Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Venom - avagy a düh, aki békét teremt

Szólj be a filmnek!

2018. október 07. - Gondil

 A Venom keresztény szemmel 

A Venom, a nagyon várt Marvel alkotás a napokban került a mozikba. Mint Marvel fan és mint keresztény ember, úgy döntöttem megnézem, kíváncsi lettem mit fognak kihozni egy ilyen szörnyszülöttböl. És nem is kellett csalódnom. Tudom, a legtöbb kritika igen negatív. Persze én is írhatnék arról, hogy milyen unalmas volt az első 50perc, hogy itt-ott akadozott a CGI, vagy hogy néhol laposak voltak a karakterek. Igen, így van.  De azt gondolom, hogy valahol a mélyen igenis szólt valamiről. És nem is akármiről! Öveket becsatolni: pozitív, spoileres Venom kritika következik.

Beszéljünk egy kicsit Venomról. Ő az.

venom_1.jpg

Ki Ő? Venom. Méreg, vagy düh, attól függ hogyan fordítjuk. A Marvel képregények egyik ikonikus alakja. Sokszor Pókember ellensége. Egy igazi Antihős. Vagy inkább a Gonosz. Egy földönkívüli "szimbióta", vagyis organizmus, mely nem képes gazdatest nélkül sokáig élni. A gazdatest a történetben pedig nem más, mint Eddie Brock, hírhedt újságíró.

Hogy néz ki? Mint aki le akarja harapni a fejed. És igen, párszor meg is történik a filmben a fejleharapás. Próbáljunk meg belebámulni "sármos" arcába! Jó hosszan! Meddig bírjuk? Mikor kezdünk el félni és megijedni? Venom az a Marvel (anti)hős, akinek láttán hamar inunkba szállhat a bátorságunk. Ő az, aki ránézésre semmi másra nem képes, csak pusztításra! Mit is várhatnánk tőle? Csak az öldöklést. Mikor először elkezd sugdosni Eddie fejében, akkor csupán mint gyilkos jelenik meg. Csak az "étel" érdekli. 

venom_2.jpg

Hol lesz ez nagyon izgalmas? Ha összehasonlítjuk a másik szimbiótával. Hiszen nem csak Venom az egyetlen, aki megfelelő gazdatestet talál magának. Ott van Riot, egy másik szimbióta, aki végül a kutatók vezetőjét szállja meg, és így ketten válnak a történet főgonoszaivá. De van egy nagyon nagy különbség! Riot átveszi az irányítást és véglegesen eltűnik a gazdatest akarata. Riot szándéka nem más, mint még több szimbiótát a földre juttatni, hogy kiirthassa az emberiséget.

Ennek fényében mi lenne Venom helyes identitása? Ugyanez! Csatlakozni vezetőjéhez és közösen leuralni az emberiséget. De nem ez történik. Nem csak Eddie Brock élete változik meg attól, hogy Venom beléköltözik. Venom is megváltozik! Nem tartja meg az általános "szimbióta" identitást. Inkább megváltozik és "megszereti" gazdatestét és az emberi létet. Ezzel a pálfordulással megmenti a világot.

Így válik Düh (vagyis Venom) azzá, aki békét teremt. Így válik Antihősből Hőssé. 

Keresztényként még egy jelenetre kell reflektálnunk, ami igazán jelentős a történetben: a főgonosz, vagyis a kutatásvezető monológja. Nagyjából ez hangzik el a filmben:

"Nem te vagy az első Izsák! Volt már előtted egy. Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy áldozza fel egyetlen fiát, Izsákot. Nem akarok egy olyan Istenben hinni, aki ezt kéri az embertől. Nem hiszek egy olyan Istenben, aki cserben hagyja az emberiséget, és nem tartja be ígéretét, hanem hagyja, hogy tönkremenjen a föld. Nem teljesítette ígéreteit az Isten! Ezért én leszek az isten. Én leszek az, aki a kísérleteim segítségével lehetővé teszi, hogy lakhatóvá váljon a világűr, és elhagyjuk ezt az omladozó bolygót." 

