Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Három ok, amiért a keresztyéneknek nem kellene szilveszterezniük

2018. december 30. - Phil Melanchthon

Halloween kapcsán egymást érték a keresztyén oldalak cikkei, amelyek az amerikai importünnep követésétől teljes joggal óvtak, főleg annak sötét erőkkel kacérkodó kapcsolódási pontjaira rávilágítva (pl. itt vagy itt). Kíváncsi vagyok, lesznek-e, akik tartalékoltak egy kis puskaport (és nem petárdát :D) a szilveszterezésre is. Álljon itt három ok, amiért a naptári év végének ünneplését illene megfontolnia egy magát komolyan vevő keresztyénnek.

no-champagne-allowed.jpg

Pogány hagyományok

Az óév és újév közti váltást talán legkorábban a babiloni/mezopotámiai kultúrában ünnepelték, méghozzá elég extrém módon. Minden év végén a világ végét várták, a papi és világi arisztokrácia kivonult a városból, ahol különleges show-elemekkel fűszerezett mutatványok következtek: többek közt a királyt felpofozta a főpap, az uralkodó papnővel folytatott rituális szex-szel vigasztalódhatott, emellett lakomákkal töltötték az időt. Míg ők odavoltak, egy rabszolgát választottak álkirálynak, akit – miután a világvége elmaradt – hazatérve feláldoztak. A hamis, pogány istenek tiszteletével összefüggő ünnepek kapcsán az Úr egyértelműen fogalmaz: „Ne tanuljátok el a pogányok szokását” (Jeremiás könyve 10,2). Ennek a parancsolatnak a megszegése áll sok ószövetségi büntetés hátterében. A petárdák durrogtatása egyébként azzal a pogány hiedelemmel áll összefüggésben, hogy a gonosz erőket zajjal kell ilyenkor elűzni.

Nem biblikus

A keresztyénség történetében előfordult olyan, hogy meglévő pogány hagyományokat vagy ünnepet krisztianizáltak, azaz tettek összeegyeztethetővé a hittel. A középkorban elég változatos időpontokban (december 25, január 1, március 1, március 25) is ünnepelt évkezdetet a Gergely naptár rögzítette január 1-re 1582-ben (az akkor már protestáns Brit Birodalomban még 1752-ig március 25 maradt a fordulónap). A Bibliában nincs arra példa, hogy ezt a napot ünnepelni kellene a mai bevett szokásokhoz akár csak hasonló módon. Mózes harmadik könyvében a zsidó újév kapcsán ez szerepel: „A hetedik hónapban, a hónap elsején tartsatok pihenőnapot, szent összejövetelt emlékeztető kürtzengéssel. Ne végezzetek semmilyen foglalkozáshoz tartozó munkát, hanem mutassatok be tűzáldozatot az Úrnak.” (23, 24-25). Ezzel kapcsolatban azt lehet érdemes megjegyezni, hogy egyrészt az ószövetségi ünnepkört felülírták a Krisztus-hithez kapcsolódó napok, másrészt ha ennek az ünneplésnek az analógiáját keresnénk napjaink szilveszterezésében, akkor a papírtrombitát kellene kürtnek elfogadni, a pirózást tűzáldozatnak, a partikat pedig szent összejövetelnek. Kicsit meredek, ugye? 

Az egyházi év máskor kezdődik

A katolikusoknál és reformátusoknál is advent első vasárnapja az egyházi év kezdete. Ugyanakkor ez az alternatív évkezdet még a hívők többsége számára sem jelent túl sokat. Pedig talán lenne fantázia a valóban reményre és örömre okot adó adventi nyitánnyal összhangba hozni az évkezdő összejöveteleket. Az biztos, hogy könnyebb lenne helyszínt foglalni egy hónappal a „főszezon” előtt.

Mindenkire rábízom, hogy elgondolkozik-e a fentieken vagy inkább újévi tréfának fogja fel ezt a kis eszmefuttatást. Nem üdvösségbe-vágó kérdés, hogy szilveszterezünk-e vagy sem, de az is kérdéses lehet, hogy mitől vagyunk keresztyének, ha minden társadalmi szokást fenntartások nélkül követünk? A teljesség kedvéért álljon itt, hogy én hogy tervezem idén a december 31-et: délután vendégeskedés, este pedig egy régi álmot valóra váltva otthoni olvasás és „takarodó” 22.00 körül.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8214514980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2019.01.01. 22:01:31

@kvadrillio: Ha csak akasztani tudnál, jobban teszed ha kussolsz.

Már csak azért is, hallgass el a neved, mert az ostobaság ellen, akasztással nem sokra mész.

Attilajukkaja 2019.01.01. 22:05:23

@FILTOL:
" dec 20-2.változó nap."
Jézus, ha létezett, nem télen született.

@Rébusz:
" A vallások felismerték a közös ünneplés összetartó erejét."
Ez nagyon igaz!

" Jézus is fontosnak tartott egy közös étkezést az apostolokkal a halála előtt."
Nagymamám is így volt ezzel, csak ő nem tudta, hogy éjszaka szívroham éri. De utólag bármit bele lehet magyarázni.

