Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Szerelmes reformátorok 1.

2018. augusztus 21. - LelkesBarbi

Egy ritkán említett oldal - ami a történelemkönyvekből kimaradt. Vajon az égben köttettek a reformátorok házasságai?

A klasszikus páros: Luther Márton és az ő Katája

Klasszikus, mert egy exszerzetes és egy kiugrott apáca nászáról van szó. Luthernek a kolostori életet bíráló iratai hatására (is) nyolc társával otthagyta a kolostort, ámde a 26 éves hölgyet nem sietett egy jó wittenbergi teológus sem feleségül venni. Állítólag Luther is más volt apácával szimpatizált, de a hölgy férjéül mást választott. Így hát, amikor a modern Kata házassági ajánlatot tett, Luther igent mondott a frigyre.

Nem volt hát szerelem első látásra az 1525-ben kötött házasság, de a folytatás már annál példásabb. Nászajándékul a fejedelemtől az egykori Ágoston-rendi kolostort kapták, ahol a jó Katharina nemcsak vendégül látta a diákokat és más vendégeket, de nagy gazdaságot és sörfőzdét irányított, valamint a pestisjárvány idején betegápoló otthont is berendezett.

luther_es_kata.jpg

Luther szeretetteljesen mein Herr, Käthe-nek nevezte oldalbordáját, azaz Kata uramnak. Nagyrabecsülését fejezte ki azzal is, hogy végrendeletében a szokásokkal ellentétben feleségét jelölte meg egyedüli örököseként. A fennmaradt levelek rövidek, de mégis bizalmasak, sőt, gyengédek. Úgy tűnik, az írni-olvasni tudó, az asztalnál zajló teológiai témájú beszélgetésekben résztvevő egykori apáca méltó társa lett az ő Mártonjának, akivel együtt nevelték 6 gyermeküket.

Kálvin és Idelette de Bure, avagy mit tesz egy módszeres reformátor, ha feleséget keres?

Hát persze, hogy listát készít. Nem más, mint Martin Bucer, a strassburgi reformátor közölte Kálvinnal, hogy ideje lenne megnősülnie. Az ok meglehetősen prózai: a kívülálló számára a nőtlen protestáns prédikátor és a cölibátusban élő katolikus pap között nem olyan nagy a különbség. A mindig elfoglalt és sokat dolgozó Kálvinnak se kedve, se ideje nem volt az udvarolgatásra, de Bucer nem hagyta annyiban a dolgot és tovább nyüstölte.

A kompromisszum állítólag az volt, hogy Kálvin készített egy listát, szempontokat írt össze, amik szerint Bucer előzetesen megrostálta a jelölteket, akikkel aztán Jeanunk elbeszélgetett. A legendák szerint valójában két lista volt. Az egyiken olyanok szerepeltek, mint hogy hogyan tud háztartást vezetni és mennyire járatos a betegápolásban, hiszen Kálvin későbbi betegségei akkor már megmutatkoztak, a titkoson meg olyan, hogy kellemes-e a modora.

idelette.JPG

Aztán végül módszeres és rendszeres reformátorunk félretette a listát és elvette feleségül 1540-ben a holland Idelette de Bure-t, aki pestisben vesztette el férjét. Érdekesség, hogy anabaptista menekültként érkeztek a városba és úgy döntöttek végül, hogy inkább a kálvini reformáció útját követik. Megfelelt az összes szempontnak a fiatal holland özvegy vagy megdobbantotta francia reformátorunk szívét? Ki  tudja. Annyi biztos, hogy rövid házasságuk annyira boldog volt, hogy Kálvin soha többé nem akart újranősülni, mert halála napjáig szeretett nejét gyászolta. Ő, aki nem romantikus kijelentéseiről volt híres, azt mondta, hogy neje lelkének nagysága nagyobb hatással volt rá, mint száz előírás, s aki élete legjobb társaságát alkotta.

 

Zwingli és Anna, avagy a sietős esküvő

Elsőre csámcsogni lehet azon, hogy az 1524. április 2-i esküvő után nem telt el a 9 hónap, amikor július 31-én megszületett első lányuk, Regula. De lássuk a tényeket! Zwinglinek nem volt gondja a cölibátussal, a nők hiányával, ezt tudjuk az életrajzából.

Anna sem volt akármilyen asszony, hiszen első férje szerelemből, rangon alul vette el őt, amiért az özvegyet a család férje halála után magára is hagyta. A források nem egyeznek, hogy úgy ismerkedett meg Ulrichjával, hogy a pestises betegként ápolta vagy éppen legkisebb fiát tanította latinra, mindenesetre az idősödő Zwingli és Annája egymásra találtak – csakhogy a férfi hivatalosan ekkor még a reformokért lángoló katolikus pap volt.

 

anna_zwingli.jpg

Akkoriban nem volt szükség hivatalos és nyilvános esküvőre, hanem elég volt, ha a két személy elkötelezte magát – ilyen titkos házasságban éltek akkor, amikor már elég sok reformer pap feladta a cölibátust és kötött házasságot. Zwingli nem az az ember volt, aki titokban akarta ezt tartani és már 1522-ben kérelemmel fordult a konstanzi püspökhöz, hogy oldja fel a cölibátus alól, de éppen gyermeke közelgő születése miatt mégis sor került a nyilvános egyházi esküvőre, a püspök késlekedése ellenére.

Bár már mindegyikük benne volt a korban (38 évesek voltak), mégis házasságuk 7 éve alatt 4 gyermekük született. Csak egyetlen levél maradt fent a házastársak között, így nem sok minden konkrétumot tudunk kapcsolatukról, de azt igen, hogy Zwingli problémásnak tartotta a házasságot kötött papokat, így minden bizonnyal mégis komoly indoknak kellett a döntése mögött állnia, hogy nősüljön.

 

Szegedi Kis István, a legtöbb feleséget elfogyasztó reformátor

Szegedi élete nem volt zökkenőmentes. Nem lehetett várni, hogy a magánélete szerencsés legyen. Ceglédi szolgálata idején vette feleségül Orsolyát, s aztán már vele költözött Temesvárra. De amikor menekülniük kellett, Mezőtúron Orsolya meghalt és Békésre már egyedül ment lányával, Katalinnal együtt. Tolnán elvette Bereményi János özvegyét, Erzsébetet, aki hozzá méltó élettársa, gondos felesége lett Szegedinek, gyöngéd szeretettel, figyelmes gondossággal körülvéve az Isten ügyéért fáradozó prédikátort és segítette őt munkájában is. Sőt egyszer, a majdnem vízbe fulladt Szegedi új életre keltésében is sokat segített. Nem is csoda, ha halála után férje nem győzte dicsérni.

De Erzsébet halála után, 65 évesen ismét megnősült, egy ráckevei özvegyasszonyt, ismét egy Orsolyát választott feleségül és gyermekei anyjául. Házaséletük nem sokáig tartott, második közös gyermekük születését a prédikátor már meg sem élhette…

 

A szerelem tehát igen változatos formában bukkan fel reformátoraink életében. De a sornak még nincs vége. A love storyk folytatása következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8314185333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása