Kúl, közvetlen, keresztény

Mi a bűn?

2020. október 15. - szoljbeapapnak

Felkértük az Egytestté oldalt, hogy válaszoljon néhány kérdésre. Meg is tette!

Mi a bűn? Mértéktelen evés? Bódult állapotba kerülés? Szexuális élvezet? Önsanyargatás? Sporteredmények hajszolása? Vagy a lustaság? Mit gondoltok? 

Hasonló témában rendszeresen találkozhatsz kiváló tartalmakkal az Egytestté YouTube-csatornáján és Instáján.

Élőben is fel tudod tenni kérdéseid a témakörben következő eseményünkön!

Mitől nő a lelkésznő?

2020. október 14. - szoljbeapapnak

A református lelkésznőt, Fábián Esztert arról kérdeztük, hogy vajon mennyire tudja megélni nőiességét a férfiak dominálta egyházi világban. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt. Letsgo atyának azt a kérdést szegeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. A válaszát itt tudod megnézni. Az evangélikus lelkészt, Asztalos Richárdot arról kérdeztük, hogy vajon mennyire fontos a jó szex a házasságban. A frappáns választ itt tudod megnézn.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

A házasságban a jó szex a legfontosabb?

2020. október 10. - szoljbeapapnak

Az evangélikus lelkészt, Asztalos Richárdot arról kérdeztük, hogy vajon mennyire fontos a jó szex a házasságban. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt. Letsgo atyának azt a kérdést szegeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. A válaszát itt tudod megnézni.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

Az egyház és a világ találkozása

fotók a Jézus bekövetne? eseményünkről

2020. október 07. - szoljbeapapnak

Különleges eseményben volt része azoknak, akik befértek a járványhelyzet miatt limitált Szólj Be a Papnak! budapesti eseményére a Művész Kávéházba szeptember végén: Jézus bekövetne?.

Egyedülálló módon találkozott a világi látásmód az egyházi véleményekkel, ugyanis Kajdi Csaba Insta-kritikus, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Török Csaba római katolikus pap ütköztették látásmódjukat, véleményeiket a jelenlévők kérdései mentén.

A jó hangulatú beszélgetés legnagyobb tanulsága, hogy igenis szükség van az ilyen találkozásokra, beszélgetésekre a templomok falain kívül, ahol minden válaszadó komfortzónájából kilépve igyekezett választ adni az élet igazán nagy kérdéseire, melyek sok esetben megválaszolatlanul maradnak, vagy fel sem merjük őket tenni.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik.

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

Milyen lesz a testünk a feltámadás után?

2020. október 03. - szoljbeapapnak

A görögkatolikus papot, Laci atyát arról kérdeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

„Bármit csinálsz, azt csináld jól!"

Pódiumbeszélgetés a Viszkissel a K-Pont Feszten

2020. szeptember 28. - Julie K

„Bármit csinálsz, azt csináld jól!”hangzik Ambrus Attila, azaz a Viszkis mottója, aki valóban ennek szellemében rabolta végig fővárosunk bankfiókjait, s akinek a története – egészen egyedülálló lévén – Antal Nimród filmrendezőt is megihlette. Alkotásának vetítésével és egy rendkívül izgalmas pódiumbeszélgetéssel zárult a K-Pont Feszt programsorozata.

A válaszadók között volt Kókai Nagy Tímea az Interfilm képviseletében, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Kiss László görögkatolikus pap, illetve maga a Viszkis, Ambrus Attila, akinek köszönhetően betekintést nyerhettünk a film kulisszái mögé.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Ambrus Attila hazánk egyik legmegosztóbb személyisége. Gyakran merül fel a dilemma vele kapcsolatosan, hogy miért „sztárolnak” egy olyan embert, aki bűncselekmények sorozatát követte el és miért lehetséges az, hogy bárhol megjelenik, az emberek aláírást és közös képet szeretnének tőle. Ennek az ellentmondásnak tökéletes lenyomata volt, amikor a beszélgetés kezdetén az est moderátora, Berecz Péter megkérdezte a moziteremben ülőktől, hogy ki az, aki a film alatt végig a Viszkisnek szurkolt. A közönség szinte egy emberként emelte magasba a kezét, ami alapján kijelenthető, hogy az a bizonyos „betyárromantika” a film nézőit is magával ragadja.

Tovább

A K-Pont Feszt nyertes pályaművei

2020. szeptember 27. - szoljbeapapnak

A K-Pont Feszt keretében két pályázatot hirdettünk meg, amelyre fotósok és zenészek műveit vártuk. Több, mint 170 fotóval és 31 zeneszámmal tiszteltek meg minket a pályázók, mindenkinek hálásan köszönjük a részvételt. Most következzenek a nyertesek!

Küldj egy képet! fotópályázat

A pályázat fődíját Vályi Lászlóné Muhin készített fotója nyerte. A zsűri így értékelte a képet:

"A tragédia után is van élet - a halottak emlékére állított fakereszteken átjutó napfény mindennél erősebb."

01_valyi_laszlone_1.jpg

A zsűri különdíját a fiatal, debreceni fotóművésznő, Antal Tünde kapta. Képén egy lányt láthatunk, amint arcát egy különleges kompozícióban takarja el egy textíliával. A zsűri így írt róla:

Személyes személytelenség -  A tekintet mélysége érzelmi túltelítettségről árulkodik, miközben a lepedő sűrű homálya eltakarja az alany valódiságát.

