Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Analizálható tudományosan a hit?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. szeptember 30. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

analyze-property-income.jpg

Vajon mit gondol, hogyan látja Dr. Kállai Imre pszichiáter, református lelkipásztor: 'Analizálható tudományosan a hit?'.

Íme a válasza:

A hit önmagában nehezen vizsgálható, analizálható. Mivel nem egy fizikai valóságról beszélünk, ezért természetesen a hitet nem lehet kg-ban, vagy méterben kifejezni. Ilyen szempontból nem analizálható, nem mérhető. Furcsa is lenne ráállni egy test-hit mérőre, amely kidobna egy számot, hogy milyen erősséggel vagy milyen százalékban van jelen egy egyén életében a hit. Bizonyára meglepő eredmények adódnának. Ugyanakkor a hit nagyon sok ember életében életváltozást, életformát jelent, amelyet viszont már lehet mérni és analizálni. Többféle kidolgozott mérőeszköze van a hittel összefüggő viselkedésnek, amely alapján tudunk valamelyest visszakövetkeztetni az egyén belső hitvilágára. Valami hasonló dologról beszél Jakab levele is, amikor a hit és cselekedetek kapcsolatáról szól, vagy Luther Márton a külső és belső ember kapcsán.

kallai_imre.jpg

Október 14-én, hétfőn 19 órától személyesen kérdezheted Dr. Kállai Imrét is a Nagyerdei Víztoronyban! Fontos: ha ülőhelyet is szeretnél, érkezz időben! Várunk, hogy megvitassuk a pszichológia korunk ópiuma-e.

Dr. Bánfalvi Attilától azt kérdeztük, hogy szerinte pszichológushoz járni ciki-e, vagy vagány. A válaszért kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4515182118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.30. 17:32:12

A tudományos módszertan egy szűrő, ami elválasztja a hülyeségeket a racionális és logikus dolgoktól. Ezt a szűrőt a világon mindenre rá lehet engedni, amiről már tudomásunk van akármilyen formában. Ha ráengedjük ezt a szűrőt "Isten"re, akkor abban a legtöbb vallási leírásból bizony csak a valós rész marad fenn. Például az, hogy a vallásteremtő emberek bizony „Isten”-eket is teremtettek, ráadásul jó sokat. Ez tény. A sok kamu, meg mellette nem. Persze a teremtés csak egy vallási zsargon és helyette a "hoztak létre" szóhasználat lenne a helyes. Továbbá nem szabad elfeledkeznünk, hogy magukat racionális elméknek beállító tudósok is sokat töprengtek a témán és sokuk csak sületlenségeket termelt, de voltak azért olyanok is, akiknek munkássága megerősíti és alapja is a tudományosan meghatározott „Isten”-nek. ...

IGe; Tudományon Átszűrt „Isten” avagy van egy kis bibi az ateizmussal
süti beállítások módosítása