Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Hol vannak templomainkból az egyházi iskolák diákjai?

- azaz az elrettentés művészete

2021. január 04. - Zitttu

Megdöbbentő tapasztalat volt szembesülni egy-egy világi fesztivál után – ahová papokkal, lelkészekkel azért mentünk, hogy a vallástól, az egyháztól távol esőket Isten felé tereljük –, hogy a legtöbb kereső, a leginkább érdeklődő általában kiábrándult a vallásból és sokszor az ország valamelyik egyházi iskolájában koptatta a padokat. Tehát az alapok sokuknál megvannak, de valahogy felnőtt korukra mégsem maradtak meg az egyház kötelékében. Egyházi esküvő után talán még a gyermekeiket is megkeresztelik, de elkötelezett, gyakorló keresztényekké mégsem válnak. Mi ennek az oka? Korábban azt veséztem ki, hogy az egyház miért nem bízik bennü(n)k, fiatalokban, most lássuk mi a helyzet az oktatással.

Gyors fejszámolás
Persze a legjobb az lenne, ha a fiatalok alapból, 18 éves koruk alatt is már tartoznának egy-egy közösségbe. Azonban, ha azt vesszük, hogy csak az egyházi iskolában jár a fiatal hitéleti alkalmakra, akkor rövid fejszámolás után (Debrecenre vetítve, 6 egyházi iskolában 3 osztályban 25 fő, azaz 450 gyerek, hozzávetőlegesen 30 gyülekezetre nézve) arra a következtetésre juthatunk (450/30), hogy minden évben nagyjából 15 (!) frissen végzett, 18 évesnek kellene megjelennie a város összes (minden egyes!) gyülekezetében. Tehát még egyszer: 30 gyülekezetben 15 lelkes, elhivatott fiatal. Ha ez megvalósulna, bizony egyetlen gyülekezetnek sem lenne problémája. Valószínűleg pap- és lelkészhiányról sem esne szó olyan gyakran.
Akkor mégis hol rontjuk el?

135424156_392195301855282_3810099235588142344_n.jpg

Minek egyházi iskola?
Miben más egy egyházi iskola, mint az állami? Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy mi az egyházi iskolák feladata. Talán a világi tananyag leadása némi keresztény körítéssel? Vagy kultúrkeresztény megközelítéssel minőségibb oktatást nyújtani, mint a többi intézmény? Esetleg hitre (is) nevel? Azaz a diák a hit alapjait megismerve majd elindul a „világba” és vagy lesz kapcsolata az egyházzal, vagy nem…
Álomkép lenne azt gondolnunk, hogy az iskolának úgy kellene tanítania, nevelnie, hogy közben be is kapcsolja a gyerekeket (ezáltal a családokat) az egyház, a gyülekezetek szövetébe?

Ki tanít(hat) egyházi iskolában?
Az elitképzés vagy a keresztény nevelés a fontosabb, és melyik a hangsúlyosabb? Vagy már ott tartunk, hogy annyira kevés a pedagógus, hogy választási lehetősége sincs az iskolának?
Jó kérdés, hogyha én magam nem tudom hitelesen képviselni azt, amit képviselnem kell(ene), akkor hogyan tudok másokat erre bírni? Tehát hogyan követelheti a havi egy (kötelező?) osztálymisét az, aki maga se megy el rá?

Az iskolalelkész szerepe
A hittantanárok évekig úgy tanulják a teológiát, hogy gyermekek közelébe sem kerülnek, mégis elvárjuk tőlük, hogy ne csak a tananyagot adják le, de közben neveljenek is.
Az iskolalelkészek szerepe mérvadó, hiszen nekik kell(ene) terelgetni nemcsak a diákokat, de a tanárokat is. Valahogy meg kellene érteni: erre nem mindenkinek van ereje, türelme, elhívása. Iskolalelkésznek lenni komoly és nehéz feladat is.
Hogy lehet valaki jó egy-egy feladatban, ha közben az élet más területein is teljes egészében helyt kell állnia? Nem az volna a legjobb, ha egy-egy papnak, lelkésznek kifejezetten csak az iskola dolgaival, a diákok és a tanárok mindennapjaival kellene foglalkoznia?

Ki jár(hat) egyházi iskolába?
Követelheti az iskola, hogy keresztlevél felmutatásával, esetleg konfirmáció, vagy bérmálkozás után járhat csak oda a gyermek? Lelkészi, plébánosi ajánlás szinte már mindenhol kell, mindezekkel nem zárjuk ki azokat, akik neveltetésükből kifolyólag nem részesültek ezekből, de a közösséghez tartozás révén megtapasztalhatnák Isten szeretetét? Az egyházi ajánlás ellenére mégsem látjuk végzős fiatalok tömegét templomainkban, közösségeinkben.

Konklúzió
Ha számba vesszük az egyházi iskolák szerepét, feladatát, akkor egyre több és több kérdés vetődik fel bennünk, melyek alapos átgondolása talán új utakat nyithat meg. Persze könnyű az íróasztal mögül feltenni ezeket a kérdéseket. Sajnos be kell látnunk, hogy a kezdő lökést csak fentről lehet elindítani.

