Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az egyházaknak tenniük kell, hogy előre meneküljünk

2020. április 23. - szoljbeapapnak

Közelgő eseményünk fő kérdése az lesz, hogy csak Isten mentheti-e meg a Földet. Az eseményre készülődve Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel beszélgettünk.

94453729_1151921885151835_7335292383329779712_n.jpg

Miért tartja fontosnak, hogy az esemény a személyes találkozás lehetőségének hiányában is megvalósulhasson?

Amikor bő 14 éve püspöki szolgálatomat kezdtem, székfoglalómban hangsúlyosan szerepelt „a beszélgető egyház” modellje. Luther Márton egy írásában találtam nagyszerű mottót, ahol ő az egyházat így nevezi: „mutuum colloquim et consolatio fratrum”, vagyis a testvérek kölcsönös beszélgetése és vigasztalódása. Megjegyzem, erre a kölcsönös vigaszra most különösen szükség van, hiszen egymás terhét kell hordoznunk, vagy egy másik bibliai képpel élve „sírni kell a sírókkal”. Az egyházak vezetői is ebben a szellemben kell hogy együttműködjenek. Bázisunk a szolidáris ökumené kell hogy legyen. A debreceni három püspökkel – vagy hadd nevezzem őket személyesebben most egyszerűen Fülöpnek, Ferinek és Karcsinak – kezdettől fogva így tudunk együttműködni. Ezért szerettem volna, ha kérdéseinkről az eredetileg májusra tervezett óbudai egyházkerületi napunkon a nagyobb nyilvánosság előtt tudunk beszélgetni, nemcsak egymásra, hanem a fiatalokra is figyelve, az ő kérdéseikre is válaszolva. A mostani válsághelyzetben annyi mindent el kellett engednünk – örülök, hogy ez a beszélgetés megvalósul, és most már természetesen az elmúlt hónapokban közösen átélt helyzetre is reflektálni tudunk.

Gyarlóságainkkal, gyengeségeinkkel erőteljesebben szembesülünk a világjárvány tapasztalatán keresztül. Sokan lelki megújulást, ébredést várnak ettől. Az egyház akar és tud vezető szerepet vállalni abban, hogy ez össztársadalmi szinten megvalósuljon? Amennyiben igen, hogyan valósulhat meg ez?

A világjárvány egyszerre jelent veszélyt és esélyt. A közvéleményt kicsit is befolyásolni képes emberek – politikusok, gazdasági szereplők, újságírók és lelkészek – sokat tehetnek azért, hogy a veszélyben az esélyt ragadjuk meg. Vagyis előre kell menekülni. Az amúgyis esedékes változások, változtatások közül minél többet haladéktalanul el kell indítanunk annak érdekében, hogy a veszély elmúltával nem ott folytassuk, ahol márciusban abbahagytuk. Személyében kinek-kinek le kell lassulnia, jobban kell a szellemi és a lelki érékekre törekednie, közösségein pedig sokkal szolidárisabbak kell hogy legyenek. Ha most úgy imádkozunk, mint a rossz diák, aki „Istenem, csak most az egyszer ússzam meg a felelést” módon fohászkodik a bajban, aztán minden elfelejt, akkor nem élünk az eséllyel, sőt csak tovább nő a veszély. Mindez nem megy magától, ezért tudatos reflexiókkal kell a mostani helyzetet átélnünk. Ha nem figyelünk oda, akkor az a bizonyos szociális olló csak tovább nyílik. Ha a mélyszegénységben élőkre vagy a hajléktalanokra gondolok, de akár csak a magyar családok pénzügyi helyzete között különbségekre, akkor azt kel mondani, hogy nemcsak hogy esélyegyenlőség nincs, de veszélyegyenlőség sem. Azaz a legszegényebbek sokkal nagyobb egészségügyi, pénzügyi és emberi tragédiáknak vannak kitéve, mint a módosabbak, akik nyilván a karantént is sokkal könnyebben tudják átélni. Globális méretekben még inkább igaz ez: egy afrikai vagy ázsiai nyomornegyedben élőnek hiába mondom, hogy gyakran mosson kezet, ha víz sem áll rendelkezésére… Tehát csak nagyon erős tudatformálással, egyéni és közösségi megtéréssel lehet az esélyt megragadni. Ebben pedig az egyházak, hiszem, sokat tehetnek.

