Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Elítélték a meleg-kérdésben véleményt formáló lelkészt

2020. november 26. - Phil Melanchthon

Megalapozottnak találta a bíróság a közösség elleni uszítás vádját Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztor ügyében (az eset hátteréről itt olvashattok). A 8100 eurós pénzbüntetés (közel 3 millió forint jelenlegi árfolyamon) a kiszabható legalacsonyabb büntetéshez áll közel és nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba. A bírónő indoklása szerint Latzel szándékosan szította a homoszexuálisok iránti gyűlöletet.

A Latzel által tartott házassági szeminárium hanganyaga, amely az internetre felkerült, a lelkész olyan kijelentéseit tartalmazta, mint például: „az egész gendermocsok” pokoli, sátáni és támadást jelent az isteni teremtés rendje ellen. Egy melegfelvonulás kapcsán a „bűnözők” kifejezést használta (ezért később bocsánatot kért).

3111207407_d7b10c180a_o.jpg 

Tovább

Amikor a debreceniek fellázadtak a karantén ellen

2020. november 11. - Phil Melanchthon

Debrecent erősen sújtotta 1739 és 1743 között a pestisjárvány, kb. 20 000 lakosból 8200-en vesztek oda, a legpusztítóbb nap 1749. október 19. volt, akkor 164-en haltak meg (akkoriban egyébként csak három orvos működött a városban). A Magyarországot kormányzó Habsburgok egyik bécsi csúcsszerve, a Helytartótanács rendelkezése alapján az alföldi szabad királyi városban is vesztegzárat vezettek be (gyanús eseteknél 21 napig, ragályos házaknál 42 napig tartott a házi karantén). Betiltották például a vásárokat, halotti torokat. Amikor enyhült a helyzet, lazítások jöttek, de a zene és a tánc tiltott maradt.

38620.jpg

id. Pieter Bruegel: A halál diadala

Tovább

Hisszük, hogy Isten rendezte így és célja van vele

- közlemény

2020. november 09. - szoljbeapapnak

A szerdai focis eseményünkre minden eddiginél jobban készültünk. Bár eredetileg személyesen, a Ti részvételetekkel szerettük volna megtartani – hiszen alapvető célunk, hogy hús-vér emberek közti, azonos térben történő (ha úgy tetszik offline) találkozásokat hozzunk létre a keresztény hit nagy témái kapcsán (kik vagyunk? hogyan éljünk? mi a kapcsolatunk Istennel?, stb.) –, ezért jó néhány budapesti sportbárral felvettük a kapcsolatot; ám ezt a számításunkat hamar keresztbe húzták.

Végül az eseményt online kezdtük el hirdetni és az egyik legjobb médiás csapatot, a Shoeshine-t vontuk be a szervezésbe. Hittük, hogy az ő profi közreműködésükkel egy szuper eseményt tudunk szervezni Nektek.

124173625_1319591551707486_4830801713937910015_n.jpg

A TakeMeHome Zenekar hónapok óta készül a szerdai fellépésre, a válaszadókkal hetek óta tartjuk a kapcsolatot. Már az utolsó simításoknál tartottunk, amikor sajnos váratlanul és felkészületlenül kaptunk hírt a mai szigorító bejelentésről; így a Hihetünk a győzelemben? eseményünket elhalasztjuk.

Bízunk benne – és imádkozunk is érte (!) –, hogy a téma nem veszti aktuálisát: a magyar válogatott a zártkapus meccsek ellenére kijut az EB-re és a vírushelyzet is megengedi, hogy az eseményt később tartsuk meg. Éppen ezért úgy tervezzük, hogy közvetlenül az első EB meccs előtt, személyesen tartjuk majd meg a focis eseményünket.

Bár hihetetlenül nehéz, de hisszük, hogy Isten rendezte így a helyzetet és célja van ezzel is.

Hihetünk-e a győzelemben?

- online vitaest hitről, fociról

2020. november 03. - Julie K

A soron következő online vitaestünk apropója a Ferencváros BL-szereplése és a Magyar Válogatott EB-részvétele, illetve a Nemzetek Ligájában folytatott küzdelme, így a futball és a személyes hit kapcsolatának kérdése áll majd a középpontban.

szolj_be_a_papnak_hihetunk_a_gyozelemben_insta.jpg

Tovább

Dr. Csókay András, a pozitív provokátor

- akit most személyesen kérdezhetsz

2020. október 31. - LelkesBarbi

UPDATE: Az eseményt bizonytalan időre elhalasztjuk! :(

 