És Te mit gondolsz?
Személyesen érintett vagy a témában? Netalántán pont most koptatod az iskolapadot egy egyházi suliban? Tanárként éled át a fentieket? Egyetértesz, vagy éppen hogy nem? Konkrét megoldási javaslatod van ezekre vonatkozóan?

Küldd el nekünk írásos formában a véleményedet az info@szoljbeapapnak.hu e-mail címre 2021 február 15-ig! Az irományokat szívesen közzétesszük (ha kéred, akkor anonim módon) és jutalmazzuk: a legjobb javaslat beküldője Campus Fesztivál (vagy hasonló árkategóriájú hazai fesztivál) bérletet nyer! 

Népegyház vagy szubkultúra? Mi a keresztények jövőképe? Az ökumenikus imahét kapcsán kérdezhetjük tabuk nélkül a magyarországi nagy egyházak képviselőit (köztük egy szerzetes nővért is!) az egyház jövőképével kapcsolatban január 21-én 19 órától. Az eseményt a FB-oldalunkon élőben tudod majd követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1216369590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.01.04. 13:17:57

Nem jól van írva: Helyesen az judeokeresztény nemzetietlen félrenevelés /// Amúgy meg jóóóóó, mert egyre gyerekkel emberrel utáltatják meg a kötelezően választható volta miatt.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.01.05. 13:47:53

Tömeges kigyógyulások Isten mémből
2020. október 14. - IGe (Trükkös Mém című könyv írója)

Isten mém főként az ateisták és monoteisták idegrendszerében, de egyes hétköznapi emberben is ártó vírusként van és volt jelen. Már a tömeges kigyógyulások korát éljük. Kihalóban az Isten vírus / mém.

A dolognak sok oka van, internet, pedofil papbotrányok, erőltetett hitoktatás, tudomány fejlődése, Richard Dawkins, Darrel Ray, Dan Brown, új ateisták, béna apologéták és hát jómagam is részben a memetikai tudományos kísérleti eredményeimmel és Trükkös Mém című e-könyvemmel. Nagysága hazánkban milliós nagyságrend, Európában közel 100 milliós és a világban milliárdos a becsült mértéke. Van persze néhány adat, amely eléggé pontos, ezt most itt közé is teszem:

Magyarországon főként a fiatalokat, ami jelen esetben 16-tól 29 évesig korosztályt jelent, nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem. ( Beleértve a sajátságos ateista tagadásvallást is.) A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi.

Ezeket a nemzetközi adatokat más adatsorok is megerősítik, ami máskor készült és tágabb korosztályra és itt hazánkban azok aránya, akiket nem érdekelnek a vallások 58,5%.

"A népszámlálási adatok alapján szinte földrengésszerűnek tűnő változás a vallásosok, különösen a nagyobb keresztény felekezetekhez tartozók számának visszaesése. 10 év alatt 5,5-ről 3,9 millióra esett vissza a magukat katolikusnak mondók száma, de a reformátusok (1,6 helyett 1,15 millió), evangélikusok (304 helyett 214 ezer) száma is óriásit zuhant. Ezzel szemben a vallási közösséghez nem tartozók száma 1,5-ről 1,8 millióra nőtt. Különösen érdekes, hogy míg a kérdésre tíz éve 1,1 millió ember nem válaszolt, 2011-re ez a szám 2,7 millióra emelkedett." Megfogva a lényeget, tehát hazánkban 2001 és 2011 között cirka 2,1 millió ember gyógyult ki csak a legnagyobb három hazai ZombiJézuska imádó vallásból.

+ ráadás:

"Lengyelország erősen megosztott, és a magas kiindulóértékhez képest ott a leggyorsabb az elvallástalanodás, a fiatalok között 51 százalék már nem tartja magát vallásosnak."

Képekkel, grafikonokkal, likekkel:
vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol

2021.01.05. 13:50:54

"elkötelezett, gyakorló keresztényekké mégsem válnak" - megmondom, mi ennek az oka. Ugyanaz, amiért nem lovaskonflissal járunk. Mert idejétmúlt, mert nem ad választ a mai kérdésekre, amit meg válaszként próbál adni, az begyöpösödött, túlhaladott, és sokszor kirekesztő, embertelen. Nincs szükség se a kereszténységre, se a vallásra, majd el is múlik most már hamarosan, és visszavonul oda, ahová való, a múzeumba, történelemkönyvbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 15:03:35

Sokan azért járnak egyházi iskolába, mert ott magasbab az színvonal. Önmagában ez nem tesz senkit hívővé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 15:04:35

@shitgun:

A kereszténység minden releváns kérdésre választ ad. Nyilván nem ad választ a rántottakészítés rejtelmeire, de arr a csillagászat se az pl. választ.

odamondó 2021.01.05. 15:46:57

@vilagnezet.blog.hu: mindenkinek van hite vagy világnézete... Nem lehet 'hit' nélkül létezni mivel a világnak nincsenek szabályai így a saját 'hited' irányít benne.