"Jézus születésnapját ugyanígy megünneplik a keresztények és egy pogány Isten ünnepnapját választották, ami a keresztényüldözések idején bizony egyértelműen jelzés értékű volt."
Erről nem tudok. Mondanál többet is róla?

"Ha valaki része egy közösségnek, akkor önszántából részt vesz ezeken az ünnepeken. "
Persze. És?

"Nem igazán értem, miért kell kívülállóknak belekötni a keresztény szokásokba. "
Én sem. Ki tett ilyet?
Ja, hogy a tények az már kötözködésnek számít a "keresztényeknél"?

2019.01.01. 23:19:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

'Annyira pontos a húsvéti ünneplés, hogy sose esik ugyanarra a dátumra...Hisz tudvalevő, Jézus minden évben máskor támad fel, hisz meg se halt.'

Soha senki nem mondta, hogy Húsvétkor valaminek az évfordulóját ünnepeljük.
Csak szóltam.

Ad Dio 2019.01.01. 23:21:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez egy érdekes felvetés... mi alapján érvelnél mellette?

Attilajukkaja 2019.01.01. 23:39:05

@Ad Dio:
Szerintem tényleg nem valami évfordulót ünnepelünk, hanem egy eseményről emlékeznek meg a keresztények. Más vallásban is vannak hasonló ünnepek.
Én nem vagyok hívő, ezért számomra a tavasz és az újjászületés ünnepe. :o)

CoolKoon 2019.01.01. 23:44:03

@maxval balcán bircaman: Most ritka mód kénytelen vagyok egyetérteni veled. Ugye ha valaki kizárólag a Biblia iránymutatását venné alapul, akkor ugrana az összes világi ünnep, még augusztus 20. is (március 15. és október 23. meg pláne).
Szilveszter miatt pedig már csak azért se kéne károgni, mert (ahogy a cikk is helyesen megjegyezte) az egész ünnepnek a Gergely-naptár az alapja.

Attilajukkaja 2019.01.02. 00:20:19

@CoolKoon:
A Birca azt írta, hogy nincs tiltva a szilveszter megünneplése a keresztények számára, amit persze soha senki nem is állított. Így könnyű egyetérteni vele.
Én meg azt mondom, hogy a fehér nem zöld.

Attilajukkaja 2019.01.02. 00:26:48

@FILTOL:
"neked semmi"
Nem megsértődni, hanem érvelni kellene. Szerinted mi a különbség a hit és a hiszékenység között? Szerinted a hit mire alapul?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 00:44:39

@khamul: mit ünnepelünk? Jézus feltámadását. Az pedig eléggé dátumozható, pont úgy, mint a születésnapod. Te mikor születtél?
2016-ban április 23, 2017-ben május 18.
2018-ban április 4????

Bkkzol 2019.01.02. 01:01:17

@Attilajukkaja: Igazad van. Én is kereskedelemmel foglalkozok!
Azokat az "ünnepeket viszont nem kellene munkaszüneti nappá tenni amikor nincs nagy fogyasztás. Pl. mindenszentek, pünkösd... mindenki fizesse magának ezeket.

CoolKoon 2019.01.02. 01:12:33

@Attilajukkaja: "amit persze soha senki nem is állított" - Dehhooogy, épp csak még a címe is az a blogposztnak hogy "Három ok, amiért a keresztyéneknek nem kellene szilveszterezniük".

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 01:31:50

@Ad Dio: Jézust János merítette meg a Jordánban. Ez volt a megtisztulás. Jézus tehát felvette a hitet. A gyermeket, amikor megkereszteled, az eredendő bűnt mosod le róla.
Párhuzamosan Isten felkent követője.
Tehát a héber messijah görög megfelelője a khrisztosz.

Tehát a keresztény jelentése: felkent.
Innentől elgondolkodtató, hogy nevezheti-e magát a keresztény ember kereszténynek?

Attilajukkaja 2019.01.02. 02:01:52

@Bkkzol:
"az "ünnepeket viszont nem kellene munkaszüneti nappá tenni amikor nincs nagy fogyasztás. Pl. mindenszentek, pünkösd... mindenki fizesse magának ezeket."
Idáig is magunk fizettük ezeket is.

@CoolKoon:
"épp csak még a címe is az a blogposztnak hogy "Három ok, amiért a keresztyéneknek nem kellene szilveszterezniük".
De hol van itt a tiltás???????

Attilajukkaja 2019.01.02. 02:06:06

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" Jézus feltámadását. Az pedig eléggé dátumozható"
Hogyan?

Bkkzol 2019.01.02. 02:08:43

@Attilajukkaja: Nem kell tiltani!! Miért kellene?
De nem is kell munkaszüneti nappá nyilvánítani olyan bármilyen kötődésű ünnepet amiről a népesség nagy része azt se tudja, hogy micsoda.
Ha nem állítják az egész országot kényszer pihenőre senkit nem érdekel, hogy ki mit ünnepel. Legyez az pünkösd, peszah... krisna nap vagy a fehérló megemlékezés. Akinek fontos majd ki vesz a szabadságából pár napot és ünnepel.

Attilajukkaja 2019.01.02. 02:35:59

@Bkkzol:
"Nem kell tiltani!! Miért kellene?"
Egyetértünk!

"De nem is kell munkaszüneti nappá nyilvánítani olyan bármilyen kötődésű ünnepet amiről a népesség nagy része azt se tudja, hogy micsoda."
Ebben is egyetértünk. :o)

"Akinek fontos majd ki vesz a szabadságából pár napot és ünnepel."
MINDENBEN egyetértünk! :o)

Bkkzol 2019.01.02. 02:46:15

@Attilajukkaja: Örömmel tölt el, hogy kulturált keretekben sikerült megoldani az ünnepnapok rendszerét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:19:01

@CoolKoon:

Olyan szinten, hogy a réginaptárista ortodoxok felfüggesztik a karácsonyi böjtöt 31-én az új naptárbeli évvége miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:21:19

@Attilajukkaja:

Karácsony nem Jézus születésnapja, hanem születésének emléknapja.

Azért lett dec. 25-re tév0s, mert az eleve egy ünnep volt, s így lehetett a pogány ünnepet keresztényesíteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:23:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A magyaron kívül a szláv nyelvekben is megvan ez. Azaz a "keresztelés" és a "keresztény" hasonlóan hangzanak, véletlen egybeesés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:30:03

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Eleve a Karácsony kezdetben nem is volt ünnep a kereszténységben. Az ünnep a IV. század óta része az egyházi gyakorlatnak általánosan, de pl. a régen külnvált örmény egyházban a mai napig nincs meg. Ott máig egyszerre ünneplik Jézus születését és megkeresztelkedését, azaz Vízkereszt napon, január.6-án, ami szintén csak a III. századtól általános ünnep.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 06:32:37

@Attilajukkaja:

Már tisztáztuk: számodra az igazi keresztény az, aki annyira modern, hogy már minden keersztény elvet meghaladott.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 08:15:08

@Attilajukkaja: Jézus feltámadása vasárnapra virradóra esett. Azt kell megnézni, hogy az adott évben mikor volt az a vasárnap.
Amikor a születésnapodról kérdeznek, vagy valaki halálát kell meghatározni, egy dátumot mondasz. Jézus születését is egy adott dátumhoz kötve ünnepeljük.
A halála viszont évről évre más időpontra esett?

Az jön le, hogy a keresztény ünnepek már meglévő pogány ünnepekre települtek rá, hogy elfogadtassák a plebssel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 08:19:20

@maxval balcán bircaman: egyetértünk. Vagyis a kereszténység elfogadtatása, egyáltalán létezése két dolgon múlt. Egy római császáron, aki nem volt keresztény, és azon a taktikán, hogy már létező ünnepnapokhoz igazították, meghamisítva történéseit.
Vagyis a plebs akkor is ünnepelte, ha mást ünnepelt.
Mind a mai napig...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 08:27:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A római àllam azért fogadta be a kereszténységet, mert már a lakosság fele keresztény volt.

Ad Dio 2019.01.02. 08:30:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A vízben (folyóban) való megmerítés több kultúrában is jelen van, mint vallásos rituálé. Ha belegondolsz, ez egy nagyon is kifejező cselekedet, ha azt kell jelezni, hogy valaki megújul, megtisztul, megtér. János is használta ezt a jelképet és Krisztus is. Ennyi mindenképpen közös bennük.

Azonban János tanítása (már amennyit tudunk róla), egyenes folytatása az ószövetségi prófétizmusnak, Jézus tanítása ebbe a hagyományba nem illeszthető bele.

A "felkentség" pedig egy nagyon általános fogalom volt a korban. A jelentése nem messianisztikus volt, hanem arra utalt csupán, hogy az illetőt Isten kiválasztotta. Mivel a keresztények számára már maga a hit is ajándékként jelent meg (nem kevéssé összecsengve a modern pszichológia megfigyeléseivel btw), így a felkentség teljesen korrekt fogalom.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 08:43:34

@Ad Dio: ez nem cáfolja a keresztény szó etimológiáját, miszerint semmi kòze a kereszthez, annál több az olajhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 08:44:09

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Az ünnep volt előbb. Ősi ünnep. A kereszténység meg adott hozzá új tartalmat.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 08:52:09

Viszont a Jan-1et is igyekeztek ellopni, de az a végén még sem jött össze.

Jézus körülmetélése, január 1-i keresztény ünnep. Sok mai keresztény egyház szeretné letagadni a saját történelmének egy részét és kikozmetikázni körömlakkal fényesre. Jézus körülmetélésének a megünneplése is ebbe a kérdéskörbe tartozik.

erkolcstan.blog.hu/2019/01/02/zombijezus_korulmetelese

kvadrillio 2019.01.02. 08:56:36

@Rébusz: ...hmmm.....a BUÉK-ot mindig ünnepelni fogja a nép. Mindig várni fogja, hogy a következő év sokkal jobb legyen, mint az előző. NEM KELLENE EHHEZ IJJJJEN NAGY KÖRÖSZTYÉN FENEKET KERÍTENI ! SZTEM A KÖRÖSZTYÉNSÉG MEG A BIBLIA LE VAN SZARVA ! LEGENDÁK..., MESEKÖNYVEK.......NEM KÖTHETŐEK A JOBB JÖVŐ VÁRAKOZÁSÁHOZ.

