Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A szakrális influenszer és az igazi hit

Hit, képmutatás és józan ész viszonyáról egy rendhagyó Tartuffe-előadás kapcsán

2021. július 06. - szoljbeapapnak

Önkéntesünk, Orosz-Tóth Lilla beszámolója:

A nyár egy nagyon meleg estélyén, június 24-én a DESzínház és a Szólj be a Papnak közös eseményén vehettünk részt. Miért is volt ez az alkalom olyan különleges? Mivel jómagam számára az első kimozdulás volt a közösségi térbe (ennyi pandémiás-depressziós bezártság után). Itt, a Batthyány utcai DESZ24 udvarán egymás mellett szabadon ülhettünk a kihelyezett székeken, sőt maszk nélkül szívhattuk a város fülledt porát, amelybe apró hársfa illat szökött. Kalandozzunk vissza a lényegre, arra hogy mit is láthattunk. A DESzínház egy fantasztikusan komponált előadását: a Tartuffe-öt Moliére-től, Parti Nagy Lajos új fordítása alapján. A darab számomra fergeteges élményt nyújtott. Ebben a feldolgozásban kissé szabadszájú és merész az előadásmód. Aki lemaradt még középiskolában a történetéről, annak mondanám, hogy nézzen utána, de most pár mondatban mégiscsak összegezném a darabot. Ott van Tartuffe, akit felemelt a rendkívül naiv Orgon a nyomorból. Tartuffe ezzel a jó cselekedettel maximálisan visszaél és csúnyán ki is használja Orgont. Eszik, iszik, dőzsöl és még Orgon feleségére is finoman szemet vet. Közben Orgon az elvakultságtól nem látván, még a lányát is hozzáadná, illetve vagyonát is végül ráíratja. A színdarabba a fordulat a végén következik, mivel az eredeti könyvben az olvasónak nincs meg a választása, hogy ítéletet hozzon, sőt Tartuffe diadalával végződik a történet. Ebben a színdarabban viszont nem így van, a közönség is bevonódik a végén egy szavazással. Kinek jusson végül az asszony, a ház, és minden ingó és ingatlan vagyon?

203914103_1932962593532546_432987942739384181_n.jpg

Tovább

Templomot építhetünk sörivással!

Egy gyönyörű sör jó célért

2021. június 18. - Phil Melanchthon

Alapvetően minden sör jó célra készül, hiszen oltják a szomjunkat és ellazítanak. Egyházi piák című sorozat első részéből az is kiderült, hogy még az ördög ellen is hasznos lehet kedvenc habos italunk. Most viszont lerombolt templomok (vagy éppen iskolák) helyreállításához is hozzájárulhatunk pusztán sörivással – jól hangzik, nem?

temp_1.jpg

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde készítette el a Templárius nevű sört a  Templárius Alapítvány és a Hungary Helps Program megbízásából, az üldözött keresztények megsegítésének előmozdítására. A Hungary Helps linkelt cikkében még az szerepel, hogy az imperial rye ale (erős, felsőerjesztésű rozssör) ára hozzávetőleg ezer forint lesz, amelyből 150 forintot fordítanak jótékony célra. A sör ára a webshopban végül 1250 forint lett, és mindjárt le is írom, hogy miért nem sok érte. Közben gyorsan kiszámolom, hogy ha egy templomfelújítást 15 millió forintra saccolunk, akkor 100 000 üveggel kell meginni, hogy egymagunk álljunk egy teljes renoválást. Ez egy olyan kihívás, amihez lenne is kedvem, de ahogy kibontom a nagy kartondobozt és meglátom, mi vár benne, egyből tudom, hogy a megrendelt üvegek jó részét ajándékba fogom adni. Ahogy a képen láthatjátok, szuperigényesen dekorált, informatív papírdobozokban van minden egyes üveg. Amilyen rövid a szöveg, pont olyan ütős, képes arra, hogy a templomosokhoz méltó legendát vázoljon a valóban ritkán előforduló rozssör köré, hiszen kolostorokban készült ősi sörök elveszett receptjeinek nyomában járunk. A füstölt maláta, mint összetevő pedig kellően felcsigáz (árpamaláta is van benne a rozsmaláta mellett). A templomosok jelmondata szerepel az üvegen is: Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam! ('Ne nekünk, Urunk, ne nekünk, hanem a te nevednek adj dicsőséget!'). A történelmi regények kedvelőinek ez Bíró Szabolcs monumentális regényfolyama első részének címéből lehet ismerős.