Ezek a mondatok nem hagyhatóak figyelmen kívül, már csak azért sem, mert kifejezetten bibliai történetet idéz a szereplő. Ki kell állnunk a mellett, hogy Isten nem egy kegyetlen Isten, hanem igenis törődik velünk és szeret bennünket. Izgalmas vélemény, amit itt a forgatókönyv írók a főgonosz szájába adnak, ezért is fontos, hogy reflektáljunk rá.

Ábrahám és Izsák története (olvasható itt) nem a kegyetlen dolgokat elváró Istenről szól. Hiszen végül nem kell megtenni. Isten nem leli kedvét az ártatlanok halálában. A történet arról szól, hogy milyen próbák elé állíthatja Isten azokat, akik szeretetkapcsolatban vannak Istennel. Igen, az Isten kérhet tőlünk váratlan dolgokat, de nem azért, hogy bárkit ok nélkül kiirtson. Hanem azért, hogy lemérje, mennyire vagyunk készek az engedelmességre.

Hogy lemérje, hogy mennyire vagyunk készek megbízni Benne és elhinni, hogy bármit is kér, Ő kézben tartja az eseményeket.

A másik téma, amit felvet a monológ, az a tönkrement Föld témája. Ezt is Istenre fogja: Isten megígérte, hogy fenntartja a Földet, de nem tartotta be ígéretét. Szerinte. De keresztényként újra és újra bűnvallással kell megállnunk ennél a témánál. A mi hibánk, ha valami nincs rendben a Földön. Nem az Isten tehet róla, hogy igy áll a Föld, ahogy.

A Teremtésben Isten ránk bízta a Föld gondozását. Tehát ha azzal valami probléma van, az az ember hibája és sohasem az Istené.

A Venom tehát látszólag egy semleges, gyengébben sikerült Marvel film, de a mélyén nagyon fontos témákat pedzeget, melyek miatt megéri megnézni! És egyébként is, mindenki vigyázzon a fejére!

Képek forrása: Mafab

További filmkritikák:

                 Továbbá: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr6314284409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2018.10.08. 13:43:41

Egyszer láttam egy dokumentumfilmet, ami az egyik legnagyobb marvel képregény-szerzőről szólt. Az az ipse konkrétan egy médium, és konkrétan volt része gonosz angyali jelenésben. (Nem biztos, hogy a Sátán volt személyesen, de egyébként lehet. Az első ilyen élményébe majdnem belehalt. )
És akkor itt van egy film, ami konkrétan és pontosan ábrázolja azt, hogy egy démon, vagy démonnál magasabb rangú és nagyobb erejű gonosz természetfeletti lény - mondjuk gonosz angyal - hogyan "szállja meg" az embert.

Ez pontosan így működik, az aki ezt a filmet csinálta, a rendező, vagy a forgatókönyvíró, vagy a stáb egy része pontosan tudja, hogy ez nem mese, hanem maga a valóság. Lehet, hogy a lény nem néz ki ennyire durván, lehet, hogy nem ennyire erős, és nem ennyire gyilkos, de a végeredmény pontosan ez: hogy belül, az ember természetének egy része már nem _az_ az ember akinek született, -- illetve akinek Isten teremtette -- hanem valami más, amelyik egyrészt bűnre akarja kényszeríteni, csábítani, másrészt a sorsát végérvényesen a saját kezébe akarja venni, és brutálisan negatív irányba akarja befolyásolni.

Az pedig, a legnagyobb csapás, hogy ez a film még vonzóvá is teszi a démonizálódást.

Hogy a frászban nem lehet látni egy ilyen filmen, hogy az egész csak és kizárólag egy antikeresztény, neopogány, végső soron sátánista kultúra velejéig gonosz terméke?

Gondil 2018.10.08. 14:41:32

@I_Isti: Kedves Hozzászóló!

Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet, örülök neki, hogy nem egyezik az enyémmel, mert így tud megindulni egy izgalmas párbeszéd bármilyen témában.