A tudomány meg nem szorítja ki a vallást, mert egy tudomány képtelen morális kérdésekre választ adni. Továbbá a tudomány képtelen isten létét kizárni így a kettő képes párhuzamosan 'létezni'

pátyi 2021.01.05. 15:53:37

Vagy 3000 évvel ezelőtt Illés próféta is panaszkodott Istennek, hogy Uram, rajtam kívűl nincs már Neked itt egy híved sem. Az Úr megnyugtatta Illést, hogy megőrzött magának 7000 benne hívő embert.
A kommunizmusban is azt várták, hogy szép lassan kimúlik a keresztyénség, aztán hol vannak ma már a kommunisták. Ja, az USA-ban.
Szegény Dawkins, aki egész életében egy nem létező Isten ellen harcol. Vagy az aki a tudomány, matematika eszközeivel harcol a vallás, Isten ellen. Ez majdnem olyan komoly, mint amikor Gagarin visszaéekezett az űrutazásából és megkérdezték tőle, hogy találkozott-e ott fönt Istennel és a válasza az volt, hogy nem.
Az Európában és Magyarországon csökkenő keresztyének száma nem a keresztyénség, a vallás meggyengülésére utal, hanem éppen a nyugati civilizáció hanyatlására.
Az is egy érdekes jelenség, hogy attól, hogy a statisztikák szerinti keresztyének száma az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, attól még a hívő emberek száma akár jelentősen növekedhetett is. Az én református gyülekezetemben a 30 évvel ezelőtti kb 800 névjegyzékben szereplő egyháztag létszáma az elmúlt évekre a felére csökkent, miközben a 30 évvel ezelőtti templombajárók száma mára a többszörösére növekedett.
Tudomásul kell venni, hogy a népegyház korának vége, egyelőre.

Measurer 2021.01.05. 16:21:40

Egy másik aspektus: az öntudatos (szavazó) állampolgárok között nagyobb a vallásos felnőttek aránya, mint ahogy e családokban most is nagyobb a vallásos fiatalok aránya.
www.pewresearch.org/fact-tank/2020/09/10/10-key-findings-about-the-religious-lives-of-u-s-teens-and-their-parents/
(Lásd még Obama csalódottságát a republikánusokra szavazó evangéliumi keresztyén latin szavazók miatt.)

Persze ez a tendencia egyes nyugat-európai országokban azt jelentheti, hogy a baloldal elvilágiasodott török, arab, stb. szavazókkal bővül ugyan, de az integrálódás fokozódásával a hívő mohamedánok inkább jobboldali szavazók lesznek.

kvadrillio 2021.01.05. 16:25:55

MI A FASZT CSINÁLT EZ A O1G VIKTOR ????!
FELOLDOTTA Az ANGOL GÉPEK LESZÁLLÁSI TILALMÁT A MAI NAPPAL A MAGYAR KÖZLÖNYBEN ???!!! EZ A FASZ KI AKARJA NYÍRNI A MAGYAR NÉPET ??? HOL VAN A KALASNYIKOVOM ???!+ BAZDMEG ! LELŐLEK MINT EGY KUTYÁT VIKTORRRRR !!!!!

Feloldják a légtérzárat, ismét jöhetnek Nagy-Britanniából repülők
ENTÉ
ENTÉ
követés
Kovács Ferenc
Kovács Ferenc
követés
2021.01.05. 11:46 Módosítva: 2021.01.05. 11:54

Feloldotta a kormány a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló légijárművek leszállási tilalmát – jelent meg a Magyar Közlöny keddi számában.

Mint arról beszámoltunk, december 22-én 0 órától Magyarország megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is.

kvadrillio 2021.01.05. 16:28:21

MOST JÖHETNEK, AMIKOR TELJESEN LEZÁRTA MAGÁT ANGLIA, MERT ÚGY DÚL A MUTÁNS VÍRUSJÁRVÁNY MINT A VEZÚV NÁLUK ???! EZ A VIKTOR TÉNYLEG GENOCIDIUMOT AKAR ELKÖVETNI A MAGYAROKON ???!!!

2021.01.05. 16:29:36

@pátyi: "Szegény Dawkins, aki egész életében egy nem létező Isten ellen harcol." - hülyeség, valláskárosultak hibás érvelése. A butaság ellen harcol, aminek zászlóvívője a vallásosság. Mivel te is bevallottan vallásos vagy, nincs miről vitázni veled, mert a vallásosság nem támadható észérvekkel, ergo lehetetlen vele vitázni. Tegnap sakkoztam istennel és nyertem. Cáfold meg. Így működik a meséd.

2021.01.05. 16:31:45

@odamondó: a tudomány nem is akar morális kérdésekre választ adni, rossz a behelyettesítésed. Morális kérdésekre vallás nélkül is remek válaszok adhatók, nem kell mesebeli szakállas varázsló a morális válaszokhoz. A vallások válaszai a morális kérdésekre különben igencsak gyengék, főképpen a vallási vezetők, papok, egyéb vallási tisztviselők viselkedésének fényében. Meg mondjuk a magukat vallásosnak mondók viselkedésének fényében. Elég csak a közelmúltra gondolni, nem igaz?

kvadrillio 2021.01.05. 17:12:16

Budapest

2021. január 5.,

kedd

1. szám

TARTALOMJEGYZÉK

Oldal

1/2021. (I. 5.) Korm. rendelet
A Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légjárművek leszállási tilalmának feloldásáról
2
ISSN 2063-0379

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y

2021.01.05.

