Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Mutasd meg magadat a világnak!

- vendégposzt

2021. november 24. - szoljbeapapnak

Lábatlan és Süttő. Két szomszédos település Komárom-Esztergom megyében. Az egykor ipari kisváros és a sváb kisfalu hajdan látott különbségeit mára homály fedi. Utcái lassan összeérnek, s a plébánosuk is jó ideje ugyan az a pap. Gondjaik is hasonszőrűek, már ami a lelki életet illeti; fogyatkozó hívő sereg, hiányzó korosztályok, kimaradozó hittanosok. Igazi missziós terület. Vannak azonban remek kezdeményezések, melyek a hívek ötletiből kiindulva mozgatják meg nem csak a templomi közösséget, hanem a települések templomlépcsőit kevésbé koptató polgárokat is.

2_1.jpg

Tovább

Nemváltó kiskorúak 2.0

- vendégposzt

2021. november 10. - szoljbeapapnak

Az október végén megjelent vendégposzt reflexiójaként nézzük meg a skót törvényt kicsit más szemmel.

Skóciában elfogadtak egy új törvényt, melynek értelmében az iskoláskorú gyerekek szülői beleegyezés nélkül vallhatják magukat másneműnek az iskola területén - írja a Daily Mail. Szabadon választhatják ki melyik mosdót vagy öltözőt használják, valamint az angol nyelvben ismert személyes névmásokat is kedvükre lecserélhetik.

1_1.jpg

Tovább

Nemváltoztatás óvodásoknak

- vendégposzt

2021. október 30. - szoljbeapapnak
Idejétmúlt lett a régi vicc, mely szerint az újszülött kisbabáról kérdezik a szülőket: – Kisfiú vagy kislány? A válasz: – Majd 18 éves korában eldönti. A "szép új világban" már nem kell várni a nagykorúságig, az óvodások is eldönthetik, hogy fiúk vagy lányok szeretnének-e lenni. A Daily Mail-ben megjelent hír szerint ugyanis Skóciában négyéves kortól, szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a gyerekek.
6432698_shutterstock.jpg
Fotó forrása: https://www.shutterstock.com/

Tovább

Miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent?

- interjú Papp Attila Gyulával

2021. október 11. - szoljbeapapnak

Papp Attila Gyulával, a kecskeméti Szólj be a papnak főszervezőjével beszélgettünk legutóbbi eseményük kapcsán, illetve a közelgő terveikről is faggattuk.

dsc00952.jpg

Sokan úgy gondolják, az egyháznak a templomban a helye. Te Kecskemét főterére “vitted ki” hét felekezet képviselôjét. Miért fontos, hogy a köztereken is jelen legyenek?  

A keresztény ember hite, cselekvő hit. Tenni kell. Láthatjuk a történelemben. Ábrahám például bárhol járt, az Úrnak egy oltárt épített.  Pál apostol tanított, vitatkozott, Kálvin szintén tanított, vitatkozott sokat, Teréz anya gyógyított, adakozott. Csiszér Laci ezer fokon énekel, zenél fáradhatatlanul. Mindenki másképp fejezi ki imádatát Istennek. Úgy éreztem, hogy az életben sok jóval áldott meg az Úr, ezért most egy kis részét tovább szeretném adni. Ha lehet nem csak az egyház falai között. Azt látom, hogy sokan hisznek mindenféle banális blaszfémiában. Ezen változtatni kell. Nem lehet, hogy emberek azért kárhozzanak el, mert téves előítéletek táplálják a gyűlölet tüzüket. Hiszem, ha kérdeznek és szembesülnek azzal, hogy nem úgy van, ahogy gondolják, elindulhatnak Isten felé, az örök élet felé.

Kecskemét nagyon közvetlen város, szeretik egymást az emberek. Így a városhoz tartozó lelkészek is örömmel találkoznak, nevetnek, sztoriznak egymással. Hálás vagyok, hogy mind a heten vállalták a felkérést.

Ételosztás, dicsőítő koncert, közérthető igehirdetés, a közönség kérdései alapján zajló beszélgetés - ezek alkották a programot. Mintha csak a kirakatba próbáltátok volna tenni a hitélet legvonzóbb aspektusait. Ez volt a cél? Mi a helyzet a szürke hétköznapokkal?  

És még a Pax TV is kint volt, de erre így nem gondoltam, örülök, hogy így látjátok. Régen éreztem magam ennyire boldognak, ennyire hálásnak, hogy ez így összejött, áldott nap volt. Egészheti esőzés után sütött a nap szombaton. A szürke hétköznapokhoz ezekből az alkalmakból tudunk meríteni. Sőt, miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent. Keresi a célját az életének, ha gondol arra, hogy erről a világról előbb-utóbb menni kell. Akkor ez az élet minden lehet, csak nem szürke. Akkor szürke az élet, ha engedjük, hogy az legyen.