Az egyházi alkalmak ideiglenes online térbe szorulása lehetőség, vagy inkább a gyülekezetek virtualizálódásának veszélyét hordozza magában?

Püspökként a válság első heteiben nagyon sok váratlan meglepetés ért. Örömmel láttam, hogy a lelkészek jó része milyen gyorsan képes váltani, és nagyon jól él az online technikával. Sokan büszkén mondták, hogy interneten több embert elérnek, mint amennyinek a templomban prédikálnak. Ez egyrészt valóban örvendetes, másrészt a személyes találkozásokat semmi sem pótolja. Ha majd újra megnyílnak a templomok és látogathatjuk híveinket, akkor egyszerre kell törekedni az új formák jó gyakorlatainak fenntartására és a régi, hagyományos lelkigondozás, a személyes találkozásokat preferáló egyházi élet visszahozására. Nem utolsósorban az oltáriszentséggel, az úrvacsorával is újra élhetünk majd akkor. Nagyon remélem, hogy a mostani időben a hívek nem leszoknak az istentiszteletlátogatásról és az úrvacsoráról, hanem sokkal inkább átélik az éhséget Isten igéjére és a szomjúságot a szentségre.

94033375_520126631987417_8136074565924159488_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9415635044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.04.23. 16:13:38

Kényszerképzetek ismételgetésbe, amit egy fertőző elmevírus /mém ad ki parancsba a JahveIstenhívő keresztényeknek nem nagyon fognak belefáradni. Ezt csinálják zombi üzemmódban bármeddig. Persze ez a mém csak az agyterületük és gondolkozásuk egy részét fertőzte meg, a többi agyterület ettől lehet ép, sőt még jobban teljesítő is. Meg kellene már érteni, vagy felismerni, amit egyesek már megtettek, hogy ez így egy végtelen és értelmetlen ciklus csak a vitákban. A biológiai vírusok ellen fertőtlenítéssel, elkülönítéssel és vakcina védőoltásokkal védekeznek. Itt is hasonló a megoldás, csak itt ugyebár pszichológiai, idegrendszeri vírusok ellen kell védekezni. Itt a fertőtlenítés = nem használni a nyelvezetüket és főként nem az "Isten" szót. Elkülönítés = nem állunk értelmetlen vitába. Vakcinálás = legyengített hülyeségekkel kezeljük, Karakutty stb...

Atomic Warning 2020.04.24. 15:30:36

Az egyháznak az lenne az egyetlen előrelépés, ha belátná hogy az egész hülyeség egy elavult téveszme, nem segít a nyomorult áltudományos hülyeségük semmin és senkin.

Örömhernyó 2020.04.24. 16:23:46

@Atomic Warning: Szerintem mindenkinek jogában áll olyan butaságban hinni, amiben akar. Akár szervezett formában is. (Azzal vitatkoznék, hogy a vallás áltudományos butaság lenne, ugyanis következetesen elhatárolódnak a tudománytól, már egy ideje nem foglalnak állást tudományos kérdésekben, okosan, nehogy valódi érvekkel lehessen őket támadni, vitázni velük, ehelyett kizárólagos erkölcsi iránytűnek, társadalmi szervezőerőnek állítják be magukat és a politika talpnyalójaként funkcionálnak). A vallás csak butaság. És üzlet. Amivel nincs baj, mert minden üzlet. Csak ehhez másoktól ne vonhasson el az állam segítségével pénzt, adóforintokat. Dobják össze a hívek maguk a hobbijuk költségeit.
Rátelepednek az oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra, hogy ezzel újabb pénzcsapokra szívhassák rá a szájukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.25. 07:38:37

Az igaz egyháznak nincs miért menekülnie, se előre, se hátra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.25. 07:46:18

@Atomic Warning:

Értelmezhetetlen az "áltudományos" az egyházra. ez olyan, mintha azt mondanád rá "sótlan".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.25. 07:48:23

@Örömhernyó:

Ha az egyház nem "telepszik" rá minderre, akkor az ateizmus lesz ott az egyetlen úr, ami a pluralizmus hiányát okozná.
süti beállítások módosítása