Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Keresztényeket utasít ki Németország

2019. november 28. - Phil Melanchthon

Közhely, hogy Németország jelentős integrációs problémával küzd a bevándorlók kapcsán. Az állam mégsem ismeri fel a keresztény hitben rejlő integráló erőt, mely megoldást hozhatna. A német Evangéliumi Alliansz (Deutsche Evangelischen Allianz) főtitkárának ezt a véleményét alátámasztani látszik, hogy a hatóságok több olyan személyt utasítottak ki az országból, akik bevándorlásuk után egy keresztény közösséghez csatlakoztak .

Egyházi személyek és politikusok azért emelték fel a hangjukat az ilyen hatósági és bírósági határozatok ellen, mert a muszlimból kereszténnyé lett embereket olyan országokba is visszaküldik, ahol a kereszténységre áttérés halálos bűnnek is számíthat (Irán, Pakisztán).

pfarrer-gottfried-martens-von-der-der-evangelisch-lutherischen-st-marien-gemein.jpg

Keresztelő előtt állók Berlinben (forrás: imago/epd)

A menedékkérelmek elutasításának hátterében valószínűleg az áll, hogy a megtérést nem őszinte meggyőződésnek, hitbeli döntésnek tartják, hanem inkább taktikai megfontolásúnak: a kérelmezők azt gondolhatják, hogy így nagyobb eséllyel bírálják el pozitívan a beadványukat. Ezzel viszont az a különös helyzet áll elő, hogy állami szervek döntik el, hogy valós-e a hite valakinek vagy sem. Ez az egyházaknak természetesen nem teszik. Állítólag olyan esetek is voltak, ahol a keresztelési igazolást, az aktív gyülekezeti tagságról szóló papírokat sem fogadták el "bizonyítékként".

Nézzük meg a számokat is! 2014 óta kb. két millió menekült érkezett Németországba. Közülük "néhány ezer muszlim" választotta a kereszténységet (nagy részük iráni). 2016-ban hagyta el önként a legtöbb bevándorló Németországot, miután menedékkérelmüket elutasították (kb. 54 ezer fő), ugyanebben az évben 25 ezer fő esetén kellett foganatosítani a kiutasítást (adatok itt). 2019 első felében az önkéntes kiutazás 6786 fő, a kiutasítás 11 496 főt érintett. Egy üldözött keresztényeket segítő szervezet felmérést készített 179 (87 evangélikus, 91 szabadegyházi, 1 katolikus) gyülekezet bevonásával, akik összesen 6516 áttért menekültet patronálnak. Közülük 52,9 % kapott védelmet, 15,1 % pedig nem (tehát nekik vissza kell térniük szülőföldjükre, vagy más európai országba); a többieknél folyamatban volt az eljárás vagy nem volt még ismert adat.

Az állam a semlegesség és politikai korrektség „csapdájában” vergődve nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem tudja és nem is akarja a keresztény hitet megtenni integráló erőnek. A németországi keresztény egyházak pedig nem tűzték ki egyértelműen célként, hogy segítsék a beözönlő menekültek keresztény hitre térítését, bár a missziós parancs alapján ez kötelességük lenne. Megjelentek ugyanis olyan irányzatok, amelyek megfelelési kényszerből, vagy a korszellemnek behódolva azt hirdetik, hogy más vallások spirituális tapasztalatai hasonlíthatók a Jézus Krisztusban elérhető üdvösséghez; ez pedig a misszió gátja. Az állami és egyházi bénultság levét pedig lehet, hogy éppen azok isszák meg, akik őszintén tértek át a keresztény hitre.

Ez a helyzet több zavarba ejtő kérdést is felvet: A misszióra hajlandó keresztények jól választják meg a legfontosabb missziós területeket? Nem kell ugyanis más kontinensre menni, hogy nem-keresztény tömegekkel találkozzunk. Ha valakitől tartunk, mert más vallású bevándorló, de felveszi a keresztény vallást, tudjuk egyből hitbéli testvérként elfogadni és kiállni mellette? Tudjuk kezelni azt a bizonytalanságot, hogy a hit valódiságát sem az állam, de még az egyház földi irányítói sem tudják hitelesen „mérni”? És ha már itt tartunk, saját hitünket szoktuk-e vizsgálni vagy megelégszünk azzal, hogy kereszténynek címkézzük magunkat?

Ha szeretnél hitbéli kérdésekről kötetlenül, tabuk nélkül beszélgetni, gyere el következő eseményünkre, ahol Jézus Krisztus életét vesszük górcső alá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1215327778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2019.11.29. 10:38:57

Biztos vagyok benne, hogy akiket kiutasítottak, azok tettek olyan dolgokat, ami kizárja, hogy befogadják őket. A kiutasítást egy jogállamban, mint Németország, korrekt vizsgálat előzi meg. Az, hogy kereszténnyé vedlettek is vannak köztük, mellékes körülmény.,A kiutasítottak között nyilván nem csak "keresztények" vannak, hanem más vallásúak is, meg nem vallásosak is. A tettek számítanak és nem a látszat. Jó lenne, ha ezt mindenki megtanulná.

Örömhernyó 2019.12.03. 14:48:54

Vallást felvenni ősi trükk. Egy világi államnak nem lenne szabad ilyen álgesztusok miatt meghatódni. Ezek a migránsok elég nyilvánvalóan azért tértek át taktikai okokból a kereszténységre, hogy Németországban maradhassanak.
süti beállítások módosítása