Én sajnos nem találkoztam ezzel a dokumentumfilmmel, úgyhogy arra nem tudok reagálni. Igen, az is lehet, hogy Jack Kirby, vagy Stan Lee az általad leírt módon írta a történet alapját képező képregényeket. Nem tartom kizárva.

Azonban keresztényként különbséget kell tennem a között, hogy mi az ami egyértelműen démoni hatás az életemben, és mi az ami semleges. Különbséget kell tudnom tenni a között ami valóság, és ami fikció. Egyértelműen démoni hatás sok minden lehet (megszállottság, jóslás, ezotéria, látomások, káros szenvedélyek stb.).
Ugyanakkor nem gondolom, hogy egy fiktív univerzum, például a Marvel egyértelműen káros, démonikus hatással lenne az életünkre.

Van erre Biblikus példa, a Korinthusi gyülekezetben a bálványáldozati hús kérdése. (1 Kor 8)
Tehát erre alapozva lehet, sőt szabad ilyen filmeket néznem, és arról hiteles keresztény véleményemnek lenni.

Egyébként még egy témát érintettél, ami a cikk órása óta bennem is motoszkál. Szerintem a film nem a démonizálódást teszi vonzóvá. Én onnan közelítenék, hogy mindenkiben van egy bennünk bujkáló belső hang, mely arra késztet bennünket, hogy rosszat tegyünk. (Vagy ahogy a keresztények mondják, bűnt kövessünk el.) A film végső üzenete az, hogy Venom (vagy párhuzamban a bennünk lakozó bűn) nem veszi át az irányítást. Sőt! Eddie megtanul együtt élni vele, és megtanulja, hogy hogyan kell féken tartani.
Sajnos több olyan keresztény közösségben jártam már, ahol a bűnről úgy beszélnek, mint ami megszűnik, és mostmár minden rendben, élhetünk örökké happy életet. Pedig szerintem nem. A hajlam mindig ott marad bennünk, és figyelmeztet arra, hogy Isten kegyelmére van szükség.
Nem teljesen erről szól a film, de számomra arra hívta fel a figyelmet, hogy ne higgyem, hogy legyőztem a bennem lakozó bűnt. Mindig csábítható vagyok. Meg kell tanulom ezzel együtt élni.

I_Isti 2018.10.08. 15:55:31

@Gondil: "Különbséget kell tudnom tenni a között ami valóság, és ami fikció."

Szerintem nem lehet. Még egyszer: én azt állítom, hogy maga a film alapötlete egy 100%-osan reális ábrázolás a természetfölötti és a természetes kapcsolatáról, amit csak és kizárólag természetfelettiből származó információ alapján lehetett elkészíteni, kitalálni.

Mivel sem a film, sem a szerzői, sem a szereplők _nem_ állítják azt, hogy az egyébként a bibliai világkép alapján reális ábrázolás a természetfelettiről bibliai - isteni - kinyilatkoztatásból származik, valamint mert azok a mondatok is, amelyeket idéztél szereplők szájából egyértelművé teszik, hogy szerzők világnézete _minimum_ antikrisztiánus, egyértelmű, hogy legalább a film alapötlete a tisztátalan, a démonikus, ördögi természetfelettiből származó kijelentésből van.

Ezért ha ez így van, akkor nem tudod megállapítani a természetes értelmeddel, hogy melyik része az, ami még kóser, és melyik része az ami kitaláció.

Ha lecsupaszítod a teljes marvel-univerzumot, és csak az abban szereplő lényeket veszed alapul, akkor nagyon röviden a következő dologról van szó:
Olyan lényekről, amelyek
ember-nem ember hibridációk, amelyek egy része
a) ember-földönkívüli lény hibridje, (mint mondjuk ez a venom)
b) más része technológia segítségével tesz szert természetfeletti erőre és vagy halhatatlanságra (pl amerika-kapitány, vagy vagy mondjuk a vasember)
c) ember-állat hibridáció (pókember)
d) egyértelműen pogány vallások mitológiai lényei (thor)

és ráadásul még ezek keveréke is, tehát nem új dolgok, hanem létező mitológiai lények redesign-ja.