Tovább

Mit gondol egy fiatal srác a Biblia neked című kiadványról?

- megérkezett az első élménybeszámoló

2021. június 12. - szoljbeapapnak

Emlékeztek még a felhívásunkra, melyben a Harmat kiadó új, interaktív Bibliájának tesztelőit kerestük?

Nagy örömünkre már meg is érkezett az első értékelés! Zseniális! Külön köszönjük Marcinak, hogy a pozitívumok mellett negatívumokat is említ!

Püspök, pap, focista és vezérszurkoló találkozik az EB előtt

A foci és a hit kapcsolata

Egyre közeledik a kivételes sportélményt ígérő esemény: a magyar fociválogatott júniusi szereplése az Európa Bajnokságon. A nemzeti tizenegynek a kontinens legerősebb csapataival, Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal kell mérkőznie: ha realisták vagyunk a pontokért, ha nagyobbat merünk álmodni, a továbbjutásért. Nem meglepő, hogy az esélyek latolgatása kapcsán felmerülnek a kérdések: Hogyan győzhetünk? Kiben/miben kell hinnünk a sikerért? Nem csak a foci és a közelgő meccsek, hanem az élet más nagy csatáinak fényében fogja a témát megbeszélni Gundel Takács Gábor moderálásával június 7-én 19.00 órától Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Fejes Csaba római katolikus pap, Hamberger Ádám vezérszurkoló, és Telek András válogatott labdarúgó. Hogy fognak-e közösen imádkozni a csapat sikeréért? A Kobuci kertbe kilátogatók számára az is ki fog derülni. 

144305611.jpg

Miben kell hinni a győzelemhez? 

És hogy mi köze a résztvevőknek a focihoz, illetve a hithez? Fabiny Tamás köztudottan közel áll a labdarúgáshoz, részt vett a Puskás Aréna megáldásán, a Ferencváros – Molde BL selejtező kapcsán pedig Fradi-mezes képet posztolt. Fejes Csaba a papi futsal EB-n szerepelt a magyar válogatottban. Telek Andrásról köztudott volt, hogy hívő játékos, nemrég egy interjúban arról is beszélt, hogy a társak hogyan zrikálták az öltözőben emiatt. Gundel Takács hitéleti aktivitása szintén közismert, többek közt a Reformáció 500 emléksorozat egyik nagykövete volt.

A futball kapcsán érezzük, hogy többről van szó, mint játékról. Maradona szerint egyenesen a vallás jellemzőivel bír a világ kedvenc labdajátéka. Milyen értelemben lengheti át a vallásosság a focit?

Több futballista hitéről tesz bizonyságot sikerei kapcsán. Hazai példa Gera Zoltán megszólalása a Puskás Aréna megnyitóján („Jézus Krisztusnak köszönhetem, hogy itt vagyok. Mindent neki köszönhetek.”). A jelenlegi külföldi sztárok közül keresztény hitére rendszeresen utal például az angol Daniel Sturridge, a belga Romelu Lukaku és Christian Benteke, a német Mario Götze (és az edző Jürgen Klopp), valamint a Real Madrid friss szerzeménye, az osztrák David Alaba.

 jde_alaba.jpg

David Alaba hitvallása ("Az erőm Jézusban van")

A futball emellett olyan kiszámíthatatlan játék (gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor a kiscsapatok legyőzik a „Góliátokat”, vagy például Maradona kézzel szerzett góljára), hogy gyakran szokták „Isten kezét” keresni a zöld gyepen történtek mögött.

Persze annak fennáll a veszélye, hogy a sport (mint megannyi más dolog) valláspótlék szerepét töltse be. Még a katolikus hitét komolyan gyakorló Pelé („Egész életemben vallásos voltam. Katolikus családból származom, erős hittel. Bármerre is vezetett utam, mindenhol Istent kerestem.”) is olyan kijelentésekre ragadtatta magát, hogy „olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát.” Maradona legfanatikusabb szurkolói saját „vallást” hoztak létre, egy friss blaszfémikus megnyilvánulás pedig nem meglepő módon Zlatan Ibrahimovićtól származik: a válogatottba való visszatérését azzal jelentette be a közösségi médiában, hogy „az isten visszatér”. És akkor még nem is szóltunk azokról a drukkerekről, akik bálványozzák csapatukat a szurkolás visszafogottabb formái helyett.