kvadrillio 2021.01.05. 17:24:42

Orbán Viktor kiáll a kóser vágás mellett

HMMMMM....HÁÁÁÁÁÁT AKKOR VIKTOR, TÉGED IS ÚGY KELL LEVÁGNI !!!!! :o)))))

kvadrillio 2021.01.05. 17:29:00

A ZSIDÓ HUMÁNUS RITUÁLIS KÓSERVÁGÁS.....:::
A kóser vágás folyamata
A rituális levágás jogi követelményei Európa 2018-ban:
Kábítás nem szükséges
A vágás utáni kábítás szükséges
Egyidejű kábítás szükséges
Előzetes vágás kábítás szükséges
A rituális levágást betiltották
Nincs adat

A speciális vágási módszer, a sehita (Héber:שחיטה) alkalmával a sakter, aki a rituális vágás végrehajtására jogosult és erre képzett, a négylábú állat vagy a szárnyas nyakán bemetszést végez egy tökéletesen éles pengéjű, erre az aktusra készített késsel, amelynek éle nem lehet csorba. A sakter a vágás előtt imádkozik. A vágás műveletét egyetlen gyors és határozott mozdulattal kell elvégezni. A kést nem lehet nyomni, és a szúrás is tiltott. Ezt a vágási módszert számos állatvédő szervezet kifogásolja, mert az állat teljesen tudatánál van, mialatt elvérzik.[1]

CSAKÚÚÚÚÚGY SUGÁRZIK BELŐLE A HUMÁNUM...UGYE...ÉLVE.......KIVÉREZTETIK AZ ÁLLATOT.....AKI ILYET CSINÁL, AZT VÉREZTETNÉM ÍGY KI !!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2021.01.05. 17:32:11

Orbán Viktor kiáll a kóser vágás mellett..... ahhha....SZTEM A BELGÁK ERRE nagyívben szarnak ! :O)
Balogh Krisztina
Balogh Krisztina
követés
2021.01.05. 16:06

A vallásszabadság, a zsidó-keresztény örökség, valamint az Európában élő zsidó közösségek elleni támadásnak minősítette Orbán Viktor az Európai Bíróságnak a kóser vágás megtiltásáról szóló decemberi döntését. Ezt hangsúlyozza a magyar miniszterelnök a Zsidó Ügynökség elnökének írt válaszlevelében. Jichák Herzog december végén fordult Orbán Viktorhoz, felhívva figyelmét az európai zsidó közösségek számára fontos uniós határozatra.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta: Orbán Viktor levelében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben kormánya igyekezett megteremteni a magyar zsidó közösség biztonságát és jólétét. Ennek fényében a miniszterelnök szerint mélységes csalódás volt az Európai Bíróság nemrégiben hozott ítélete, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy fenntartsák a kóser vágások tilalmát.

Úgy gondolom, hogy ez a döntés nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem zsidó-keresztény örökségünk és az Európában élő zsidó közösségek elleni támadás. Következésképpen kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: hisz egy olyan Európában, amely nemcsak biztosítja a vallásszabadságot, hanem büszkén kiáll a zsidó-keresztény örökség, hagyományok és értékek mellett, amelyeken országaink és társadalmaink alapulnak.

Az Európai Bíróság december 17-én hozta meg döntését, amely fenntartotta a kóser rituális vágás tilalmát Belgiumban.

kvadrillio 2021.01.05. 17:46:14

és JÓPÁR RE DES MAGYAR VÁGÓHIDAT BEZÁRTAK, HOGY HELYETTE KÓSER VÁGÓHIDAKAT HOZZANAK LÉTRE !!!

Milliárdos bukás eddig Köves Slomóéknak a NER ... - 24.hu
24.hu › koves-slomo-emih-vagohid-veszteseg-tartozas
2020. nov. 26. — Nagyon jelentős veszteségekkel működik a három éve megnyílt kóser vágóhíd Csengelén. A történet főszereplője a Quality Poultry Kft.-t ...

Az európai kóser húsellátás egyik központjává vált ...
www.vg.hu › vallalatok › kereskedelem
2020. máj. 12. — Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita ...

Itthon: A kóser vágóhidak munkásai szabadon utazhatnak ...
hvg.hu › itthon › 20200508_A_koser_vagohidak_mun...
2020. máj. 8. — A kóser vágóhidak munkásai szabadon utazhatnak Magyarországra. A Jerusalem Post szerint eddig 12 dolgozó érkezett az országba a ...

Kóser vágóhidat adtak át Csengelén - Origo
www.origo.hu › gazdasag › 20170705-koser-vagohidat...
2017. júl. 5. — Kóser vágóhíd és baromfi-feldolgozó épült mintegy 2,8 milliárd forintos zöldmezős beruházással a Csongrád megyei Csengelén, az üzemet

NEM KÁROMKODOK MERT TÚL RANDA LENNE AMIT MONDANÉK !!!!!!!!

Vén motoros 2021.01.05. 17:46:57

Egyházi iskolába kb. ezért járatják a gyerekeiket a szülők:
Kb. 30-40% azért, mert nincs más elérhető iskola, az Álllam úgy szsbadult meg tömegesen világi iskoláktól, hogy az egyháznak adta-egyházra testálta. Pláne oda jártaják a gyereket a szülők, ha az elérhető iskola teli vab romával...
Kb. 50% azért, mert az egyházi iskolák - tisztelet a kivételnek - valamivel magasabb színvonalú oktatást biztosítanak, mint a többi iskol. Bár szerintem ez kezd lefelel nivellálódni...
A maradék néhány % a vallásos szülők 'vallásos' gyereke. Ezen gyerekek kisebbik része tényleg benső meggyőződésből vallásos, másik része szülői kényszerből.
Ki az, aki ŐSZINTÉN hiányolja a vallási iskolákba járó gyerekeket a templomokból? Ha van ilyen. búrában él.

kvadrillio 2021.01.05. 17:56:05

SZÁJER HELYETT...
Schaller-Baross Ernő
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez
Schaller-Baross Ernő
Született 1987. január 30. (33 éves)
Budapest
Állampolgársága

magyar
osztrák

Foglalkozása politikus
Iskolái Károli Gáspár Református Egyetem

Schaller-Baross Ernő (Budapest, 1987. január 30. –) a Fidesz tagja, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.
Tartalomjegyzék

1 Tanulmányai
2 Pályafutása
3 Egyebek
4 Jegyzetek
5 Források
6 Kapcsolódó szócikk

Tanulmányai

Középiskolai tanulmányait a Budapesti Osztrák Gimnáziumban végezte 2001–2005 között. 2010-ben szerezte meg jogász diplomáját Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.
Pályafutása

2008 és 2010 között országgyűlési képviselő mellett volt gyakornok. 2010 és 2013 között jogi referensként dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója volt.

2014 és 2016 között az Országgyűlés alelnöki kabinetjében dolgozott külügyi tanácsadóként, majd a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója lett 2018-ig, amikor helyettes államtitkárrá nevezték ki a Miniszterelnökségen.

Közben 2015–2018 között az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2017–2018 között a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Családja 2007-ben megvásárolta a Veszprém megyei Úrkút melletti zsófiapusztai, Zichy-Nirnsee kúriát, majd alaposan felújíttatták.

2020 augusztus végén az udvarházban mintegy 100, többségében kormányzati szereplő részvételével összejövetelt tartottak, amely elhíresült arról, hogy az azon résztvevő Hollik István később koronavírus-hordozónak bizonyult, ezért számos kormányzati tényező, államtitkárok, így Gulyás Gergely, Orbán Balázs, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba, Farkas Örs is kénytelen volt karanténba vonulni.
Egyebek...WIKIPÉDIA...

MÁÁÁÁR MEGENT EGY POLITIKUSI KARRIERISTA, AKI ÉLETÉBEN MÉG SOHA NEM DOLGOZOTT, CSAK RÖGTÖN ELNÖK MEG TANÁCSADÓ LETT...:o) CSAKÚÚÚÚÚGY ELŐBÚLT HIRTELEN VALAHONNAN ÉS RÖGTÖN MAGAS POZÍCIÓBA NYOMTÁK BEHHH.....

NA ENNEK REMÉLEM EGYSZER VÉGE LESZ !

kvadrillio 2021.01.05. 17:58:17

NNNA.....ELEGEM VAN !

white999 2021.01.05. 18:19:07

@MAXVAL birсaman közíró: Sokan azért járnak egyházi iskolába mert az állam odaadta nekik és nincs más. Ha az összes iskola egyházi lesz, akkor majd még több olyan lesz aki elhagyja az igazából sosem volt vallást. A fidesz elköveti azt a hibát akit minden kretén rendszeresen. Amit erőltetnek az nem kell. Ha tiltaná talán többen lennének, így csak a templomban ájtatoskó politikus bűnözők éneklik a zsoltárt. Az meg azért nem olyan szimpatikus, oda normális ember nem akar csatlakozni.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.01.05. 18:19:58

Az egyház, a vallás és a keresztény kultúra három különböző dolog. Én nagyon remélem, hogy az egyházi iskola elsődleges (keresztényi) célja az utóbbi kettőre való nevelés és csak utána merül fel, hogy az egyház kötelékébe is be kellene vonni a fiatalokat.

Egyébként bonyolult kérdés az, hogy általában egy felnőtt miért nem lelkes egyháztag, de főleg azért, mert a kereszténység kb 500 éve érdemben nem változott (akkor volt a reformáció, ugye), miközben a világ és az emberi igények nagyonis. Kereslet-kínálat, ennyi a lényeg.

kvadrillio 2021.01.05. 18:30:50

ahhhh.....NINCS ELÉG VAK....CINÁNK ???! DE.....LESZ 65 MILLIÁRDÉRT MOTOKROSSSSSZ PÁLYÁNK ! B.SSSZAMEG A ZORBÁN !

kvadrillio 2021.01.05. 18:32:37

Menczer Tamás Brüsszelt hibáztatja, amiért nincs elég vakcinánk.....INDEX.HÍR...

ANGLIÁNAK, USA-NAK, IZRAELNEK VAN !!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 18:35:02

@white999:

Valahogy segíteni kell az ateista szellemi diktatúra elleni küzdelmet.

Miskolczy József 2021.01.05. 19:34:18

@shitgun: Ha tegnap sakkoztál istennel és nyertél - annak nem kéne meglátszani mondjuk istenen? Üsse kavics: rajtad?
Szerva ott...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.01.05. 19:39:05

@odamondó: Eleve nincs olyan értelmes halmaz, hogy hit. Hitek vannak, amelyek tagadják egymást. Ateisták nem csak egymás hitei, de egymás Istenei iránt is. A kételkedésnek van valójába ereje:

Kételkedés ereje - Közkincs és ingyen

vilagnezet.blog.hu/2009/04/20/hitetlenseg_ereje_a_titok

Boycie 2021.01.05. 19:41:18

@kvadrillio: Azért az jó lenne, ha téged végre valaki kinyírna :))) Meg a Brendel Matyit

Betteli 2021.01.05. 20:56:32

Egyházi iskolába jártam, Sárospatakra.
Oka: még állami kéttannyelvű oktatásba jelentkeztem és vettek fel, de félidőben visszakapta az egyház a gimnáziumot (1992-93).

Egy időben érdekelt az egész téma, jártam ilyen-olyan áhítatra, egyébre. 16 éves voltam.

Néhány hónapon belül az összes lelkésztanár, aki az új bagázzsal érkezett, olyan dolgokat művelt (gy.k. baromságokat, pl. részegen tanítás napi szinten, hazudozás, megszégyenítés, mások lepatosása, megalázása) , hogy köszöntem szépen.

Azóta a hideg kiráz minden kereszténységgel, Jézussal és hasonló témával kapcsolatban, és messziről elkerülöm azokat, akiknek az élete ekörül forog. Röviden ennyi.

body_andras 2021.01.05. 21:05:09

@MAXVAL birсaman közíró: micsoda baromság.
Az ateista nem szerveződik szektákba, nem jelöl ki ellenségeket, nem akarja másoknak megmondani, miben higgyenek. Egyszerűen csak nem hisz egyik szarságban sem.
Méghogy ateista diktatúra. Olyan van mint Kövér Laci és ezt ne vedd bóknak.
@Vén motoros: én meg azt mondom, egyik egyház SE üzemeltessen iskolát. dicséretes ha a papjaik, lelkészeik, apácáik felsőfokú végzettséget, tudományos fokozatot és kiváló pedagógiai készségeket szereznek és ezt az oktatásban használják. azt viszont nem kellene tovább tűrni, hogy a "nemzeti keresztény" kormány iskoéákat osztogassok nemcsak egyházaknak, hanem olyan aberrált elfajzott szektáknak is mint a hitgyüli, és a gyerekeinket ezekbe kényszerítsék, hogy ott kötelező hittan legyen, meg prédikáló papság.
Jól látjátok, a gyerekek túlnyomó többségét nem érdekli egyik vallási rituálé sem, nem lapozgatja a Bibliát és nem fogja elhinni Szeretett Vezérünknek hogy ő Isten kiválasztottja. Ha néhol remek képességű matektanár papok tantermébe kerül, akkor jól járt, ennyi.
Még mielőtt beleélnék magukat abba a tévhitbe hogy "bizony sok fiatal vallja magát istenhívő kereszténynek", javasolnék nekik egy kis szkeptikus gondolkodást. Azért vallja magát hívőnek, mert őrzi a családi hagyományokat, vagy mert nem akarja megbántani a nagymamát, vagy mert a templomi esküvő és a gyerekkeresztelés még nem ment ki a divatból, vagy mert a közösségben azt hiszi keresztény többség van ezért nem meri bevallani ateizmusát?
Ideje lenne az évszázadok alatt a sok lenyúlt vagyont az adófizetőknek visszaadni, a hobbi kultuszt pedig a hívők finanszírozására bízni. Hirtelen a mostani gyülekezet is megfeleződne...

alex4 2021.01.05. 21:37:23

Pár megjegyzés:
- az ateista csak eggyel több istenben nem hisz, mint a (monoteista) vallásos, hiszen ezek kizárólagosságot hirdetnek és csak a saját fantazmagóriájukban hisznek, a másfajta valláskárosultak képzeletbeli barátaiban nem!
.
- ha egy keresztény rinyál és vallásüldözést kiált, mert pl. vki nem hiszi el a felszarvazott Józsiács mesét v. éppen az ádámévásat, és ennek hangot ad, akkor igazán gondolhatna arra, hogy egy pl. laoszi hitét pontok ezek a mesék sértik, hiszen ők meg vannak győződve, hogy az első emberek egy elhullott bölény orrlyukából kinövő indán termett és széthasadt tökből jöttek elő! :)))))))

- a 7.5-8 milliárdos emberiség min. fele leéli úgy az életét - jól/rosszul, hogy nem is hall a jézuskameséről v. a „3-az-1-ben" minden6óról, mert neki a helyi fantazmagóriát nyomatják...

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.01.05. 21:45:39

@hannibal_barcas_127:

Rajtad az ateizmust gyógyító mémképeim is segítenek:
Ateizmus mint tagadásvallás képekben
istenteszt.blog.hu/2018/08/27/ateizmus_mint_tagadasvallas_kepekben

Ja és tíz helyen árulják a Trükkös Mém című e-könyvemet. A legnagyobb forgalmazóknál is ott van. Az ateizmusod tehát megbukott logikailag.

pátyi 2021.01.05. 21:45:47

Nincs itt valaki gazda, aki ügyelne a rendre?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 21:51:51

@shitgun:

Dawlnks bevallottan ateista, azaz eleve nem lehet semleges kutató.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 21:54:46

@alex4:

Téves. Az ateista nem azt jelenti, hogy nem hisz egy adott vallásban. Ha így lenne, akkor pl. a keresztények ateistáknak mondanák a zsidókat, muszlimokat, hindukat.

kvadrillio 2021.01.05. 22:02:47

KSH: a munkanélküliek harmada legalább egy éve keres állást.....:??????

ÉS A MUNKANÉLKÜLI SEGÉLY 3 HÓNAPRA SZÓÓÓÓL ???!!!

VIKTORT KI KELL ÉHEZTETNI, MERT ÉHEZTETI A MAGYAR EMBEREKET !!!!!

PEDIG A MAGYAR EMBEREKNEK EBBEN A HAZÁBAN RENESZÁNSZOZNIUK KELLENE !!!

NA, EZÉRT IS ORBÁNNAK SÜRGŐSEN TAKARODNIA KELL A FENÉBE !

BORZALMASAN ROSSZ VEZETŐ !!!!!

alex4 2021.01.05. 22:17:45

@MAXVAL birсaman közíró: írta:
„@alex4: Téves. Az ateista nem azt jelenti, hogy nem hisz egy adott vallásban. Ha így lenne, akkor pl. a keresztények ateistáknak mondanák a zsidókat, muszlimokat, hindukat."
.
S hol írtam én ilyet?!?!?!?!?!?

.Én ezt írtam:
„az ateista csak eggyel több istenben nem hisz, mint a (monoteista) vallásos, hiszen ezek kizárólagosságot hirdetnek és csak a saját fantazmagóriájukban hisznek, a másfajta valláskárosultak képzeletbeli barátaiban nem!"
.
Egy kicsit szájbarágósabban, hogy az értetlen (v. szándékosan nem értő) agyáig is eljusson:

1. Van egy valláskárosult, aki hisz EGY DARAB kézletebeli barátban, de nem hisz más valláskárosultak X DARAB képzelményében (hiszen az üti az övét)

2. A józan eszét hasznéló ateista nem hisz sem a 1. pontban lévő valláskárosult EGY DARAB fantazmagóriájában, sem az többi valláskárosult képzelményeiben

>> 1+X=összes vallásos képzelmény.
(Remélem, legalább az ilyen alap matekot fel tudod fogni...)

Andy73 2021.01.05. 22:25:56

@shitgun: Az esztelen ezt mondja szívében: „Nincs Isten!”

Picnic 2021.01.06. 02:00:54

@MAXVAL birсaman közíró: "azért járnak egyházi iskolába, mert ott magasbab az színvonal."
sztem ez nem igaz, mert az ország legjobb gimnáziumok listájában, az éllovasok közt, elvétve akad egyházi gimi.

Picnic 2021.01.06. 02:05:30

@Vén motoros: " gyerekek kisebbik része tényleg benső meggyőződésből vallásos, másik része szülői kényszerből."
egyetértek,

Picnic 2021.01.06. 02:09:53

@Vén motoros: " gyerekek kisebbik része tényleg benső meggyőződésből vallásos, másik része szülői kényszerből."
egyetértek, én is ezt tapasztalom a rokonságom körében, amelyek közt több vallásos is van. amint kikerülnek a gyerekek szülői házból, és önálló családot alapítanak, a vasárnapi templomba járásnak vége.
egyébként a cikkíró azon nem gondolkodott el, h nem csak a hívek, de a papok létszáma is elég gyorsan csökken

midnight coder 2021.01.06. 07:36:20

Igazából már az is vicces, hogy egy rakás, magát értelemesnek gondoló ember az életét egy ókori fantasy alapján próbálja berendezni. Azzal amit Jézus csinált illetve mondott sok ponton még egyet is lehet érteni, de az Ószövetség elég gáz.

midnight coder 2021.01.06. 07:38:38

@Picnic: Az lehet, de az átlagpolgár nem elit gimnáziumba jár. Ha oda járna, nem lenne elit. A a kérdés, hogy a középmezõnyben mi a helyzet.

midnight coder 2021.01.06. 07:41:44

@hannibal_barcas_127: Matyi, így 2021 tájékán te vagy a legjobb érv a vallásosság mellett.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2021.01.06. 08:27:50

Az Isten-mém elleni vakcina ingyenes és már járványszerűen terjed.

Trükkös "Mém" - Szórakoztató tudományfilozófia esszé felvezetője:

A memetika az eszmék darwinizmusa. Ez az írás viszont ideológiailag független, gondolkozni tudó embereknek szól. Aki nem esik ebbe a csoportba, annak nem is javallott olvasni, mert mentális problémákat okozhat.

Richard Dawkins evolúciós biológus Istent egy veszélyes elme vírusként, mémként határozta meg. A meghatározása részben helyes és bizonyított, olyannyira, hogy mára már a gyógymód is megvan rá.