A természetfelettiből származó információ pedig nem tud semleges lenni, mert vagy az ördögi/sátáni/démonikus részéből származik, vagy Istentől. A démonikus természetfelettiből származó információtól pedig sose várd, hogy jó irányba befolyásolja az életedet. (Szerintem. Meg a Biblia szerint.)

A hazugság meg ott van elásva, hogy az igazi venom úgy átveszi az irányítást az ember élete fölött, hogy a végén még fiatalon bele is hal. (A b. verzió, hogy nem hal meg fiatalon, hanem konkrét paranoid skizofréniával diagnosztizálják, és jobb esetben a fél életét brutál erős drogok hatása alatt élheti le.)

A "venom" nem az ó-emberi természet, mert az nem rendelkezik (legalábbis remélem hogy általában nem rendelkezik senkinél) _annyira_ gyilkos indulatokkal, hogy leharapja más ember fejét, viszont a film szerint elképesztő természetfeletti erőt _is_ ad annak, aki engedelmeskedik neki. Ez pedig már kőkemény okkultizmus. Lehet egyébként, hogy valóságban nem is erőt és hatalmat, hanem "csak" népszerűséget ad.

Gondil 2018.10.08. 23:21:37

@I_Isti: Értem, és tiszteletben tartom a véleményedet, nagyon érdekesnek tartom.
Teljesen más oldalról közelítünk a kérdéskörhöz.
"Különbséget kell tudnom tenni a között ami valóság, és ami fikció."
Szerintem nem lehet. "
Szerintem meg meglehet. Újból előhozom a bálványáldozati hús kérdését. Nem létezik más Isten. Csak egy. Ezért hiába áldozták más "Istennek" a húst, én attól szabad vagyok arra, hogy megegyem.
Hiába van egy könyvön, vagy filmen érezhetően démoni eredet, szabad vagyok arra, hogy megnézzem vagy elolvassam stb.
Persze itt is érvényes Pál szava: "Minden szabad nekem, de nem minden használ."
Van, ami nem használ. fel kell tudnom ismerni, hogy mi az ami nem használ, esetleg káros. Nekem vannak olyan sorozatok, amitől kifejezetten rosszul érzem magam, rossz a közérzetem, és félek egyedül az otthonomban. Ezért nem nézem őket.

"Még egyszer: én azt állítom, hogy maga a film alapötlete egy 100%-osan reális ábrázolás a természetfölötti és a természetes kapcsolatáról, amit csak és kizárólag természetfelettiből származó információ alapján lehetett elkészíteni, kitalálni. "

Bocsi, de ebben sem vagyok biztos. Vannak tapasztalataim démonológiával, és bizony nem sok köze van a démonoknak ezekhez a fiktív mesefigurának. Lehettek a szerzőre hatással ilyen jellegű dolgok, de nem szükségszerű, hogy azok így átvitt értelemben ránk is hatnak.
Ilyen pl a jóga is. Eredetileg szakrális cselekedet, de mint testmozgás, nyugodtan végezhető, sőt még egészséges is.

És itt elérkeztünk egy következő gondolathoz:
minden nép megalkotja a saját mitológiáját, a saját eredettörténetét, ami megmagyaráz oly sok mindent a hiedelemvilágon belül. Például ott vannak a magyar népmesék. Sose gondoltam rájuk valóságként. Egy fiktiv történet, ami el akar nekem mondani valamit. Szórakoztat, és üzenetet közvetít.

Ugyanez a Marvel és akár a DC stb.. Egy modern mitológia, ami már nem akar megmagyarázni semmit. Már nem eredettörténet, csupán szórakoztatni akar. És igen nagyon komoly kérdésekre mutat rá. A kérdés bennem az, hogy mi az az életérzés, ami vonzó a mai generáció számára? MIért alkot a 20.-21.század olyan mitológiát, mely nem vezet sehonnan sehova? Lehet hogy ebben megjelenik korunk világlátása? Az abszolút vallás és ideológia mentes élet? Ezt bizony valószínűleg élteti, és támogatja ez az univerzum, és ezért egyetértek vele, hogy lehetnek káros hatásai.