Az ételekre és az alkalomra nevüket elhallgató személyek adták össze a rávalót.  Áldja meg őket az Isten ezerszeresen! 

Egyenruhás tábori lelkész és a zsidó közösség rabbija is színesítették a képet. Ez még a Szólj be a papnak szintjén is szokatlan, akárcsak hét (!) felekezet szerepeltetése. Hogyan foglalnád össze a legfontosabb közös üzenetet?

Hankóczi Gergely (a magyar Tony Stark) hatalmas figura. Akármikor beszélgetek vele, kifogyhatatlan a szóból, a sztorikból, a komoly üzenetekből, vagy épp a könnyesre nevetős történetekből. Amikor felkértem erre az eseményre azt mondta, hogyha neki beszólnak a vasököl odacsap ahova köll… Róna Tamás a hatalmas tudása ellenére is végtelenül szerény, kedves és elfogadó ember. Nem csak a Szólj be a papnak esemény színfoltjai, hanem a környezetüké is. Ebben biztos vagyok. Az üzenet pedig egyszerű. Sokan sokféle meggyőződéssel imádhatjuk Istent. Fontosak a különbségek és mindenki erősítse meg magát a hitében. A református fogadja el, hogy van Sola Scriptura, a katolikus testvérek meg őrizzék a hagyományokat. Fogadjuk el, hogy sokféleképpen lehet keresni Istent, az ő igazságát, ezt üzeni a hét felekezet jelenléte. Akik eljöttek szombaton, láthatták, hogy színes-pompás így.

Az esemény teljes fotógalériája itt tekinthető meg.

Tovább

Miért próbálta megmenteni a pápa a gyilkost?

2021. október 08. - Phil Melanchthon

Egyházi tiltakozások ellenére is kivégezték az egyesült államokbeli Missouriban Ernest Johnsont. A szellemi fogyatékos, háromszoros gyilkosság miatt elítélt 61 éves férfi utolsó megnyilatkozásaival keresztény hitéről tett vallomást. Az október 5-én méreginjekcióval kivégzett elkövető érdekében Ferenc pápa is megpróbált közbenjárni, mégsem kapott kegyelmet. A katolikus egyházfő levelében hangsúlyozta, hogy minden élet szent és védelemre méltó. Mielőtt megvizsgálnánk Ference pápa motivációját, idézzük fel röviden a történteket.

rtx1sprx-1024x738.jpg

Ferenc pápa megáld egy elítéltet

A Johnson elleni halálos ítélet azért született meg, mert 1994-ben egy rablás során egy szupermarket három dolgozóját meggyilkolta. Kábítószerfüggősége miatt volt szüksége pénzre, tettét bevallotta. Az Egyesült Államokban tilos halálbüntetést végrehajtani szellemi fogyatékos személyeken, ugyanakkor a tagállamok hatáskörébe tartozik annak megállapítása, hogy mi számít szellemi fogyatékosságnak.

Tovább

A szakrális influenszer és az igazi hit

Hit, képmutatás és józan ész viszonyáról egy rendhagyó Tartuffe-előadás kapcsán

2021. július 06. - szoljbeapapnak

Önkéntesünk, Orosz-Tóth Lilla beszámolója:

A nyár egy nagyon meleg estélyén, június 24-én a DESzínház és a Szólj be a Papnak közös eseményén vehettünk részt. Miért is volt ez az alkalom olyan különleges? Mivel jómagam számára az első kimozdulás volt a közösségi térbe (ennyi pandémiás-depressziós bezártság után). Itt, a Batthyány utcai DESZ24 udvarán egymás mellett szabadon ülhettünk a kihelyezett székeken, sőt maszk nélkül szívhattuk a város fülledt porát, amelybe apró hársfa illat szökött. Kalandozzunk vissza a lényegre, arra hogy mit is láthattunk. A DESzínház egy fantasztikusan komponált előadását: a Tartuffe-öt Moliére-től, Parti Nagy Lajos új fordítása alapján. A darab számomra fergeteges élményt nyújtott. Ebben a feldolgozásban kissé szabadszájú és merész az előadásmód. Aki lemaradt még középiskolában a történetéről, annak mondanám, hogy nézzen utána, de most pár mondatban mégiscsak összegezném a darabot. Ott van Tartuffe, akit felemelt a rendkívül naiv Orgon a nyomorból. Tartuffe ezzel a jó cselekedettel maximálisan visszaél és csúnyán ki is használja Orgont. Eszik, iszik, dőzsöl és még Orgon feleségére is finoman szemet vet. Közben Orgon az elvakultságtól nem látván, még a lányát is hozzáadná, illetve vagyonát is végül ráíratja. A színdarabba a fordulat a végén következik, mivel az eredeti könyvben az olvasónak nincs meg a választása, hogy ítéletet hozzon, sőt Tartuffe diadalával végződik a történet. Ebben a színdarabban viszont nem így van, a közönség is bevonódik a végén egy szavazással. Kinek jusson végül az asszony, a ház, és minden ingó és ingatlan vagyon?