A futball lehet a vallási identitás kiterjesztett terepe is. A két nagy glasgow-i csapat, a protestáns Rangers és a katolikus Celtic vezetése és szurkolói évtizedeken át szektariánus lelkülettel rivalizáltak és tartották kölcsönösen lehetetlennek, hogy a másik felekezet képviselőit leigazolják (ma már más a helyzet). A foci ugyanakkor nemcsak széthúzást, hanem egységet hozhat ezen a téren is. Erre született egy jó példa akkor, amikor a szintén felekezeti okokból is szétszakított sziget, Írország északi részének játékosai 1982-ben óriási meglepetésre legyőzték a világbajnokságon Spanyolországot. A Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország gólját egy katolikus játékos, Gerry Armstrong szerezte, aki így értékelte az eseményt: „Hiszek benne, hogy aznap minden ír nekünk szorított. Úgy gondolom, hogy mi megtettük az ország egyesítése érdekében azt, amire a politikusaink képtelenek voltak.”

szolj_be_a_papnak_hihetunk_a_gyozelemben_event_v2.jpg

De honnan származik a futball ilyen közösségformáló ereje? A modern korban sokan ugyan individuálisan keresik az élményeket, de még az atomizálódott társadalmakban is megvannak a közösségi összetartozás terei. Például a stadionok vagy közös meccsnézések helyszínei. Ahogyan Lánczi András írja: „Egyszerre százezer ember nézhet egy meccset a helyszínen, a szurkolók törzsi alapon szerveződnek és - kimutatták - a szurkolói rigmusok a gyerekmondókák ritmusképletét utánozzák, vagyis az emberek utolsó közös lelki rétegéből táplálkoznak. A nézőtéren időlegesen felfüggesztődnek a társadalmi különbségek, a kétkezi munkás és a tudományos kutató gyorsan szót ért egymással. Az önfeledtség egybeolvaszt.” Erről eszünkbe juthatnak a 2016-os körúti ünneplés jelenetei. A magyar társadalomnak nem ártana idén is átélnie az önfeledt összetartozás élményét és talán az egyház is segíthet erre ráhangolódni (ebbe az irányba mutatott Fabiny Tamás videóüzenete az EB-pótselejtező előtt).

Ajánljuk a különleges eseményt mindazoknak, akik az EB-szurkolásra készülve egy 90 percnyi időre a foci és a szurkolás ilyen aspektusaira is kíváncsiak. A közönség szabadon kérdezhet majd az ingyenes alkalom során. Ha már van kérdésed, itt felteheted!

Keresztény könnyűzenéről nevetve, de komolyan

Szólj be a popnak! beszélgetés

2021. május 16. - LelkesBarbi

A keresztyén könnyűzenéről már beszéltek sokan és sokszor. A tapasztalatok alapján ez kb. olyan megosztó téma, mint manapság az oltás. De az egy másik cikk témája lenne... A téma tehát megosztó, mert szilárd meggyőződések és prekoncepciók kapcsolódnak hozzá. Ez pedig nem éppen a barátságos és konstruktív viták előfeltétele.
A Szólj be a popnak beszélgetés azzal kezdődött, hogy a résztvevők kifejezték a szándékukat, hogy egy testvéri beszélgetést szeretnének lefolytatni és bár ez spoiler, de azt gondoljuk, hogy ez sikerült is. Ez pedig már önmagában is sikerként könyvelhető el, ha figyelembe vesszük, hogy a könnyűzenéről különböző felekezetű és eltérő zenei ízléssel rendelkező (szak)emberek beszélgettek, bár valamennyien rendelkeznek klasszikus zenei háttérrel: Szoliva Gábriel, ferences szerzetes és egyházzenész, Farkas Domonkos egyházzenész, Lakatos Péter, szabadkeresztyén püspök és zenész, illetve Bolyki György zenész producer. Utóbbi kettő jártas a komoly- és a könnyűzenében egyaránt.
A beszélgetés másik fő értéke volt, hogy nem gyors és olcsó válaszokkal akarta lerendezni a kérdést, hanem inkább sok olyan új szemponttal gazdagították a témát, ami inkább árnyalta a témát és a lehetséges válaszokat. Nem mellesleg jóízű nevetéseket is hallhattunk az izgalmas szakmai érvek röpködése közben.

181768334_2254583948012329_113337866890347720_n.jpg

De lássuk, mik is merültek fel a beszélgetés közben!

