Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A lelkész és a pszichológus riválisok vagy kiegészítik egymást?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. október 08. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

brain-in-puzzle-pieces-icon-vector-9778613_1.jpg

Vajon mit gondol, hogyan látja Berényi András pszichológus, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője: 'A lelkész és a pszichológus riválisok vagy kiegészítik egymást?.

Íme a válasza:

 Néhány gyakran hallott vélekedés:

"Jó lenne, ha mindenkinek volna egy pszichológusa, mint  Amerikában."

"Nincs az embereknek pszichológia műveltsége azért nem fordulnak segítőhöz."

"A vallás már nem trendi, így a modern kor papjai a pszichológusok."

"Nekem, ne egy idegen mondja meg, hogy mit csináljak az életemmel!"

"Nem vagyok én bolond, hogy pszichológushoz forduljak!"

"Az megy pszichológusnak, akinek magának is vannak lelki gondjai."

Viktor Emil Frankl szerint az embernek testi, lelki és szellemi dimenziója van. De kifoglalkozik a szellemi dimenzióval napjainkban, tehetjük fel a kérdést. A pap, a pszichológus, a kineziológus, az személyiségfejlesztő tréner?

A halál, a bűn, a szenvedés, az emberek számára tabu. Kivel tudunk ezekről az életet meghatározó kérdésekről beszélgetni?

Egy hasonlata pap és a pszichológus együttműködésével kapcsolatban. A lelki gondok kezelése során a tűz fészkét a pszichológus tárja fel, míg a tűz eloltásához az oltóanyagot a pap hozza.

De hol a határ a pap és a pszichológus tevékenysége között?

És ki segít kinek? De van olyan is, amikor a pszichológus fordul a paphoz vagy éppen a pap fordul pszichológushoz?

berenyi-andras.jpg

Október 14-én, hétfőn 19 órától személyesen kérdezheted Berényi Andrást is a Nagyerdei Víztoronyban! Fontos: ha ülőhelyet is szeretnél, érkezz időben! Várunk, hogy megvitassuk a pszichológia korunk ópiuma-e.

Dr. Bánfalvi Attilától azt kérdeztük, hogy szerinte pszichológushoz járni ciki-e, vagy vagány. A válaszért kattints ide. Szabó József atyának ezt a kérdést tettük fel: Istenkép = apakép?. Az ő válaszáért ide kattints. Dr. Kállai Imre pszichiátertől azt kérdeztük, hogy analizálható-e tudományosan a hit. A református lelkész válaszát ide kattintva olvashatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr415182134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.10.08. 18:17:59

Richard Dawkins féle mém, vagy memetika elmélet, amely egyfajta hamis gondolatdivatnak, rossz és rosszul másolt gondolat beidegződésnek állítja be Istent.

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írásrészlete: "Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy."
süti beállítások módosítása