A biológia és a genetika hajnalán a gének sokáig nem voltak bizonyíthatóak, csak logikai következtetésként léteztek, csak a megfigyelések alapján jutottak arra a tudósok, hogy lenniük kell. Aztán persze jóval később meg is lettek. Hasonlóan a mémekre, tehát az idegrendszeri vírusokra jelenleg csak közvetett módon van bizonyíték. Közvetlen nincs és lehet nem is lesz, hiszen az idegrendszerben információ áramlik és itt ugyebár az emberi agyban kellene kimutatni egy "vírust", ami eleve lehet, hogy csak pszichológiai folyamat. A memetika tehát nagyon leegyszerűsítve a biológiai vírusaink másolástani működésének az áthelyezése biológiai síkról pszichológiaira. Egy magyarázó példával:

A világjárványt okozó biológiai korona-19 vírusnak teljesen mindegy, hogy milyen vallású, vagy ateista, vagy nihilista, vagy milyen tanult, vagy tanulatlan embert, személyt fertőz meg. A lényeg az, hogy rávegye egy információs csomag újbóli legyártására és fertőzésre. Ez egy RMS genetikai száldarabka.

Az elme járványt okozó memetikai Isten vírusnak teljesen mindegy, hogy milyen vallású, vagy ateista, vagy nihilista,vagy milyen tanult, vagy tanulatlan embert, személyt fertőz meg. A lényeg az, hogy rávegye egy információs csomag újbóli legyártására és fertőzésre. Ez főként az Isten szó. ... de mi is "Isten" tudományosan?

Bambano 2021.01.06. 08:46:15

sok diák azért jár egyházi iskolába, mert nincs más a környéken, ez az elmebeteg kormány egyházi kezelésbe adott azon a területen minden iskolát
sok diák azért jár egyházi iskolába, mert valakik kényszerítik rá. amint a kényszerítés lehetősége megszűnik (tipikusan: nagykorú lesz) menekül.

emellett amíg ilyen remek példákat látunk a vallásosokra, mint a nagy szarvasvadász, addig piszkosul nem vonzó vallásosnak lenni.

Bambano 2021.01.06. 08:47:14

@Bambano: ja, és sok ember nem hajlandó politizáló egyház gyülekezetébe menni.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.01.06. 09:18:14

@Jozsef_6: Te erőlködsz a vulgárateizmusoddal, ami logikailag Isten tudományos meghatározásával és gyógymódjának a kifejlesztésével, de megbukott.. Amúgy meg nekem mém immunitásom van. A Trükkös Mém könyvem angol és más nyelvű fordításai készülgetnek már..... A te könyvedet meg .... te is tudod ... mese magadról ... semmi értelmes nem volt benne. ... igen elolvastam .... kutató vagyok ez a dolgom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.06. 10:18:59

@Jozsef_6:

Már megint egész éjszaka lazsáltál??? Hol az ezerszer bemásolt komment??? Dolgozz.ne lopd gazdád pénzét, nem azért fizetnek, hogy gyerekpornót nézz kommentelés helyett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.06. 10:27:32

@alex4:

Keversz 2 dolgot:
- valaki más vallás híve, más istenképet fogad el,
- valaki elutasít minden vallást.

Az előbbi NEM ateista. Azaz nem igaz, hogy mindenki ateista, mert senki se hisz minden vallásban egyszerre.

midnight coder 2021.01.06. 11:08:28

@Jozsef_6: Nem nekem áll abból az életem, hogy szétcseszem a blogok comment szekcióit. Vedd már észre magad, hogy téged itt kb. mindenki utál, oldaltól függetlenül. Nácik, kommunisták, hívők, ateisták. Azzal, hogy közben látványosan ateista vagy, finoman szólva nem jelentesz jó reklámot a dolognak.

kvadrillio 2021.01.06. 16:19:05

@Boycie: háááááááá.......ENNÉL JOBBBB NEKED SOSE LEGYEN ! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))

margarin 2021.01.07. 14:16:02

Fizetett kommentelokon kivul egy kivetelevel meg senki nem szolt hozza?

alex4 2021.01.07. 15:22:57

@MAXVAL birсaman közíró írta:

„Keversz 2 dolgot:
- valaki más vallás híve, más istenképet fogad el,
- valaki elutasít minden vallást.

Az előbbi NEM ateista. Azaz nem igaz, hogy mindenki ateista, mert senki se hisz minden vallásban egyszerre."
.
Tudom, már írták, hogy ne ERESZkedhek le a szintedre, de még egyszer leírom:

- nem azt írtam a monoteista valláskárosultakról, hogy ateisták lennének, hanem azt, hogy nem hiszenk a más valláskárosult bandák meséiben lévő istenekben, csak a saját meséjükben szereplőben, pl. a Józsiácsot felszarvazó „3-az-1-ben"-ben...

- tehát, ha az emberi elme által megalkotott (különböző és egymást jórészt kizáró) istenképzelmények száma X, akkor egy ilyen valláskátosult X-1 számú istenfigurában hisz.

- ha ehhez az X-1-hez hozzáadjuk azt az egy képzelményt, tehát (X-1)+1, akkor az eredmény X (azaz, az összes istenképzelmény), azaz ennyiben nem hisz aza ateista - magyarul EGYIKBEN SEM
-
Végeredmény:
- monoteista valláskárosult X-1 istenben nem hisz, azaz egyben igen (ettől persze a többi isten még létezik mások fejében...)
- ateista: X istenben nem hisz, tehát egyben sem!
süti beállítások módosítása