik majd.

szolj_be_a_papnak_hol_van_isten_a_bajban_event_1.jpg

Kísérő alkalomként első körben március 4-én az S4 - Közösségi és Kulturális Központban szervezünk egy kötetlenebb eseményt, ahol személyesebb formában is lehetne papokkal beszélgetni. Az este úgy fog kinézni, hogy mindegyik asztalnál a társalgást egy-egy pap fogja vezetni és ő minden érdeklődőnek csapol egy-egy pohár sört egy partyhordóból. Természetesen a sört vissza is lehet utasítani, de az őszinte beszélgetésre mindenkit bátorítani fogunk.

Igazi Szólj be a papnak-dal debütálása várható. Nekünk már volt szerencsénk meghallgatni, nem egy átlagos indulóról van szó. Csaba, Te írtad a dal szövegét és a zenét is hozzá?

Cs.Cs.: A zenét és a szöveget Herfert Zsolttal készítettük közösen. Zsolttal különböző zenei projektek kapcsán ismerkedtem meg, nagyra tartom a zenei munkásságát.

Mi motivált benneteket a készítése során? Tudatosan törekedtetek rá, hogy ne sablonos legyen, vagy a folyamat közben alakult ki ez a mélyreható szöveg?

Cs.Cs.: Az egész Szólj be a papnak formáció lényegét szerettük volna megragadni úgy, hogy azzal azonosulni tudjon egy hitét gyakorló keresztény, a bizonytalanságban lévő és a teljesen világi közegből jövő is. A szövege egyfajta lelki vívódást, keresést mutat be, egy hétköznapi ember gondolatainak megfogalmazásával. A refrénben elhangzott falakat döntő és gyógyító “hang” mindenkiben ott van. Ez a “jel”, amely által megtörik a csend és a hallgatás, amely az igazságot keresi, és amely által bátran merünk kérdezni, “beszólni”, vagy vívódásainkat megosztani.

Klippet is forgattatok a dalhoz, hogyan sikerült mindezt megvalósítani?

Cs.Cs.: Mindenképpen szerettem volna, ha a dalhoz egy videoklip is társul, amely egy kis történeten keresztül befogadhatóbbá teszi azt. Hála Istennek, hogy Magyarországon a keresztény könnyűzene egyre nagyobb érdeklődésre tesz szert, s egyre szélesebb lehetőségekhez is jutnak az előadók. A videoklip a Szikra Projekt támogatásával készülhetett el, amiért nagyon hálás vagyok. Remek volt a közös munka, számos nagyszerű embert ismerhettem meg, s bízom benne, hogy adódik még alkalom a jövőben a velük való együttműködésre. A klip és dalpremier egyébként február 28-án 19 órától lesz a Szikra Management YouTube-csatornáján, de élőben is bemutatjuk a Hol van Isten a bajban? eseményükön.

img-3445.JPG

Csűry Csaba a Bennem a hang klippforgatásán

Mik a távlati zenei terveid?

Cs.Cs.: Sok ötletem van, néhány dal részben már elkészült, részben még formálás alatt van, de a következő dalom hangszerelése már kész, a stúdiózás van még hátra, majd a klipforgatás. Ha minden jól alakul ezt késő tavasszal már be is tudom mutatni.

Mire mondhatjuk egyáltalán azt, hogy keresztény könnyűzne? Szerinted van egy ilyen dalnak létjogosultsága a mai világban?

Cs.Cs.: Nem tudok azonosulni azokkal,  akik a keresztény zenét csak a dicsőítő énekekre korlátozzák. Az én véleményem az, hogy kereszténynek nevezhető az a zene, amelynek Isten a legfőbb múzsája, így egy hétköznapi érzést megfogalmazó dal is lehet keresztény tartalmú akkor is, ha abban közvetlenül Isten neve nem szerepel. Isten ott van az életünk minden állomásán, a fájdalomban, az örömben, a szerelemben, a csalódásokban, stb. Nem szorítható csupán egy általunk felállított kategóriába. Szerintem a minőségi dalokra nagy igény van, s bízom benne, hogy itthon is általánossá válhat a keresztények könnyűzenei életben való részvétele, ahogyan annak már nagy hagyománya van a tengerentúlon. A magam részéről igyekszem ehhez hozzájárulni.

Köszönjük a tartalmas beszélgetést. Eredményes, beszólógatós eseményeket kívánunk!

Csűry Csabával egy korábbi interjúnk itt olvasható. A Bennem a hang című dalunk február 28-án este először élőben A Grundban, majd a Szikra Projekt YouTube-csatornáján lesz hallható.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5217568792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása