Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Most misszionáriusnak is beszólhatsz!

2019. április 02. - Zitttu

Áprilisi eseményünk témája a kereszténység Európában, vajon keresztény (még) Európa? Az esemény moderátora Gyarmati Ádám lesz, akivel január végén Közép-Amerika legdélibb államából, Panamából, az Ifjúsági Világtalálkozóról hoztuk haza az ötletet. Hiszen, ahogy már korábbi cikkemben is írtam, olyan jó volna, ha az ottani életkedvet, vendégszeretet és ima-kultúrát alkalmaznánk itthon is.

Az eseményre most kivételesen, remélem hagyományteremtő módon egy misszionáriust is hívtunk. Anderson da Silva a Katolikus Shalom Közösség tagja, aki számára nem volt furcsa – amit mi hazahoznánk Panamából – az az ima-kultúra, ami tapssal, sőt tánccal dicsőít és nem utolsó sorban örömteli.

016.jpg

Shalom Közösség misszionáriusait nem szerzetesi, vagy papi ruhájuk emlékezteti az elköteleződésre, hanem a fenti képen látható kereszt lóg a nyakukban és persze az sem mindegy, hogy barna, vagy fehér-e a keresztet tartó lánc. (Ha érdekel, kérdezd meg Andersont az eseményen, hogy neki miért barna!)

A shalomosok 2009-ben érkeztek Magyarországra Erdő Péter bíboros úr meghívására, aki részt vett a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának találkozóján, és megismerkedett a közösség alapítójával. Durva, hogy ez egy olyan közösség, melynek az alapítója, Moysés Azevedo még él, sőt idén ünnepli 60. életévét.

A magyar főpásztor meglátta a fantáziát a közösségben. Felismerte, milyen jó lenne őket Magyarországon is látni. Központi módszerük ugyanis az, hogy indirekt missziót folytatnak. Nyitnak egy kávézót, szendvicsbárt vagy más vendéglátóipari egységet, ahová a fiatalok szívesen beülnek meginni egy kávét vagy megenni egy süteményt; s ott aztán különböző érdekes elnevezéseket adnak az ételeknek: Jeruzsálem szendvics és hasonlók. Akár ennek kapcsán is megindulhat egy beszélgetés azokkal, akik a kávézóban dolgoznak, ők ugyanis nem alkalmazottak, hanem maguk a misszionáriusok, akik ezt a helyzetet kihasználva megpróbálnak beszédbe elegyedni a betérőkkel, melléjük ülnek, kérdezgetik őket, nagy nyitottsággal meghallgatják őket.

Hát nem pont ezt a missziót folytatja a kocsmákban, fesztiválokon, villamoson, óriáskeréken, börtönben is megjelenő Szólj Be a Papnak! kezdeményezés?

Szeretettel várunk április 15-én a debreceni Bakelitbe, ahol Anderson mellett Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Orosz István görögkatolikus pap és dr. Gonda László református lelkész is várja kérdéseidet.

Itt van 8 dolog, amit még nem tudsz a Sahlomról, itt pedig a Monostori Laci atyát faggatták Braziliába látogatása kapcsán.

Ha nyáron egy nemzetközi, katolikus fesztiválon vennél részt, akkor ajánljuk az Acampset, amit a Shalom Közösség szervez 2019. augusztus 7-11. között Balatonlellén. A tavalyi fesztiválról itt olvashatsz bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr914717369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.04.02. 10:04:08

Magyar fiatalság kétharmada nem kér a vallásokból. EU adatokkal:

A valós és nem kozmetikázott felmérések szerint a magyar fiatalság 16-29 évesek köre nem tudja magát egyik vallással sem azonosítani. A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi. A felmérés egyértelművé teszi, hogy a magyar fiatalság a judeokereszténységet propagáló F.MPSZ-ből és KDNP-ből sem kér. Főként az utóbbiból nem, mert egy idegen, internacionalista vallás és Vatikán állam és nem a magyarság érdekeit szolgálják.

erkolcstan.blog.hu/2019/03/21/magyar_fiatalsag_ketharmada_nem_ker_a_vallasokbol

csabee.m 2019.08.03. 21:41:16

Európa sohasem volt "keresztény"! A pogány Római Birodalmat követő időkben a hitehagyó kereszténység kiegyezett a tartományi kultuszokkal, azok isteneit,istennőit átemelte a kultuszába. Vagyis szinkretista vallási formát vett fel. Ettől a pillanattól már nem krisztusi, hanem a bibliai értelemben vett parázna egyház lett. Ebből pedig nem csoda hogy nem kérnek.
süti beállítások módosítása