Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A gyilkos apáca üzenete

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 09. - TheWig

Az Apáca című film keresztény szemmel

Mafab adatlap

292294_1532711055_9158.jpg

„Ezen a helyen vége Istennek”  - a film ezzel a hátborzongatóan rejtelmes mondattal kezdi el a feszültség megalapozását. 1952. Erdély. Egy csoda-vadász pap; egy nővér, aki még nem tette le a fogadalmát, de emlékei között számos látomás szerepel; és egy kanadai fiú, aki ki tudja milyen okból maradt a világ háta mögötti kis faluban, Berethalmon. A falu szomszédságában egy rejtelmes kolostor,

ahol nemrégiben egy apáca öngyilkos lett.

Az ügyet a Vatikán ki akarja vizsgáltatni és innentől indul a buli. Meghökkentő pontosságú katolikus tanítások idézése közepette a nyomozás során folyton fel-fel üti a fejét a „gonosz”. Olykor már szinte lehetetlen követni, hogy mi a valóság és mi a látomás. Tőmondatokban ez a film kiinduló helyzete és összességében elmondható, hogy egy nagyon jól megszerkesztett sztoriról van szó, miközben nem maradnak el a horror műfaj rettentő eszközei sem.

A film fő kérdése: Ha a gonosz beszökik a világba, akkor mit lehet tenni?

292294_1532711151_0536.jpg

Az első reakció erre, hogy jobb elkerülni egy olyan kolostort, ahol ilyen dolgok történnek és a falusiak így is tesznek. Ha pedig valaki véletlenül belépett a kapuin, az jobb, ha a háta mögött hagyja az egészet és egy életre elfelejti. Ha egyáltalán el lehet felejteni nyomtalanul…

A másik megoldás pedig az, hogy nézzünk szembe a filmi valósággal: A gonosz jelen van és ha nem teszünk ellene, akkor még jobban elszabadul. De mégis mi lehet a fegyver ellene? Az ima? A feszület? A szenteltvíz? Vagy egy puska megtöltve nagy adag bátorsággal?

Ezen a ponton jobb megállni és nem továbbmesélni a sztorit. Aki szereti a horrort, az úgysem fogja kihagyni a filmet; aki viszont nem, annak a végkifejlet sem lesz olyan meghökkentően érdekes. A kérdés azonban nyitva marad:

Mi az ellenszere a gonosznak?

292294_1532711141_8592.jpg

Keresztény körökben már arról is vita folyik, hogy egyáltalán ki, vagy mi a gonosz? Egy bukott angyal? Egy sötét erő? Vagy az emberi bűn kiteljesedése? Egyáltalán lakozhat-e bennünk, vagy inkább egy külső létező? A komment szekció várja a válaszod! Egy biztos: A keresztény hit szerint ezt a valamit, vagy valakit Krisztus már legyőzte a kereszten és a hatalma már megingott. Még jelen van, még munkálkodik, de már nem képes a hívő ember örök élete ellen semmit sem tenni.

Ha a hívő ember ellen nem tud semmit sem tenni, akkor ki az a „hívő ember”?

292294_1532711121_5485.jpg

Ezen a ponton a különböző felekezetek válaszában szintén eltérő válaszok szerepelnek. Sorry, sajnos erre nincs tuti válasz. Lehet beszélni a hit és tett kapcsolatáról a végtelenségig, ám ez mégsem lesz válasz az eredeti kérdésre, hogy ki is a hívő ember?

Minden emberi életben vannak úgynevezett prioritások. Ezeknek a prioritásoknak az élén áll a „csúcs-prioritás”. Az a dolog, vagy sok esetben inkább személy, akiért a szív ég, és aki értelmét adja az életnek. A hívő ember életében ez a „csúcs-prioritás” Isten, aki minden figyelemnek és gondolatnak a fókusza. Akivel a kapcsolat mindennél fontosabb. És, hogy ez a kapcsolat hogyan lehet jelen egy ember életében? Erre a válaszok túl specifikusak ahhoz, hogy egyszerűen egy blogposzt keretében válaszoljunk rá. Akit mégsem hagy nyugodni a kérdés, azoknak érdemes lehet egy pappal, vagy egy lelkésszel tovább folytatni a gondolatmenetet egy személyes beszélgetésben, akár egy "Szólj, be a papnak" alkalom után.

A filmhez kapcsolódóan pedig csak egy fogalmat szeretnék kiemelni, amely nagyon helyesen a középpontba kerül:

„Eucharisztia”

Képek forrása: Mafab

 

Eucharisztia fogalma a teljesség igénye nélkül:

 

Következő alkalmaink:

 

További filmkritikák:

Továbbá: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9314230205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krepler 2018.09.19. 17:43:27

az igazság az, hogy ne nagyon hiszem, hogy a gonosz ilyen módon jelenne meg a világban. legalábbis nagyon ritkán. sokkal jellemzőbb a korrupt politikus, a családverő apa, az érzéketlen anya, a környezetszennyező gyáros, a társait cikiző gyerekek... hosszan folytathatnám.
és ezek ellen elvileg sokkal egyszerűbb fellépni. ja, mégse :( de legalább egyértelműbb és láthatóbb.
a suttogó árnyak meg maradjanak a horrorfilmek forgatókönyvíróinak
süti beállítások módosítása