" szerzők világnézete _minimum_ antikrisztiánus, egyértelmű, hogy legalább a film alapötlete a tisztátalan, a démonikus, ördögi természetfelettiből származó kijelentésből van."

Ebben a mondatodban több féle teológia is ötvöződik, sőt szerintem van ami eldeformálódik.
. Az egyik a tisztaság teológia. Úgy érzem, hogy azért vagy fenntartásokkal az egész téma felé, mert hogy "nehogy ártson nekem is." Azt érzem, hogy az a gondolat van benned, hogy ha megnéznéd, vagy belemerülnél, akkor rossz, esetleg démoni hatása lehetne rád. Ez a hatás pedig mind vallásilag, mind erkölcsileg tisztátalanná tenne téged. Ettől való félelemből fakadóan nemet mondasz rá.
Jézus azt mondta, hogy "nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön belőle.".
Azt gondolom, hogy attól függ, milyen hozzáállással nézi az ember. Lehet ránk rossz hatással? Igen. De nem szükségszerű.

"nem tudod megállapítani a természetes értelmeddel, hogy melyik része az, ami még kóser, és melyik része az ami kitaláció."
de azt megtudom állapítani, hogy mi az , ami rossz hatással van rám. Megint csak: szabad vagyok rá, és nem tesz tisztátalanná. Megtehetem. Aztán egyéni személyes keresztény felelősségem, hogy utána hogy döntök a témában. Mint felnőtt felelősségteljes keresztény, dönthetek úgy, hogy tovább nézem, ha az nincs rám rossz hatással.

"természetfelettiből származó kijelentésből " "A természetfelettiből származó információ pedig nem tud semleges lenni, mert vagy az ördögi/sátáni/démonikus részéből származik, vagy Istentől."

tisztelettel, de a kijelentés az egy keresztény teológiai szakkifejezés, ami Isten bemutatkozására vonatkozik, arra, amit ő elmond magáról, tehát végső soron a Szentírásra. Így ebben a kontextusban nem bölcs dolog használni. Ha arra gondolsz, hogy démoni hatással, és így negatív transcendens hatással íródott, megértem az érvelésedet, de erre már korábban reflektáltam. Még egyszer: nem szükségszerű, hogy egy nem Isteni eredetű információ rossz hatással legyen rám.

"A "venom" nem az ó-emberi természet, mert az nem rendelkezik (legalábbis remélem hogy általában nem rendelkezik senkinél) _annyira_ gyilkos indulatokkal, "
sajnos van akinél ad ilyen gyilkos indulatokat. De a túlzás ismert irodalmi eszköz, melynek célja rávilágítani a kihangsúlyozott dolog fontosságára. Innen nézve megint máshogy lehet ehhez viszonyulni.
A Marvel, és hasonlók végső soron egy modern mese, egy új mitológia, mely számos ponton rámutat társadalmi, etikai, politikai, és világnézeti aktualitásokra, reflektálva a 20-21. sz helyzetére. És mint ilyen, fontos megvizsgálnunk!

I_Isti 2018.10.09. 12:22:42

@Gondil:

Szerintem annyira nagyon nem vagy szabad a bálványoknak áldozott hús elfogyasztására, pl:

"Apostolok Cselekedetei:21:25 A pogányokból lett hívők felől pedig mi írtunk, azt végezvén, hogy ők semmi ilyenfélét ne tartsanak meg, hanem csak oltalmazzák meg magokat mind a bálványoknak áldozott hústól, mind a vértől, mind a fúlvaholt állattól, mind a paráznaságtól."