203914103_1932962593532546_432987942739384181_n.jpg

Tovább

Templomot építhetünk sörivással!

Egy gyönyörű sör jó célért

2021. június 18. - Phil Melanchthon

Alapvetően minden sör jó célra készül, hiszen oltják a szomjunkat és ellazítanak. Egyházi piák című sorozat első részéből az is kiderült, hogy még az ördög ellen is hasznos lehet kedvenc habos italunk. Most viszont lerombolt templomok (vagy éppen iskolák) helyreállításához is hozzájárulhatunk pusztán sörivással – jól hangzik, nem?

temp_1.jpg

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde készítette el a Templárius nevű sört a  Templárius Alapítvány és a Hungary Helps Program megbízásából, az üldözött keresztények megsegítésének előmozdítására. A Hungary Helps linkelt cikkében még az szerepel, hogy az imperial rye ale (erős, felsőerjesztésű rozssör) ára hozzávetőleg ezer forint lesz, amelyből 150 forintot fordítanak jótékony célra. A sör ára a webshopban végül 1250 forint lett, és mindjárt le is írom, hogy miért nem sok érte. Közben gyorsan kiszámolom, hogy ha egy templomfelújítást 15 millió forintra saccolunk, akkor 100 000 üveggel kell meginni, hogy egymagunk álljunk egy teljes renoválást. Ez egy olyan kihívás, amihez lenne is kedvem, de ahogy kibontom a nagy kartondobozt és meglátom, mi vár benne, egyből tudom, hogy a megrendelt üvegek jó részét ajándékba fogom adni. Ahogy a képen láthatjátok, szuperigényesen dekorált, informatív papírdobozokban van minden egyes üveg. Amilyen rövid a szöveg, pont olyan ütős, képes arra, hogy a templomosokhoz méltó legendát vázoljon a valóban ritkán előforduló rozssör köré, hiszen kolostorokban készült ősi sörök elveszett receptjeinek nyomában járunk. A füstölt maláta, mint összetevő pedig kellően felcsigáz (árpamaláta is van benne a rozsmaláta mellett). A templomosok jelmondata szerepel az üvegen is: Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam! ('Ne nekünk, Urunk, ne nekünk, hanem a te nevednek adj dicsőséget!'). A történelmi regények kedvelőinek ez Bíró Szabolcs monumentális regényfolyama első részének címéből lehet ismerős.

Tovább

Mit gondol egy fiatal srác a Biblia neked című kiadványról?

- megérkezett az első élménybeszámoló

2021. június 12. - szoljbeapapnak

Emlékeztek még a felhívásunkra, melyben a Harmat kiadó új, interaktív Bibliájának tesztelőit kerestük?

Nagy örömünkre már meg is érkezett az első értékelés! Zseniális! Külön köszönjük Marcinak, hogy a pozitívumok mellett negatívumokat is említ!

Püspök, pap, focista és vezérszurkoló találkozik az EB előtt

A foci és a hit kapcsolata

Egyre közeledik a kivételes sportélményt ígérő esemény: a magyar fociválogatott júniusi szereplése az Európa Bajnokságon. A nemzeti tizenegynek a kontinens legerősebb csapataival, Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal kell mérkőznie: ha realisták vagyunk a pontokért, ha nagyobbat merünk álmodni, a továbbjutásért. Nem meglepő, hogy az esélyek latolgatása kapcsán felmerülnek a kérdések: Hogyan győzhetünk? Kiben/miben kell hinnünk a sikerért? Nem csak a foci és a közelgő meccsek, hanem az élet más nagy csatáinak fényében fogja a témát megbeszélni Gundel Takács Gábor moderálásával június 7-én 19.00 órától Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Fejes Csaba római katolikus pap, Hamberger Ádám vezérszurkoló, és Telek András válogatott labdarúgó. Hogy fognak-e közösen imádkozni a csapat sikeréért? A Kobuci kertbe kilátogatók számára az is ki fog derülni. 

144305611.jpg

Miben kell hinni a győzelemhez? 

És hogy mi köze a résztvevőknek a focihoz, illetve a hithez? Fabiny Tamás köztudottan közel áll a labdarúgáshoz, részt vett a Puskás Aréna megáldásán, a Ferencváros – Molde BL selejtező kapcsán pedig Fradi-mezes képet posztolt. Fejes Csaba a papi futsal EB-n szerepelt a magyar válogatottban. Telek Andrásról köztudott volt, hogy hívő játékos, nemrég egy interjúban arról is beszélt, hogy a társak hogyan zrikálták az öltözőben emiatt. Gundel Takács hitéleti aktivitása szintén közismert, többek közt a Reformáció 500 emléksorozat egyik nagykövete volt.