A putnoki cikk télllleg nem témábavágó, DE JÉZUSKA SZTEM ÚGY BASZNÁ FEJEN EZEKET A CIKKBEN SZEREPLŐ ROTHADT FIDESZESEKET, HOGY OTT DÖGÖLNÉNEK MEG MIND !!!!!!!!!!!

egybként BUÉK ! :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 09:07:54

@maxval balcán bircaman: pontosan. Tehát volt egy pogány ünnep, amire a keresztény vallás rátelepedett, meghamisítva tanításait. Jézus születését a születésnapján ünnepeljük? Nem. Feltámadását? Azt sem.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 09:23:55

Egy@Igazamvanvagyigazamvan?:
Egy vallás sincs ami pogány lett volna a történelemben. Ez csak egy kitalált mesterséges szitokszó. Kb mint amikor valakit leparasztoznak.

Barbár és primitív vallások azok léteztek és hát léteznek ma is és ezek egyik legbarbárabbika a judeokereszténység.

- Emberáldozat dicsőítése
- Klónozás, nemi erőszak, házasságtörés dicsőítése
- Jelképes kannibalizmus dicsőítése
- Tömegmészárlás várása és dicsőításe (utolsó Ítélet)
stb...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 09:26:44

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A feltámadást a tényleges napon ünnepeljük. Húsvétkor, ami szintén létezett korábban is mint zsidó ünnep.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 09:34:18

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Meghamisítás lenne nem eltörölni egy meglévő kulturális szokást, hanem ráépíteni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 09:47:50

@maxval balcán bircaman: a születésnapod mikor ünnepled? A datált születésedkor, vagy 3-4 hónappal később, holdtöltekor?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 09:48:44

@TanNé: nincs vita, csupán a keresztény szóhasználatot citáltam.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 09:50:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ha átveszed a hibás és manipulatív nyelvezetüket, azzal támogatójukká is válsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 09:57:34

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ha vallást alapítnék, nem biztos, hogy a születésnapom lenne a legfontosabb ünnepe vallásomnak.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 10:12:44

@maxval balcán bircaman:

Egy normális ISTEN nem születik és nem is hal meg.

Ez max a fél-Istenek és harmadolt-Istenek tulajdonságai.

2019.01.02. 10:16:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:

' mit ünnepelünk? Jézus feltámadását. Az pedig eléggé dátumozható'

A Húsvétot ünnepekljük, aminek Jézus új tartalmat adott a feltámadásával.
A Húsvét pedig mozgó ünnep.

'Vagyis a kereszténység elfogadtatása, egyáltalán létezése két dolgon múlt. Egy római császáron, aki nem volt keresztény, és azon a taktikán, hogy már létező ünnepnapokhoz igazították, meghamisítva történéseit.'

Ez nyilvánvaló ostobaság. Konstantinnak volt szüksége a kereszténységre, nem pedig fordítva. És pont azért volt rá szüksége, mert addigra megszilárdította a helyzetét.

Az pedig teljesen érthető, hogy a remény ünnepét a rómaiak is és a keresztények is az év legsötétebb napjára tették. Nem a rómaiak szarták a spanyolviaszt, és semmiből sem következik, hogy ezen a napon a világ végéig azt kell ünnepelni, amit ők ünnepeltek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 10:18:54

@TanNé:

Isten megtestesült, ez a születése, valójában sose született. Halála pedig ideiglenes volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 10:36:26

@khamul: miért ünnepelnénk a húsvétot? Mi a húsvét? A természet megújulása, amit meg kelk ünnepelni? Akkor igaz a tétel. Jézus feltámadása? Akkor nem lehet mozgó ünnep.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 10:38:53

@maxval balcán bircaman: akkor fel sem támadhatott. Ha isten, nem halhat meg. A test, amit ideiglenesen felvett, elpusztítható. De nem pusztult el, hisz megjelent. A lélek, avagy az Isten nem pusztul el holmi római kezétől.

Tehát fel sem támadhat halottaiból.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 10:40:36

@khamul: zagyvaságot beszélsz. De legalább nem konzekvensen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 10:44:45

@khamul: "sem következik, hogy ezen a napon a világ végéig azt kell ünnepelni, amit ők ünnepeltek."

Tehát azért ünnepeljük Jézus születését és halálát római ünnepek időpontjában, mert nem kell azokat ünnepelni....miért nem a saját időpontjában ünnepeljük?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 10:49:17

@maxval balcán bircaman:
Azt állítod, hogy a zsidóisten Jahve klónozta saját magát béranyaság igénybevételével?
Ezt azért tette, hogy eljátsszon egy ZombiFilm alapötletet, némi szado.mazóval megfűszerezve?

Hát a MARWEL -filmek korában ez már egy eléggé ócska sztori.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 10:54:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Jézus halt meg, aki Isten és ember egyszerre. A Szentháromság másik 2 személye nyilván nem halt meg.

2019.01.02. 10:56:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

'Tehát azért ünnepeljük Jézus születését és halálát római ünnepek időpontjában, mert nem kell azokat ünnepelni.'

Ööö...

A Húsvét római ünnep volt? Ezt nem is tudtam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 11:05:32

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ha a feltámadásom lenne a vallásom alapja, szerinted nem az lenne a fő ünnep, hanem mondjuk annak napja, amikor először ittam kakaót? Mire tippelsz?

2019.01.02. 11:06:11

@Igazamvanvagyigazamvan?:

'Mi a húsvét? A természet megújulása, amit meg kelk ünnepelni? Akkor igaz a tétel. Jézus feltámadása?'

A Húsvét eredetileg zsidó ünnep (figyelem: mozgó ünnep!!!), amelynek Jézus halála és feltámadása adta meg a végső értelmét és tartalmát. Az ünnep időpontját illetően a korai keresztények megtartották a zsidó szokást. Bár ha tudták volna, hogy ez téged ennyire zavarni fog, akkor biztos rögzítik a dátumot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:09:56

@khamul: nyilvánvaló ostobaság. Konstantinnak volt szüksége a kereszténységre, nem pedig fordítva. És pont azért volt rá szüksége, mert addigra megszilárdította a helyzetét"
Konstantin pontifex maximus volt. Egy más vallás első embere. A kereszténységet csak halálos ágyán vette fel, vagy korábban, vagy nem is vette fel....de semmiképp nem volt keresztény a níceai zsinat idején.

Nem eg

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:11:15

@maxval balcán bircaman: pont ezt kérdezem: ha Jézus nyáron született, akkor miért decemberben ünnepeljük, amikor először ivott kakaót?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:18:18

@khamul: nem, a húsvét aratóünnep volt, már a zsidók pészah ünnepe is erre települt rá. Bárány áldozat. Európában germán eredetű, Ostara istennő ünnepe, nyúl, tojás, termékenység.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:20:35

@maxval balcán bircaman: feltámadás: minden évben máskorra esik a feltámadásod? Akár egy hónap eltéréssel támadtál fel?
Idén áprilisban, de jövőre májusban ?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:22:33

@khamul:
A Húsvét római ünnep volt? Ezt nem is tudtam."

Tehát ezért kell más vallások időpontjában ünnepelni?

2019.01.02. 11:23:07

@TanNé:

'Barbár és primitív vallások azok léteztek és hát léteznek ma is és ezek egyik legbarbárabbika a judeokereszténység.

- Emberáldozat dicsőítése
- Klónozás, nemi erőszak, házasságtörés dicsőítése
- Jelképes kannibalizmus dicsőítése
- Tömegmészárlás várása és dicsőításe (utolsó Ítélet)
stb...'

Sokatmondó lista, és sokatmondó elképzelés arról, hogy milyennek kell lennie egy vallásnak azok szerint, akik tudják, hogy milyennek kell lennie egy vallásnak.
Egy dologra lennék csak kíváncsi:

Miért lenne bűn a 'jelképes kannibalizmus dicsőítése'?
Gondolom akkor az agyaggalamblövészetet is 'jelképes állatkínzásnak' tartod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 11:23:11

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Van erről egy igaz, de vicces kora középkori sztori.

Amikor az első keresztény misszionáriusok kimentek Angliába, nulla körüli sikerük volt. Ugyanis elmentek egy adott faluba, ott elmagyarázták: tessék lerombolni a pogány szentélyt, ezentúl nem ünnepelni a pogány istenséget, nem rendezni lakomát tiszteletére, nem mulatozni. Az eredmény jellemzően a misszionáriusok elkergetése volt a faluból.

Aztán a püspök tudomására jutott mindez. Kiadta az utasítást: ez nem így kell csinálni. A falusiakkal tessék barátságosan vuiselkedni, elmagyarázni nekik, hogy a pogány istenségek csak korlátozott hatalmú szellemek, s imádásuk értelmetlen, ehelyett az egyetlen igaz Istent kell tisztelni, hiszen ő teremtett mindent. A pogány szellemek tiszteletére hatalmas hiba mulatozást, lakomát tartani, de önmagában semmi gond, ha az ember időként lakomázik, mulatozik, tessék ezt minden vasárnapra, a mise utánra időzíteni, az egyetlen igaz Isten tiszteletére. A pogány szentélyeket meg kár lenne lerombolni, hiszen nyilvánvalóan jól megépített építmények: elegendő kidobni belőlük a pogány bálványokat, helyükre keresztet helyezni, s meg is van egy hely, ahol lehet ezentúl misét tartani.

Az új utasításokat követő misszionárisuok 50 év alatt az egész országban sikeresen elterjesztették a kereszténységet.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 11:36:51

@khamul:

A galambvadászat elfogadott dolog mind élő galambokra, mind agyag-galambokra. Nem tabu egyik sem. Emberi érzékenység függő, hogy ki melyiket teszi, vagy nem teszi.

A kannibalizmus, az emberevés viszont az egyik legáltalánosabb tabu és megvetendő emberi cselekedet. Lásd horror-filmek és általános erkölcstani tanításokat. Ennek jelképes gyakorlása is erkölcstelen és bűn.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:49:20

@maxval balcán bircaman: hülyeség. A valóság ezzel szemben, hogy a rómaiak kiirtották a korábbi vallás papjait. A druidák után vallási űr keletkezett.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 11:54:27

@khamul: tehát: kiragadtál egy mondatból egy tételt, és én támadok...
Igen, a zsidó pészachnak volt előzménye. Az aratóünnep, amikor bárányt áldoztak.
Isten báránya nem véletlen jön be a képbe.
Igen, ugyanaz a természeti jelenség megünneplése más motívumokkal Európa germánok lakta részén. Tojás, nyúl. Igen, a megújulás ünnepe az, amire a zsidók, a rómaiak, a keresztények reagáltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 11:59:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Jézus születését eleve nem is ünnepelte a korai kereszténység. Ez lassan terjedt el. S amikor ünnepelni kezdték, január 6-án ünnepelték meg (Vízkereszt). (A mai örmény egyház korán külön került a többi kereszténytől, ők ma is január 6-án ünneplik!)

A téli napforduló népszerű ünnep volt mindigis. A kereszténység először bojkottálta mint pogány ünnepet, de ez tarthatatlannak bizonyult, hiszen a keresztények is megünnepelték, pogány vallási tartalmát nem véve figyelembe. Inne lett az ötlet a IV. században, legyen ez egy új keresztény ünnep. S lett. A nyugati egyházban már az I. században létezett ez az ünnep, mert nyugaton sokkal erősebb volt a római pogány hit hatása. A IV. századtól keleten is elterjedt lassan, de mint mondtam, pl. a örményeknél nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 12:01:52

@khamul: a Biblia emberáldozatot követel meg, bizonyítandó a hitet.
Ez változik állatáldozattá, majd megjelenik Jézus, aki saját magát teszi az áldozati bárány szerepébe. Tudod, amit a pásztornépek áldoztak fel isteneiknek....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:02:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Mivel Jézus megfeszítése a zsidó naptár szerint volt, ami eleve mozgó naptár a fix juliánus/gregoriánus naptárhoz képest. A zsidó év ma is mindig máskor kezdődik.

Tavaly szept. 9-én volt, idén szept. 29-én lesz a zsidó év kezdete pl.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 12:08:11

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nyilván ez segített, de nem ez a fő ok. Máshol is elterjedt a kereszténység, s elsősorban éppen a RB törzsterületein, sokszor az állami vallással szemben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 12:23:26

@khamul: szerintem terelsz. A zsidók pásztornép volt. Mózes előtt több istent is tiszteltek. A Biblia pedig egyértelmű az állatáldozatokkal.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 12:26:19

@khamul: igen, egy meglévő ünnepet építettek be a saját hitükbe.
Ja, ez számodra nem elfogadható, de a pészach az lehet a húsvét alapja?
Ott két teljesen más okból ünnepel két vallás.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.02. 12:28:44

@maxval balcán bircaman: mivel a kelta vallás elterjedt volt a római területeken, sőt, a rómaiakkal harcban álló germán törzseknél is, így nyilván célpontja volt a római katonai megtorlásoknak.

Ad Dio 2019.01.02. 12:35:02

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez így tökéletesen igaz.
A keresztény, krisztusit, istentől kiválasztottat jelent, nem pedig kereszt-ényt :-), különben a katakomba idők őskeresztényeit, kereszt-rejt(v)-ény-nek nevezték volna... uh... ezdesz@r...

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.02. 12:40:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A római állam - a kereszténység hiavatlossá tételéig - alapvetően marhára toleráns volt vallásilag. Csak akkor léptek fel, ha a vallás burka alatt politikai veszélyt szimatoltak. Egyébként simán bevettek minden új vallást az elismert vallások közé. A druidizmus mögött is azt látták, hogy ez a szellemi alapja az ellenállásnak Angliában.

A zsidó vallást is elfogadták, pedig a zsidók nyíltan megtagadták a császárkultuszt, csak mivel a zsidók nem térítettek, a római állam a kérdést lényegtelennek tekintette.

A kereszténységet se vallási okok miatt üldözte a római állam, hanem mert politikai veszélyt látott benne. A keresztények bojkottáltak a római állam alapját képező kultuszt, ez - mai szóval - hazaárulásnak minősült.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.01.02. 13:59:15

Január 1. – A mi Urunk Istenünk és Üdvözítőnk Jézus Krisztus körülmetélésének ünnepe

Az Úr körülmetélése
Nyolc nappal a Megváltó születése után szülei elvitték Őt, hogy elvégeztessék a körülmetélést (vö. Lk. 2, 21). Ezt Isten parancsolta meg Ábrahámnak. Akkor az Úr azt ígérte, hogy örök szövetséget köt Ábrahám utódaival: „Ez a szövetségem közöttem és közöttetek, és utódod között, amelyet meg kell tartanotok: metélkedjék körül közöttetek minden férfi, metéljétek körül előbőrötök húsát, hogy az legyen a jele a szövetségnek közöttem és közöttetek. Nyolcnapos korában metéljenek körül közöttetek minden fiúgyermeket, nemzedékről nemzedékre…” (Ter. 17, 10-12). Az Úr az emberek iránti mérhetetlen együttérzéséből és végtelen szeretetéből kifolyólag felvette a saját maga által teremtett emberi természetet. Méghozzá e testet annak bukott és halandó állapotában vette fel. Maga eközben teljes mértékben bűntelen maradt.

A kis bőrdarab levágása a bűnös emberek halandóságát szimbolizálja és az Istennel, a tisztával és a bűntelennel való szövetségről tesz tanúbizonyságot. Maga Isten és a Törvény alkotója elfogadta a szövetség általa elrendelt jelét. Eljövőn a földre, Krisztus alázattal teljesítette a Törvény minden előírását, mutatván ezáltal, hogy az Ótestamentum homályos szimbólumai Őbenne nyernek magyarázatot. Az e napon kiontott néhány csepp vér azon vér előképe, ami a Kereszten ontatik ki, hogy lemossa a világ bűneit, és megszabadítson bennünket az átoktól. Éppen ezért az Úr körülmetélésével együtt a megváltásunk ezen egész titkára is emlékezünk.....

szynaxarion.wordpress.com/2013/12/31/januar-1-14-a-mi-urunk-istenunk-es-udvozitonk-jezus-krisztus-korulmetelesenek-unnepe/

Attilajukkaja 2019.01.02. 16:40:14

@TanNé:
"A kis bőrdarab levágása a bűnös emberek halandóságát szimbolizálja"
Ez most komoly?
Inkább higiéniai okokból metélték körül szegény fiúgyermekeket. Nem egy gyermek bele is halt ebbe a műveletbe.

Attilajukkaja 2019.01.02. 16:45:15

@maxval balcán bircaman:
"Karácsony nem Jézus születésnapja, hanem születésének emléknapja."
Szerinted ezt hányan tudják? Meg azt, hogy nem is voltak 3 királyok, hanem napkeleti bölcsek, akiknek a számát nem tudhatjuk?

"Azért lett dec. 25-re tév0s, mert az eleve egy ünnep volt, s így lehetett a pogány ünnepet keresztényesíteni."
Mit ünnepeltek ekkor a "pogányok"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 17:06:28

@Attilajukkaja:

Ezt nem kell feltétlenül tudni. Nem szükséges teológiai képzettség a keresztény hithez.

Dec 25. - téli napforduló, 2000 éve még 3 nappal később volt, mint manapság.

Attilajukkaja 2019.01.02. 17:28:53

@maxval balcán bircaman:
"Nem szükséges teológiai képzettség a keresztény hithez."
Valóban nem, hiszen a legtöbb hit melegágya a tudatlanság és a vak hiszékenység. A tudás és a képzettség csak bezavarna.

"Dec 25. - téli napforduló, 2000 éve még 3 nappal később volt, mint manapság."
Köszönöm a választ, mert ezt nem tudtam. De vajon miért? Vagy ne akarjam tudni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.02. 17:30:24

@Attilajukkaja:

2 út van: a hit és a tudás. Mindkettő jó, de a tudás onmagában soha vezet Istenhez.

A tudás nélkülözhető, de hasznps is.

Attilajukkaja 2019.01.02. 18:43:11

@maxval balcán bircaman:
"a tudás onmagában soha vezet Istenhez."
A te istenedhez biztosan nem, inkább eltávolít a vak hiszékenységtől.

"A tudás nélkülözhető, de hasznps is."
De még milyen hasznos! És nem nélkülözhető, hacsak nem az orbanista oktatáspolitikát nyomod te is.

"Mert az ekliptika lassan elmozdul, kb. 700 évente 1 napot."
Tényleg? Ezt nem tudtam. Van ehhez valamilyen linked?

CoolKoon 2019.01.02. 20:32:16

@maxval balcán bircaman: lol hát igen, szívás, amikor még mindig ragaszkodnak a Juliánus-naptárhoz a keresztény ünnepek kapcsán, de nem jön ki az újév :D

CoolKoon 2019.01.02. 20:37:24

@Attilajukkaja: "De hol van itt a tiltás???????" - Egyrészt: most komolyan a szavakon akarsz lovagolni? Másrészt: minek olvasol egy bevallottan keresztény blogot, ha a témában még alapvető dolgokkal se vagy tisztában? Ilyen például az az alapvetés (a katolikusoknál legalábbis mindenképp), miszerint a "nem kéne" meg a "nem kellene" valójában tiltást jelent, és ezt rajtad kívül mindenki (még Bircaman is) pontosan így is értelmezi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 05:03:39

@Attilajukkaja:

Azt hiszem nyilvánvaló, hogy a transzcendenshez nem lehet SOHA eljutni az anyagi világ eszközeivel. Ezért nem elegendő a tudás Isten felfogásához.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 05:30:24

@CoolKoon:

Ez szimpla technikai kérdés. Alapja az: fontos-e hogy igazodjon a Naphoz a naptár. Sok nép jól megvan enélkül.