Csókay András megosztó személyiség. Vagy rajonganak érte az emberek, vagy pedig a víz is kiveri őket tőle. Miért? Mert amikor megszólalásra kap lehetőséget, akkor mindig előkerül a személyes hite, Isten és Jézus. Akár díszpolgári címről van szó, akár a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról, akár egy páros interjúról. Sokaknak ez megnyerő, mások pedig háborognak azért, mert úgy érzik, hogy rájuk erőlteti a saját meggyőződését. Azt, ami sokak szerint magánügy és nem tartozik másra.

exkluziv_beszelgetes_dr_csokay_andrassal_insta.jpg

Tovább

Katolikus-protestáns vetélkedést hoz az amerikai választás

2020. október 24. - Phil Melanchthon

Trump „hitvédő” imázsát megőrizve újrázna, Biden lenne az USA második katolikus elnöke.

A két elnökjelölt nagy hangsúlyt fektet a hit fontosságára. Donald Trump a 2015-ös elnöki kampányának programját összefoglaló, Great Again – Újra naggyá tesszük Amerikát című könyvében leírja, hogy vallási értékeit anyja plántálta belé és presbiteriánus gyülekezetbe kezdett járni. Később a szintén protestáns Marble Collegiate Churchbe járt, az ott szolgáló Norman Vincent Peale tiszteletest nagyon kedvelte, ő egyébként a magyarul is megjelent A pozitív gondolkodás hatalma című könyv szerzője. Trump így fogalmazta meg az ő hatását: „nagyon pozitív érzéseket ültetett el bennem Istennel kapcsolatban, és ez önmagammal szemben is pozitív érzésekre késztetett. Sokszor olyan érzésekkel távoztam a templomából, hogy a szó szoros értelmében akár további három prédikációját is szívesen meghallgatnám.” A jelenleg hivatalban lévő elnök azt is megjegyzi: „Isten mindennap ott van az életemben”, illetve „legbelül az evangélium segített azzá válnom, aki vagyok” (idézetek a magyar kiadás 176-178. oldalairól).

135ec3cc-2734-421e-8314-7dd6b46f2b18.jpg

Áldásuk rajta

Tovább

Mi a bűn?

2020. október 15. - szoljbeapapnak

Felkértük az Egytestté oldalt, hogy válaszoljon néhány kérdésre. Meg is tette!

Mi a bűn? Mértéktelen evés? Bódult állapotba kerülés? Szexuális élvezet? Önsanyargatás? Sporteredmények hajszolása? Vagy a lustaság? Mit gondoltok? 

Hasonló témában rendszeresen találkozhatsz kiváló tartalmakkal az Egytestté YouTube-csatornáján és Instáján.

Élőben is fel tudod tenni kérdéseid a témakörben következő eseményünkön!

Mitől nő a lelkésznő?

2020. október 14. - szoljbeapapnak

A református lelkésznőt, Fábián Esztert arról kérdeztük, hogy vajon mennyire tudja megélni nőiességét a férfiak dominálta egyházi világban. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt. Letsgo atyának azt a kérdést szegeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. A válaszát itt tudod megnézni. Az evangélikus lelkészt, Asztalos Richárdot arról kérdeztük, hogy vajon mennyire fontos a jó szex a házasságban. A frappáns választ itt tudod megnézn.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

A házasságban a jó szex a legfontosabb?

2020. október 10. - szoljbeapapnak

Az evangélikus lelkészt, Asztalos Richárdot arról kérdeztük, hogy vajon mennyire fontos a jó szex a házasságban. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt. Letsgo atyának azt a kérdést szegeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. A válaszát itt tudod megnézni.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

Az egyház és a világ találkozása

fotók a Jézus bekövetne? eseményünkről

2020. október 07. - szoljbeapapnak

Különleges eseményben volt része azoknak, akik befértek a járványhelyzet miatt limitált Szólj Be a Papnak! budapesti eseményére a Művész Kávéházba szeptember végén: Jézus bekövetne?.

Egyedülálló módon találkozott a világi látásmód az egyházi véleményekkel, ugyanis Kajdi Csaba Insta-kritikus, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Török Csaba római katolikus pap ütköztették látásmódjukat, véleményeiket a jelenlévők kérdései mentén.

A jó hangulatú beszélgetés legnagyobb tanulsága, hogy igenis szükség van az ilyen találkozásokra, beszélgetésekre a templomok falain kívül, ahol minden válaszadó komfortzónájából kilépve igyekezett választ adni az élet igazán nagy kérdéseire, melyek sok esetben megválaszolatlanul maradnak, vagy fel sem merjük őket tenni.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik.

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

süti beállítások módosítása