"Hiába van egy könyvön, vagy filmen érezhetően démoni eredet, szabad vagyok arra, hogy megnézzem vagy elolvassam stb. "

Másrészt:
Apcsel 16: 16. Lőn pedig, hogy mikor mentünk a könyörgésre, egy szolgálóleányka jöve előnkbe, kiben jövendőmondásnak lelke vala, ki az ő urainak nagy hasznot hajta jövendőmondásával.
17. Ez követvén Pált és minket, kiált vala, mondván: Ezek az emberek a magasságos Istennek szolgái, kik néktek az idvességnek útját hirdetik.
18. Ezt pedig több napon át mívelte. Pál azonban megbosszankodván, és hátrafordulván, mondá a léleknek: Parancsolom néked a Jézus Krisztus nevében, hogy menj ki belőle. És kiméne abban az órában.

Érdekes, hogy amikor Pál apostol azonosította a démoni eredetet, akkor ő nem érezte szabadnak magát arra, hogy hallgassa a Püthiát, hanem inkább kiűzte belőle a püthón szellemét...

"minden nép megalkotja a saját mitológiáját, a saját eredettörténetét"

Ha a mitológia -- főleg a görög mitológia egy része -- még csak emberi alkotás volna, de nem, ezek nem mesék, hanem a láthatatlan -- természetes érzékszerveinkkel nem érzékelhető -- természetfeletti valóság bizonyos szintű felfedése.

"Azt érzem, hogy az a gondolat van benned, hogy ha megnéznéd, vagy belemerülnél, akkor rossz, esetleg démoni hatása lehetne rád. "

Egyszer az öcsém megnézett egy filmet az Alien sorozatból, már nem emlékszem, hogy melyiket. Ez kb. húsz évvel ezelőtt volt. Egy szobában aludtam vele, és _én_ álmodtam a filmben szereplő szörnnyel. Nekem nem fogod tudni megmagyarázni, hogy az a gonosz angyal, ami egy filmben van, az nem is az, hanem csak a képzelet szüleménye, mert _tapasztaltam_ hogy vannak olyan lények, amelyek nem csak az alkotó fantáziájában léteznek.

"Ugyanez a Marvel és akár a DC stb.. Egy modern mitológia, ami már nem akar megmagyarázni semmit. Már nem eredettörténet, csupán szórakoztatni akar. És igen nagyon komoly kérdésekre mutat rá. A kérdés bennem az, hogy mi az az életérzés, ami vonzó a mai generáció számára? MIért alkot a 20.-21.század olyan mitológiát, mely nem vezet sehonnan sehova?"

Azért, mert az ember szellemére hat, és mert nagyobb természetfeletti erő van benne, mint a vallásban. És ez nem "új" mitológia, hanem a görög mitológia részben leporolva és modern csomagolásban tálalva.
Ráadásul nem szórakoztatni akar, hanem te akarsz szórakozni rajta, a stúdió csak pénzt akar keresni vele, mégpedig sokat. Menet közben meg az emberiség gondolkodásmódját egy abszolút zsákutca irányába befolyásolja.

Gondil 2018.10.14. 16:34:29

@I_Isti:
Értem, és hálás vagyok azért, hogy megosztottad a gondolatmenetedet!
Ki tudja, az is lehet, hogy igazad van.
Én azonban továbbra sem gondolom, hogy ezek a filmek szükségszerűen démoni eredetűek lennének.
Igenis fontosnak tartom, hogy keresztényként ilyen dolgokat is megnézzek, amiket egyébként nem néznék meg. Azért, hogy megértsem a körülöttem lévő világot, és arra megfelelően tudjak reflektálni. Nincsen rám rossz hatással, és nem látok és érzékelek bennük bármilyen negatív hatást. Sajnálom, ha van olyan tapasztalatod, vagy ahogy írtál testvéredről: szóval ismerősödnek /családtagodnak van rossz tapasztalata. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az emberi psziché sok mindenre képes, amit nem is gondolnánk, és nem feltétlenül kell rögtön mindent démoninak bélyegezni, ami annak látszik.
süti beállítások módosítása