A kérdésnek alapvetően az a keresztény alapja: érdemes-e megszakítani a korai Egyház óta folyamatos ünnepi ciklust a Nap kedvéért vagy sem. Aki szerint nem, az a juliánust használja, aki szerint igen, az a gregoriánust. S vannak akik a 2 között állnak: a fix ünnepeket a gregoriánus szerint, a mozgókat a juliánus szerint tartják.

A khalkhedóni ortodoxia 1923-ban foglalkozott a naptárreform kérdésével: vajon mi a fontosabb, az egyházi ünnepi ciklus megszakítatlansága vagy a naptár egyezése a valósággal. A kérdésben nem született döntés. Így egyes ortodox részegyházak maradtak a juliánus naptárnál, míg mások áttérték az újjuliánus naptárra (= mozgó ünnepeknél juliánus, fixeknél gregoriánus).

Kicsit legyszerűsítve azt lehet mondana, hogy a „görögök” áttértek az újjuliánus naptárra, míg az oroszok maradtak a juliánusnál. (Nem teljesen poontos ez, mert a szintén görög istentiszteleti nyelvű Jeruzsálemi Egyház maradt a juliánus naptárnál.)

A többi egyház meg csatlakozott valamelyik táborhoz a kettő közül: a grúzok, a szerbek, a lengyelek maradtak a juliánus naptárnál, az albánok, a bolgárok, a csehszlovákok, a románok, az amerikaiak meg áttértek az újjuliánusra. A lengyelek évekig újjuliánusok voltak, pár éve visszaálltak a juliánusra.

A finnek (ami a Konstantinápolyi Egyház autonóm része) egyenesen a Gergely-naptárra tértek át.

Ami a nem-khalkhedóni ortodoxiát illeti, ott a két lehetőség a juliánus naptár és a Gergely-naptár. A koptok, az etiópok, az eritreaiak a juliánus naptárt használják, a többiek – örmények, szírek, indiaiak – meg a Gergely-naptárt. Az asszírok nagyobb része a Gergely-naptárt használja, kisebbik része a juliánust.

Attilajukkaja 2019.01.03. 11:24:27

@maxval balcán bircaman:
"nem elegendő a tudás Isten felfogásához."
Minél tudatlanabb valaki, annál hiszékenyebb, és könnyebben fogadja be a transzcendens meséket. A tudás a vallások ellen megy, ez nyilvánvaló.

A linket köszönöm. Nem olvastam végig a levezetést (he-he!), de a következtetést megértettem. Már ez is nagy dolog. :o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 11:33:31

@Attilajukkaja:

Jobban belegondolva, magam se tudom, ez-e a megoldás... mármint a téli napfordulót illetően.

A tudás nem megy a vallás ellen, mert más területtel foglalkozik. Pl. hiába tudsz egyre többet a csillagászatról, az nem folyásolja be a hitedet.

Attilajukkaja 2019.01.03. 16:02:28

@maxval balcán bircaman:
"magam se tudom, ez-e a megoldás... mármint a téli napfordulót illetően."
Mindegy, de valószínű, hogy tényleg a téli napfordulóhoz kötötték Jézus születésének meséjét.

"A tudás nem megy a vallás ellen, mert más területtel foglalkozik. "
A világ megismerése vezetett nagyrészt az ateizmushoz is. Galileit is máglyára küldték, mert az egyháznak nem tetszett, amit "felfedezett".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 16:06:42

@Attilajukkaja:

A korai kereszténység senkinek eszébe se jutott, hogy Jézus decemberben született,

Galialei természetes halállal halt, ráadásul hívőként.

Attilajukkaja 2019.01.03. 17:04:10

@maxval balcán bircaman:
"A korai kereszténység senkinek eszébe se jutott, hogy Jézus decemberben született,"
Ezért mondom, hogy a mostani karácsonyosdi egy nagy mesén alapul.

"Galialei természetes halállal halt, ráadásul hívőként."
Az inkvizíció meghurcolta és elítélte. Kell ennél több?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 17:07:43

@Attilajukkaja:

Jézus születésének emléknapja, mi ebben a mese?

Galilei is teológiai tévedése miatt állt bíróság előtt.

Attilajukkaja 2019.01.03. 17:25:51

@maxval balcán bircaman:
A mese a születése köré alakult ki. A három királlyal, meg egyéb butaságokkal.

Galilei a sötét inkvizíció áldozata lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.03. 19:08:15

@Attilajukkaja:

A 77 évesem természetes halállal meghalt, hithű katolikus Galilei miben lett áldozat?

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:21:51

@maxval balcán bircaman:
Talán nem hurcolták meg? Talán nem lett az inkvizíció áldozata?

Attilajukkaja 2019.01.03. 19:55:25

@maxval balcán bircaman:
Nem próbállak meggyőzni, mert ahhoz túl birka vagy. ... És beteg.
Gyűlöld csak tovább a liberálisokat vagy a melegeket. Vagy akiket akarsz. Lételemed a gyűlölet, akárhogy is próbálod kimagyarázni magad.
süti beállítások módosítása