Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Isten akarata a vallások sokfélesége?

2022. január 13. - Phil Melanchthon

Aki erre a kérdésre katolikusként nem tudja kapásból a választ, alighanem csúnyán lemaradt egy fontos fejleményről.

Pedig Ferenc pápa 2019-ben egészen meglepő módon nyilatkozott meg a címben feltett kérdésben, méghozzá Ahmad et-Tajjeb-bel közösen, aki az egyiptomi mecset és egyetem, az Al-Azhar főimámja.

img1_2.jpg

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb

Közelgő vitaestünkre (Kereszténység vs. iszlám?) hangolódva tekintsük át, milyen utat járt be az egyházi álláspont az iszlám megítélésének vonatkozásában és miért valóban „történelmi jelentőségű” a fent említett két vallási vezető által aláírt közös nyilatkozat, teljes nevén a ’Dokumentum az emberi testvériségről a világbéke és a békés együttélés érdekében’.

A keresztes háborúk korában megjelent pápai bullákban pontosan azt találjuk, amire számítunk. III. Jenő pápa 1146-ban kiadott, újabb szentföldi hadjárathoz való csatlakozásra felhívó Quantum praedecessores-ben például az ellenség megnevezése „pogányok” és „hitetlenek”.

Nagyot ugorva az időben, a II. Vatikáni zsinat (1962-65) atyái a világvallásokban már a keresztény igazság magvait találták meg és így fogalmaztak: „A katolikus egyház semmit sem utasít el abból, ami ezekben a vallásokban igaz és szent.” Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Krisztus „az út, az igazság és az élet”, akiben a vallásos élet teljessége található.

Tovább

Melyik kép jellemzi legjobban a Szólj Be a Papnak! 2021-es évét?

- évértékelő poszt

2021. december 28. - Zitttu

Közeledik az év vége, ilyenkor óhatatlanul is összegzünk, értékelünk: milyen jót és rosszat hozott a 2021-es év? Mi az, ami csak arra volt jó, hogy tanuljunk belőle? És mi az, amit érdemes lenne megtartani, tovább vinni?

Miközben ezen tűnődőm eszembe jut, hogy nem ártana kimosni a molinóinkat, kitúrom a helyéről és meglepődve tapasztalom, hogy mennyire koszosak. Te jó ég, gyorsan be is teszem a gépbe. Mialatt megy a mosás, azon kezdek el gondolkodni, hogy ezek a felirataink ha mesélni tudnának, biztos minden alkalomról lenne egy-két keresetlen szavuk. Hol csálén, hol szépen kifeszítve függtek egy-egy eseményünkön hirdetve azt, hogy itt aztán be lehet ám szólni. Hány és hány furcsa tekintet szegeződött rájuk idén?

Amíg várakozom, a telefonomat nyomkodom, a képek közé tévedek, szépen sorra veszem miket készítettem idén. Vajon melyikkel lehetne leginkább jellemezni a Szólj Be a Papnak! 2021-es évét?

a képre kattintva galéria nyílik az idei eseményeink legjobb képeiből

Tovább

Pap rúgta a kezdőt a Loki-Fradin

2021. december 13. - szoljbeapapnak

A borús idő ellenére felhőtlen jókedvet hozott az örömvasárnap a lokistáknak, hiszen a papok kezdőrúgása meghozta a DVSC győzelmét.

"Atyám, máskor is jöjjön!" - szóltak oda a meccs után az elégedett debreceniek Laci atyának.

Tóth László atya római katolikus plébános és Püski Gábor református lelkész a Szólj Be a Papnak! csapatától kapták a kezdőrúgást, ezzel szeretnének rávilágítani arra, hogy a papok, a lelkészek között is vannak focidrukkerek, akik hisznek a saját csapatuk győzelmében és ha úgy van, még egy-egy imát is elmondanak a kedvenceikért.

Miben hasonlít a templomban és a meccsen átélt "szertartás"?

2021. december 09. - szoljbeapapnak

A december 12-ei Loki-Fradi összecsapás félidejében Püski Gábor, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség ifjúsági lelkésze fogja rúgni a kezdőrúgást. Ebből az alkalomból kérdeztük fociról, hitről, a templomban és a meccsen átélt szertartás hasonlóságáról és persze a várakozásairól is.

Miért vállalod a kezdőrúgást?

Ilyen felkérést nem szabad visszautasítani. Bárhogy is megy a csapatnak egy Loki-Fradi mindig különleges.

szzt0687-6.jpg

Püski Gábor az egyházi sulis eseményünkön a Bakelitben.

Mit jelent számodra a sport, a foci? 

Nagyon türelmes ember vagyok, de a foci mindig fel tud bosszantani. Igazán mérgesek csak olyan dolgokért lehetünk, amelyek fontosak számunkra. Általános iskolában mindennapos időtöltésünk volt a foci, az edzéseken felül. Mellette atlétika és a biciklizés segített az energiám levezetésében. Azóta is nagyon szeretek focizni, de ma már ritkán van rá idő. Kerékpárral járok a mindennapokban, ami egy kicsit oldja a sok gép előtt ülést. Amikor tehetem nagyon szívesen megyek túrázni is.

Te is kitombolod magad a meccseken?

Régebben hangosabb voltam, de egy vitatható eset vagy egy gól, azonnal ugrásra késztet ma is. Szeretem átlátni a pályát így a régi stadionban mindig az "I" szektorban, az újban pedig a "C"-ben szoktam ülni. Az utolsó végigordított meccsem a bennmaradásért küzdés kövesdi állomása volt, ahol szó szerint kiszurkoltuk azt a Garba gólt.

Tovább

Pap és lelkész rúgja a kezdőt a Loki-Fradin

2021. december 08. - szoljbeapapnak

A december 12-ei Loki-Fradi összecsapás elején Tóth László atya, a debreceni Megtestesülés-templom plébánosa fogja rúgni a kezdőrúgást. Ebből az alkalomból kérdeztük fociról, hitről, a templomban és a meccsen átélt szertartás hasonlóságáról és persze a várakozásairól is.

Miért vállalod a kezdőrúgást?

Régi vágyam volt, hogy egyszer egy meccsen kezdőrúgást rúghassak. Ezt a mai alkalmat egy beszélgetés után ajándékba kaptam, ami őszintén meglepett és ez a gesztus nagyon megérintett. Nem mondhattam nemet erre a megtisztelő felajánlásra. 

Mit jelent számodra a sport, a foci? 

Mindig közel állt hozzám a labdarúgás. Gyerekként, fiatalként nagyon sokat fociztunk, kedvenc játékom volt és ez meg is maradt, bár manapság már kevésbé aktívan űzöm, inkább a jó meccseket nézem. A sport számomra egyrészt közösségi játék, ahol nagyokat nevetünk, együtt vagyunk és egymásra figyelünk, másrészt pedig egy meghívás az egészség megőrzésére, a test karbantartására.

img1_1.jpg

Laci atya néhány éve a harangodi gyereknapon kergeti a labdát (forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye)

Te is kitombolod magad a meccseken?

Tovább

Mutasd meg magadat a világnak!

- vendégposzt

2021. november 24. - szoljbeapapnak

Lábatlan és Süttő. Két szomszédos település Komárom-Esztergom megyében. Az egykor ipari kisváros és a sváb kisfalu hajdan látott különbségeit mára homály fedi. Utcái lassan összeérnek, s a plébánosuk is jó ideje ugyan az a pap. Gondjaik is hasonszőrűek, már ami a lelki életet illeti; fogyatkozó hívő sereg, hiányzó korosztályok, kimaradozó hittanosok. Igazi missziós terület. Vannak azonban remek kezdeményezések, melyek a hívek ötletiből kiindulva mozgatják meg nem csak a templomi közösséget, hanem a települések templomlépcsőit kevésbé koptató polgárokat is.

2_1.jpg

Tovább

Nemváltó kiskorúak 2.0

- vendégposzt

2021. november 10. - szoljbeapapnak

Az október végén megjelent vendégposzt reflexiójaként nézzük meg a skót törvényt kicsit más szemmel.

Skóciában elfogadtak egy új törvényt, melynek értelmében az iskoláskorú gyerekek szülői beleegyezés nélkül vallhatják magukat másneműnek az iskola területén - írja a Daily Mail. Szabadon választhatják ki melyik mosdót vagy öltözőt használják, valamint az angol nyelvben ismert személyes névmásokat is kedvükre lecserélhetik.

1_1.jpg

Tovább

Nemváltoztatás óvodásoknak

- vendégposzt

2021. október 30. - szoljbeapapnak
Idejétmúlt lett a régi vicc, mely szerint az újszülött kisbabáról kérdezik a szülőket: – Kisfiú vagy kislány? A válasz: – Majd 18 éves korában eldönti. A "szép új világban" már nem kell várni a nagykorúságig, az óvodások is eldönthetik, hogy fiúk vagy lányok szeretnének-e lenni. A Daily Mail-ben megjelent hír szerint ugyanis Skóciában négyéves kortól, szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a gyerekek.
6432698_shutterstock.jpg
Fotó forrása: https://www.shutterstock.com/

Tovább

Miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent?

- interjú Papp Attila Gyulával

2021. október 11. - szoljbeapapnak

Papp Attila Gyulával, a kecskeméti Szólj be a papnak főszervezőjével beszélgettünk legutóbbi eseményük kapcsán, illetve a közelgő terveikről is faggattuk.

dsc00952.jpg

Sokan úgy gondolják, az egyháznak a templomban a helye. Te Kecskemét főterére “vitted ki” hét felekezet képviselôjét. Miért fontos, hogy a köztereken is jelen legyenek?  

A keresztény ember hite, cselekvő hit. Tenni kell. Láthatjuk a történelemben. Ábrahám például bárhol járt, az Úrnak egy oltárt épített.  Pál apostol tanított, vitatkozott, Kálvin szintén tanított, vitatkozott sokat, Teréz anya gyógyított, adakozott. Csiszér Laci ezer fokon énekel, zenél fáradhatatlanul. Mindenki másképp fejezi ki imádatát Istennek. Úgy éreztem, hogy az életben sok jóval áldott meg az Úr, ezért most egy kis részét tovább szeretném adni. Ha lehet nem csak az egyház falai között. Azt látom, hogy sokan hisznek mindenféle banális blaszfémiában. Ezen változtatni kell. Nem lehet, hogy emberek azért kárhozzanak el, mert téves előítéletek táplálják a gyűlölet tüzüket. Hiszem, ha kérdeznek és szembesülnek azzal, hogy nem úgy van, ahogy gondolják, elindulhatnak Isten felé, az örök élet felé.

Kecskemét nagyon közvetlen város, szeretik egymást az emberek. Így a városhoz tartozó lelkészek is örömmel találkoznak, nevetnek, sztoriznak egymással. Hálás vagyok, hogy mind a heten vállalták a felkérést.

Ételosztás, dicsőítő koncert, közérthető igehirdetés, a közönség kérdései alapján zajló beszélgetés - ezek alkották a programot. Mintha csak a kirakatba próbáltátok volna tenni a hitélet legvonzóbb aspektusait. Ez volt a cél? Mi a helyzet a szürke hétköznapokkal?  

És még a Pax TV is kint volt, de erre így nem gondoltam, örülök, hogy így látjátok. Régen éreztem magam ennyire boldognak, ennyire hálásnak, hogy ez így összejött, áldott nap volt. Egészheti esőzés után sütött a nap szombaton. A szürke hétköznapokhoz ezekből az alkalmakból tudunk meríteni. Sőt, miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent. Keresi a célját az életének, ha gondol arra, hogy erről a világról előbb-utóbb menni kell. Akkor ez az élet minden lehet, csak nem szürke. Akkor szürke az élet, ha engedjük, hogy az legyen.

Az ételekre és az alkalomra nevüket elhallgató személyek adták össze a rávalót.  Áldja meg őket az Isten ezerszeresen! 

Egyenruhás tábori lelkész és a zsidó közösség rabbija is színesítették a képet. Ez még a Szólj be a papnak szintjén is szokatlan, akárcsak hét (!) felekezet szerepeltetése. Hogyan foglalnád össze a legfontosabb közös üzenetet?

Hankóczi Gergely (a magyar Tony Stark) hatalmas figura. Akármikor beszélgetek vele, kifogyhatatlan a szóból, a sztorikból, a komoly üzenetekből, vagy épp a könnyesre nevetős történetekből. Amikor felkértem erre az eseményre azt mondta, hogyha neki beszólnak a vasököl odacsap ahova köll… Róna Tamás a hatalmas tudása ellenére is végtelenül szerény, kedves és elfogadó ember. Nem csak a Szólj be a papnak esemény színfoltjai, hanem a környezetüké is. Ebben biztos vagyok. Az üzenet pedig egyszerű. Sokan sokféle meggyőződéssel imádhatjuk Istent. Fontosak a különbségek és mindenki erősítse meg magát a hitében. A református fogadja el, hogy van Sola Scriptura, a katolikus testvérek meg őrizzék a hagyományokat. Fogadjuk el, hogy sokféleképpen lehet keresni Istent, az ő igazságát, ezt üzeni a hét felekezet jelenléte. Akik eljöttek szombaton, láthatták, hogy színes-pompás így.

Az esemény teljes fotógalériája itt tekinthető meg.

Tovább
süti beállítások módosítása