Tovább

Püspök és pap vitázik influenszerrel

Interjú Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel

2020. szeptember 26. - szoljbeapapnak

1916-ban nem jó véget ért Ravasz László és a korabeli „költőceleb”, Ady Endre cikkekben folytatott vitája. Az fel sem merült, hogy élőben találkozzanak, az üzenetváltás személyeskedéstől sem volt mentes és a későbbi református püspök figyelmeztette Adyt, hogy ne nevezze magát kálvinistának, miközben nem is vallásos. Ön és Török Csaba atya arra készülnek, hogy egy influenszerrel, Kajdi Csabával egy asztalhoz leülve vitassák meg azt, hogy kit „követne be” ma Jézus, hogyan befolyásolják a divathullámok és a tömegkultúra azt, hogy mit tartunk jónak és igaznak. Akár hasonlóan parázs hangnemet is várhatunk?

Az eseményre szeptember 29-én kerül sor az Andrássy út 29. alatti Művész Kávéházban. Regisztráció nem szükséges, de csak az első 60 vendég tud a helyszínen helyet foglalni!

Török Csabát elég jól ismerem, vele volt több közös beszélgetésünk is, összeköt minket egyebek mellett a média iránti szeretet. Gondolom, ezért is vállalta a beszélgetést. Kajdi Csabát személyesen még nem ismerem, a beszélgetésre való felkérés kapcsán természetesen megnéztem néhány videóját, amelynek nyomán nem láttam okát annak, hogy elzárkózzak a beszélgetéstől. Ha már egyszer a „beszélgető egyház” modelljét próbálom másfél évtizede sulykolni, természetesnek tartom, hogy leülök más stílust és más értékrendet vallókkal is. Ami az idézett konfliktust illeti: 100 évvel ezelőtt még megtörténhetett ez az elzárkózás, ma ezt nem tartom indokoltnak. Sajnos azt nem zárom ki, hogy vannak olyan egyházi emberek, akik Adyhoz hasonló provokatív gondolkodókkal nem szívesen mutatkoznak együtt. Ez azonban a jézusi nyitottság beszűkítését jelenti. Ady biztos nem a szigorú hittételek szerinti vallásosságot, kálvinizmust képviselte, de akár csak „istenes versei” alapján az ő mély Krisztus keresését senki sem vonhatja kétségbe.  Ráférnek az egyházra az ilyen jó értelemben vett provokációk, ugyanakkor az sem baj, ha a „provokatőrök” is találkoznak egy olyan egyházképpel, ami számukra, talán önhibájukon kívül, korábban elképzelhetetlen volt.

120114687_376119646745348_7948495822430742926_n.jpg

Fabiny Tamás tévészereplésre készülve 

Tovább

FOMO, avagy a bennünk élő Gonosz dilemmája

Pódiumbeszélgetés a K-Pont Feszten

2020. szeptember 25. - LelkesBarbi

A K-Pont Feszt első napján mintha a FOMO című film nem vetett volna fel elég kérdést, még  egy pódiumbeszélgetés dobta fel kőkeményen a személyes életünkkel kapcsolatban a labdákat. 

Igen, a cím nem véletlen. A legtöbb válaszadónk azt feszegette, hogy itt a bennünk lévő kis vagy nagybetűs gonosz működésével találjuk szembe magunkat, amivel kapcsolatban a felelősség, személyes érintettség alól nem tudjuk kivonni magunkat. Látszólag generációs problémákat feszeget, valójában mindannyiunkról szól ez a 2019-es magyar alkotás.

Fotó: Pozsonyi Dóra

A beszélgetés válaszadói már előrevetítették a széles perspektívát, hiszen megszólalt Bouquet Gergely, 20 éves egyetemista, a film egyik főszereplője és a 17 éves debreceni vlogger, Antal Rebeka. Marozsák Dániel, református segédlelkész Miskolcról, ezúttal az Interfilm képviseletében és dr. Törő András római katolikus atya Debrecenből. A moderátor Vígh Eszter, jelenleg Mátészalkán gyakorlati évét töltő református teológia-lelkész szakos hallgató volt.

Az első labda Törő András felé pattant, hogy mennyire állt ez a film távol az ő pár évvel korábban töltött ifjúságának világától. András atya nem tagadta, hogy nyilván nem az okostelefonok és a közösségi média határozta meg az ő ifjúságát, ám aztán egy meglepő perspektívába állította a mai fiatalok helyzetét.

Szerinte a most felnövő generációnak több eszköz áll a rendelkezésére és ezzel több a felelőssége, hogy jól él-e azokkal. Éppen ezért nem elégedhet meg automatikus vagy éppen sablonos válaszokkal, hanem komoly döntéseket kell hoznia.

Aztán Marozsák Dániel röviden bemutatta az Interfilm (a keresztény egyházak nemzetközi filmes testületei) kezdeményezését, ami a teológia és a film párbeszédét szeretné elősegíteni. Neki a film azt a kérdést vetette fel, hogy a helyzet, a kor viszi rossz döntésekbe a szereplőket, vagy eleve ott van a hajlam bennü(n)k.

Tovább

Új beszélgetőtársak a K-Pont Feszten

Bekapcsolódik az InterFilm

2020. szeptember 17. - TheWig

Kettő új beszélgetőtárssal bővült a K-Pont Feszt programsorozat. Az INTERFILM képviseletében mindkét esti filmre bekapcsolódik egy-egy filmes, teológiai szakember, akiket ti is tabuk nélkül és kötetlenül kérdezhettek a kerekasztal beszélgetések idejében.

logo.jpg

Tovább