A futball kapcsán érezzük, hogy többről van szó, mint játékról. Maradona szerint egyenesen a vallás jellemzőivel bír a világ kedvenc labdajátéka. Milyen értelemben lengheti át a vallásosság a focit?

Több futballista hitéről tesz bizonyságot sikerei kapcsán. Hazai példa Gera Zoltán megszólalása a Puskás Aréna megnyitóján („Jézus Krisztusnak köszönhetem, hogy itt vagyok. Mindent neki köszönhetek.”). A jelenlegi külföldi sztárok közül keresztény hitére rendszeresen utal például az angol Daniel Sturridge, a belga Romelu Lukaku és Christian Benteke, a német Mario Götze (és az edző Jürgen Klopp), valamint a Real Madrid friss szerzeménye, az osztrák David Alaba.

 jde_alaba.jpg

David Alaba hitvallása ("Az erőm Jézusban van")

A futball emellett olyan kiszámíthatatlan játék (gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor a kiscsapatok legyőzik a „Góliátokat”, vagy például Maradona kézzel szerzett góljára), hogy gyakran szokták „Isten kezét” keresni a zöld gyepen történtek mögött.

Persze annak fennáll a veszélye, hogy a sport (mint megannyi más dolog) valláspótlék szerepét töltse be. Még a katolikus hitét komolyan gyakorló Pelé („Egész életemben vallásos voltam. Katolikus családból származom, erős hittel. Bármerre is vezetett utam, mindenhol Istent kerestem.”) is olyan kijelentésekre ragadtatta magát, hogy „olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát.” Maradona legfanatikusabb szurkolói saját „vallást” hoztak létre, egy friss blaszfémikus megnyilvánulás pedig nem meglepő módon Zlatan Ibrahimovićtól származik: a válogatottba való visszatérését azzal jelentette be a közösségi médiában, hogy „az isten visszatér”. És akkor még nem is szóltunk azokról a drukkerekről, akik bálványozzák csapatukat a szurkolás visszafogottabb formái helyett.

A futball lehet a vallási identitás kiterjesztett terepe is. A két nagy glasgow-i csapat, a protestáns Rangers és a katolikus Celtic vezetése és szurkolói évtizedeken át szektariánus lelkülettel rivalizáltak és tartották kölcsönösen lehetetlennek, hogy a másik felekezet képviselőit leigazolják (ma már más a helyzet). A foci ugyanakkor nemcsak széthúzást, hanem egységet hozhat ezen a téren is. Erre született egy jó példa akkor, amikor a szintén felekezeti okokból is szétszakított sziget, Írország északi részének játékosai 1982-ben óriási meglepetésre legyőzték a világbajnokságon Spanyolországot. A Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország gólját egy katolikus játékos, Gerry Armstrong szerezte, aki így értékelte az eseményt: „Hiszek benne, hogy aznap minden ír nekünk szorított. Úgy gondolom, hogy mi megtettük az ország egyesítése érdekében azt, amire a politikusaink képtelenek voltak.”

szolj_be_a_papnak_hihetunk_a_gyozelemben_event_v2.jpg

De honnan származik a futball ilyen közösségformáló ereje? A modern korban sokan ugyan individuálisan keresik az élményeket, de még az atomizálódott társadalmakban is megvannak a közösségi összetartozás terei. Például a stadionok vagy közös meccsnézések helyszínei. Ahogyan Lánczi András írja: „Egyszerre százezer ember nézhet egy meccset a helyszínen, a szurkolók törzsi alapon szerveződnek és - kimutatták - a szurkolói rigmusok a gyerekmondókák ritmusképletét utánozzák, vagyis az emberek utolsó közös lelki rétegéből táplálkoznak. A nézőtéren időlegesen felfüggesztődnek a társadalmi különbségek, a kétkezi munkás és a tudományos kutató gyorsan szót ért egymással. Az önfeledtség egybeolvaszt.” Erről eszünkbe juthatnak a 2016-os körúti ünneplés jelenetei. A magyar társadalomnak nem ártana idén is átélnie az önfeledt összetartozás élményét és talán az egyház is segíthet erre ráhangolódni (ebbe az irányba mutatott Fabiny Tamás videóüzenete az EB-pótselejtező előtt).

Ajánljuk a különleges eseményt mindazoknak, akik az EB-szurkolásra készülve egy 90 percnyi időre a foci és a szurkolás ilyen aspektusaira is kíváncsiak. A közönség szabadon kérdezhet majd az ingyenes alkalom során. Ha már van kérdésed, itt felteheted!

süti beállítások módosítása