Tovább

Szólj be a popnak - dalajánló

Gregorián vs. keresztény pop playlist

2021. május 02. - szoljbeapapnak

Közelgő eseményünk résztvevőit arra kértük, ajánljanak olyan zenéket, amelyeket ők a keresztény zene, illetve a dicsőítés terén a saját ízlésük szerint kiemelkedőnek találnak. A lista így igen változatos, hiszen hétfőn este kerül sor a „szent zene” és a keresztény pop közti párbeszédre, közös útkeresésre.

Tovább

Érdemi párbeszéd a “szent zene” és a keresztény pop közt?

2021. április 29. - Phil Melanchthon

Tükrözi a keresztényeket megosztó problémákat a zene terén kibontakozó egyet nem értés. Felvetődnek az alapvető kérdések: Csak a Bibliához és/vagy a jól rögzült hagyományokhoz szabad visszanyúlni? A korunk igényeire kell figyelni és válaszolni? A célközönség életkora alapján válasszuk el a hit befogadásának javasolt (zenei) útjait? Nagyon is emberi, ízlésbeli kérdéseken forgácsolódik szét a hőn áhított keresztény egység, még egyazon felekezeten belül is? Ki tudjuk „találni”, hogy ki és mi „tetszik” jobban Istennek?

d1e331f1364abac3f89b782a12e84af2.jpg

Tovább

5 legjobb magyar keresztény rapper

2021. április 24. - TheWig

Kereszténység és rap zene? Elsőre ellentmondásnak tűnik, az alábbi előadók mégis rácáfolnak erre. Minőségben és mély gondolatokban sincs hiány. Ha kíváncsi vagy mit is jelent napjainkban a keresztény rap, akkor hallgasd végig az alábbi listát.

1. Tibes

"Szókimondó, de nem trágár. Keresztény, de nem vallásos" - így szól Tibes bemutatkozása a Facebook profilján. A napjainkban is aktívan alkotó rapper megjárta az egyetemi évei alatt a zenei sikerrel járó élet mélységét és magasságát. Olyan előadókkal lépett fel, mint Fluor Tomi és a Hősök. Majd megtért és az élete a Mindenható Isten felé fordult és azóta zenei tehetségét Isten szolgálatába állította.

Tovább

Segítség! Kétségbeestem!

Gondolatok "Heni - Térdet hajtok" című zeneszáma kapcsán

2021. április 20. - TheWig

"Hiba" - az egyik legutálatosabb szó, amellyel minél kevesebbet szeretnénk találkozni. Pedig mindannyian tapasztaltuk már az érzést, amikor a tükörbe nézve undorítónak tartjuk magunkat, mert akkora hibát követtünk el, amire már nincs mentség.

zoom0050_00_11_00_06_still006.jpg

"Heni - Térdet hajtok" zenei klipje pont erről az érzésről szól. A teljes kétségbeesésről, amelyben látszólag már minden remény szertefoszlik. Amikor a lélek teljesen üres és egy belső hang ezt súgja: "Menekülni, vagy feladni". De tudjuk, hogy ezek közül egyik lehetőség sem megoldás, hanem fel kell állni a mélységből. Újra rendezni kell az életet, mert különben minden hiábavaló.

Honnan jöhet ilyenkor az újrakezdéshez szükséges erő?

Tovább

Tudom, mivel tartozom?

Neonhalék újra zenélnek

2021. április 11. - TheWig

"Gondolkodj pozitívan", "itt az ideje kicsit ventillálni", "mindenkinek szüksége van egy kis én-időre", "vedd észre az élet apró örömeit", "a pohár mennyivel jobb félig tele, mint félig üresen","a természetben töltött idő energiát ad" - a karantén időszak alatt hányszor olvastam ezeket a gondolatokat és pörögtek végig az agyamban, mint a Mátrixban a bináris kód. Igyekeztem ezeket ismételgetni magamban, hogy a négy fal között töltött idő ne őrölje fel az idegeimet a COVID-nak köszönhetően.

Majd egy szép napon belebotlottam a neten a Neonhal zenekar legújabb dalába. Semmi extra: Egy szál gitár finoman díszítve laza dallamos kísérettel. A szöveg mégis valamit megfordított a gondolataimban. Először is eszembe se jut a falamat egy rétnek a zöld füvével kitapétázni (így kezdődik a dalszöveg), de az tuti, hogy menő lenne egy ilyen lakás. Remélem már valaki meg is csinálta ezt otthon. Bár azért egy igazi rétet füvestül, birkástul, virágostul, zümmögő méhekkel együtt nem lenne olyan egyszerű átültetni egy lakásba.

pexels-chama-688618.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása